Klimaatadaptatie en water
Klimaatadaptatie betekent de omgeving aanpassen aan klimaatverandering. Door klimaatverandering is er meer kans op hittestress, droogte, wateroverlast en overstromingen. Deze negatieve gevolgen zijn als thema’s geformuleerd in het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (verwijst naar een andere website).
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (verwijst naar een andere website) staat hoe gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk samen deze gevolgen willen aanpakken. Het thema 'hittestress' heeft geen directe relatie met water, de andere 3 thema's wel:
Ruimtelijke ontwikkelingen
Bij ruimtelijke ontwikkelingen in relatie tot water spelen deze thema’s een belangrijke rol. Klimaatadaptatie is hierbij een van de belangrijkste opgaven. Klimaatadaptief bouwen en inrichten van de omgeving voorkomt problemen en beperkt schade door klimaatverandering. Maar ook bestaande bebouwing en grondgebruik zal klimaatadaptief moeten worden gemaakt. Voorbeelden over de mogelijkheden staan in de Handreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief bouwen en inrichten (verwijst naar een andere website).
Meer informatie
Meer informatie over het klimaat staat bij het thema Klimaat.