Regels in Bal en Bkl
Voor deze beperkingengebiedactiviteiten staan de algemene regels en vergunningplichten in het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). In hoofdstuk 6 van het Bal zijn de algemene regels en vergunningplichten voor de waterstaatswerken opgenomen die niet over de Noordzee gaan. In afdeling 8.9 van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl) staan de beoordelingsregels voor vergunningen. De informatie hieronder gaat over waterstaatswerken die niet over de Noordzee gaan. Er zijn ook regels voor beperkingengebiedactiviteiten in de Noordzee.
Vergunningplicht
Een paar voorbeelden van beperkingengebiedactiviteiten bij oppervlaktewaterlichamen waarvoor een vergunning nodig is, zijn:
- het bouwen van een aanmeervoorziening
- het aanleggen van leidingen of kabels in de vaarweg
- het aanleggen van leidingen met vloeibare gevaarlijke stoffen
- het permanent afmeren van schepen in aangewezen wateren
- een terreinophoging van meer dan 50 m3 per perceel
- het kweken van vis en het telen van waterplanten
De vergunningplicht voor deze activiteiten is aangewezen in de artikelen 6.17, 6.29, 6.50, 6.54 en 6.58 van het Bal. De grondslag voor deze vergunningplicht staat in artikel 5.1 lid 2 onder f van de Omgevingswet.
Ook voor activiteiten bij waterkeringen in beheer bij het Rijk zijn vaak vergunningen nodig. Dit staat in de artikelen 6.18, 6.30 en 6.59 van het Bal. Het gaat dan onder meer om:
- bouwwerken bouwen of in stand houden
- andere werken of objecten aanleggen, plaatsen of in stand houden
- grond of baggerspecie ontgraven, verplaatsen of toepassen
- materieel, materialen of vaste substanties plaatsen, laten staan of laten liggen
- werkzaamheden verrichten
Beoordelingsregels vergunning
De beoordelingsregels voor de omgevingsvergunning voor een beperkingengebiedactiviteit in of bij een waterstaatswerk staan in artikel 8.84 en 8.90 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).
Activiteit is te verenigen met aantal punten
Het bevoegd gezag verleent de vergunning alleen als de beperkingengebiedactiviteit te verenigen is met een aantal punten. Die punten zijn:
- het voorkomen en waar nodig beperken van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste.
- het beschermen en verbeteren van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De beperkingengebiedactiviteit mag er niet toe leiden dat het watersysteem dan niet voldoet aan de rijksomgevingswaarden of in toestand achteruit gaat.
- het vervullen van maatschappelijke functies door watersystemen.
Het bevoegd gezag moet bij het beoordelen ook rekening houden met de waterbeheerprogramma's, regionale waterprogramma's, stroomgebiedbeheerplannen, overstromingsrisicobeheerplannen en het nationaal waterprogramma. Dit staat in artikel 8.84 van het Besluit kwaliteit leefomgeving. De pagina over beoordelingsregels wateractiviteiten geeft een toelichting op deze beoordelingsregels.
Beoordelingsregels andere activiteiten gelden niet voor beperkingengebiedactiviteit
Een beperkingengebiedactiviteit is niet altijd alleen een wateractiviteit. Het kan tegelijkertijd bijvoorbeeld ook een milieubelastende activiteit zijn (zoals een windturbine). De beoordelingsregels voor die andere activiteit gelden dan niet als beoordelingsregel voor een beperkingengebiedactiviteit (artikel 8.90, 2e lid van het Bkl).
Voorschriften in vergunning
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) geeft aan welke voorschriften het bevoegd gezag in de vergunning kan opnemen voor een beperkingengebiedactiviteit in of bij een waterstaatswerk.
Voorschriften vanwege belangen
Het bevoegd gezag kan voorschriften opnemen vanwege:
- het waarborgen van de veiligheid
- het beschermen van de gezondheid
- het beschermen van het milieu
- het beheer van watersystemen
- het duurzaam veiligstellen van de openbare drinkwatervoorziening
Dit volgt uit artikel 5.34 van de Omgevingswet in combinatie met artikel 8.83, 2e lid van het Bkl.
Voorschriften over stoppen activiteit
Het bevoegd gezag kan voorschriften opnemen over het wegnemen, compenseren of beperken van nadelige gevolgen voor het oppervlaktewater (artikel 8.85 van het Bkl). Het gaat daarbij om nadelige gevolgen na het stoppen van een beperkingengebiedactiviteit. Deze voorschriften kunnen ook betrekking hebben op het geleidelijk staken van een beperkingengebiedactiviteit.
Voorschriften zijn niet altijd mogelijk
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat soms niet toe om af te wijken van de regels in het Bal. Met een vergunningvoorschrift afwijken van die regels mag dan ook niet (artikel 8.96 van het Bkl).
Meldingsplicht
Er zijn beperkingengebiedactiviteiten waterstaatswerken waarvoor geen vergunning nodig is, maar waarvoor wel een meldingsplicht geldt. Dit zijn bijvoorbeeld activiteiten zoals het bouwen, in stand houden of slopen van bouwwerken en andere werken of objecten in of bij een waterstaatswerk. Het bevoegd gezag moet minstens 4 weken van tevoren weten dat deze activiteiten gaan plaatsvinden. Het is verboden de activiteit te starten zonder de melding te doen. Kijk voor het Model werkinstructie artikel 6.23/6.24 en 7.22/7.23 Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) op standaarden.rws.nl
Geen meldingsplicht voor kleine activiteiten
Voor kleine activiteiten is er geen meldingsplicht. Deze mogen altijd worden verricht, als de zorgplicht Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) in acht wordt genomen. Dit staat in de artikelen 6.19, 6.31 en 6.60 van het Bal. Voorbeelden van kleine activiteiten zijn:
- het toepassen van ten hoogste 5 m3 grond of baggerspecie
- het voor ten hoogste 1 week laten liggen van materialen
Het is wel handig om het bevoegd gezag over kleine activiteiten te informeren.
Specifieke zorgplicht
De specifieke zorgplicht voor beperkingengebiedactiviteiten bij waterstaatswerken in beheer bij het Rijk staat in artikel 6.6 van het Bal.
Vergunningaanvragen en meldingen ontvangen
Overheden ontvangen digitale vergunningaanvragen en meldingen via het Omgevingsloket. Hiervoor sluiten ze aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Lees meer over vergunningaanvragen en meldingen in het DSO.