Bouwwerk of geen bouwwerk
Steigers, vlonders en aanmeervoorzieningen zijn vaak bouwwerken Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), maar niet altijd.
Een bouwwerk is:
- een constructie van enige omvang
- van hout, steen, metaal of ander materiaal
- direct of indirect met de grond verbonden of steunt direct of indirect in of op de grond
- bedoeld om ter plaatse te functioneren
Omdat een steiger, vlonder of aanmeervoorziening meestal een bouwwerk is, is vaak ook een omgevingsvergunning nodig voor de bouwactiviteit.
Ligging rijkswaterstaatswerken en regionale waterstaatswerken
De werkzaamheden kunnen plaatsvinden binnen een rijkswaterstaatwerk of binnen een regionaal waterstaatswerk Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De rijkswaterstaatswerken zijn aangegeven in bijlage II bij artikel 3.1 van het Omgevingsbesluit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
De geometrische begrenzing van rijkswaterstaatswerken staat in de Omgevingsregeling Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De provincie wijst de regionale waterstaatswerken aan. De geometrische begrenzing staat in de waterschapsverordening Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van de waterschappen.
Steiger, vlonder of aanmeervoorziening door waterbeheerder
Als de werkzaamheden plaatsvinden door de waterbeheerder zelf is soms geen vergunning nodig. Het maakt uit of Rijkswaterstaat waterbeheerder is of een waterschap.
Rijkswaterstaat is waterbeheerder
Het bouwen van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening bij een rijkswaterstaatswerk kan ook voor de waterbeheerder vergunningplichtig zijn. Het gaat dan om een vergunningplicht eigen dienst. Voor de waterbeheerder, in dit geval Rijkswaterstaat, gelden dezelfde regels als voor andere initiatiefnemers. Onder de Waterwet was dat niet zo. De Omgevingswet is hier dus strenger.
Waterschap is waterbeheerder
In de waterschapsverordening bepalen waterschappen zelf of ze eigen werken uitzonderen. Veel waterschappen hebben hiervoor een regel opgenomen en daarmee eigen werken dus vergunningvrij gemaakt.
Steiger, vlonder of aanmeervoorziening bij Rijkswaterstaatswerk
Als de werkzaamheden plaatsvinden bij een waterstaatswerk in beheer bij het Rijk, dan gelden de regels uit hoofdstuk 6 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het bouwen, in stand houden of verwijderen van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening en de voorzieningen die daarbij horen is een beperkingengebiedactiviteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) over een waterstaatswerk in beheer bij het Rijk. Zie artikel 6.16, eerste lid van het Bal. Voorzieningen die erbij horen zijn bijvoorbeeld trapjes bij steigers.
Steiger, vlonder of aanmeervoorziening in rijkswatergang
Voor het bouwen of in stand houden van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening in een vaarweg is een omgevingsvergunning nodig.
Als de steiger, vlonder of aanmeervoorziening niet in een vaarwater ligt, is alleen een omgevingsvergunning nodig als iedereen er gebruik van kan maken. Dat staat in artikel 6.17, eerste lid, onder d, Bal.
Als de werkzaamheden plaatsvinden in een kanaal gelden aparte regels. Voor het bouwen en in stand houden van een bouwwerk in een kanaal geldt een vergunningplicht. Als het niet gaat om een bouwwerk is een vergunning nodig voor het aanleggen, plaatsen, in stand houden en veranderen. De regels over werkzaamheden in een kanaal staan in artikel 6.17, tweede lid, Bal.
Steiger, vlonder of aanmeervoorziening bij rijkswaterkering
Een steiger, vlonder of aanmeervoorziening kan ook bij een waterkering liggen. Voor het bouwen en in stand houden van een bouwwerk bij een waterkering is een omgevingsvergunning nodig. Als het niet gaat om een bouwwerk, is een vergunning nodig voor het aanleggen, plaatsen, in stand houden en veranderen. Dat staat in artikel 6.18 Bal.
Melding
Als geen omgevingsvergunning nodig is, geldt vaak een meldingsplicht. Dat staat in artikel 6.19 Bal.
In de volgende gevallen is geen melding nodig:
- de steiger, vlonder of aanmeervoorziening is kleiner dan 1 m3
- de steiger, vlonder of aanmeervoorziening wordt gesloopt of verwijderd
- de steiger, vlonder of aanmeervoorziening is geen bouwwerk en is maximaal een week aanwezig.
Specifieke zorgplicht
Voor alle beperkingengebiedactiviteiten bij een waterstaatswerk in beheer bij het Rijk geldt de specifieke zorgplicht van artikel 6.6 Bal. Deze zorgplicht geldt dus voor alle soorten werkzaamheden voor een steiger, vlonder of aanmeervoorziening en de voorzieningen die daarbij horen.
Steiger, vlonder of aanmeervoorziening bij regionale waterstaatswerken
Voor regionale waterstaatswerken wijst het waterschap beperkingengebieden aan in de waterschapsverordening. Voor deze beperkingengebieden gelden verschillende regels. Zo kan er een vergunningplicht gelden voor het bouwen, onderhouden of verwijderen van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening. Maar er kan ook een meldingsplicht gelden, een informatieplicht of alleen algemene regels.
Andere verplichtingen
Bouwactiviteit
Omdat een steiger, vlonder of aanmeervoorziening meestal een bouwwerk is, is vaak ook een omgevingsvergunning nodig voor de bouwactiviteit.
Omgevingsplan
Voor het bouwen van een steiger, vlonder of aanmeervoorzieningen kunnen ook regels staan in het omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van de gemeente. Het bouwen van steigers, vlonders en aanmeervoorzieningen heeft gevolgen voor de fysieke leefomgeving. De gemeente heeft daarom vaak regels hiervoor opgenomen in het omgevingsplan. Bij het opstellen van een omgevingsplan houdt de gemeente ook rekening met de waterbelangen. Overleg tussen het waterschap en de gemeente hierover is erg belangrijk. Op die manier zijn de regels in de waterschapsverordening en in het omgevingsplan goed op elkaar afgestemd.
Omgevingsverordening
In de praktijk komt het vaak voor dat provincies vaarwegbeheerder zijn. In dat geval kunnen er in de omgevingsverordening regels staan voor steigers, vlonders en aanmeervoorzieningen in een provinciale vaarweg. Het gaat dan ook om een beperkingengebiedactiviteit.
Natura 2000
Soms ligt een steiger, vlonder of aanmeervoorziening in een Natura 2000-gebied. Voor een Natura 2000-activiteit is meestal een omgevingsvergunning nodig. Zie artikel 5.1, eerste lid, onder e, Omgevingswet.
Flora en fauna
Bij veel activiteiten in de fysieke leefomgeving kan sprake zijn van negatieve gevolgen voor flora en fauna. Voor een steiger, vlonder of aanmeervoorziening kan daarom een omgevingsvergunning nodig zijn voor een flora- en fauna-activiteit. Zie artikel 5.1, tweede lid, onder g, Omgevingswet.
Privaatrechtelijke toestemming
Als de werkzaamheden plaatsvinden volgens een ander, is toestemming nodig van de eigenaar van de grond.