Informatieplicht grondwateronttrekkingen en infiltraties
Voor algemeen geregelde – dus niet vergunningplichtige –grondwateronttrekkingen en infiltraties geldt vaak de verplichting om vooraf informatie over de onttrekking door te geven aan het bevoegd gezag.
Bevoegd gezag bepaalt of er een informatieplicht geldt
Het bevoegd gezag bepaalt in de eigen regelgeving of er een informatieplicht geldt voor een bepaalde grondwateronttrekking of infiltratie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van water. Ga daarom eerst na wie het bevoegd gezag is voor uw grondwateronttrekking of infiltratie.
Waterschap bevoegd gezag
Is het waterschap het bevoegd gezag, dan volgt uit de waterschapsverordening of het waterschap bepaalde gegevens van u verwacht.
Met inwerkingtreding van de Omgevingswet hebben alle waterschappen de regels uit de bruidsschat voor de waterschapsverordening in hun waterschapsverordening gekregen.
In artikel 3.1 van de bruidsschat waterschapsverordening staat dat een informatieplicht geldt voor grondwateronttrekkingen of infiltraties die niet vergunningplichtig zijn. U moet de informatie ten minste 4 weken voor de start van de grondwateronttrekking aanleveren bij het waterschap.
Maar het waterschap kan ervoor kiezen om dit bruidsschat-artikel uit de waterschapsverordening te halen. Ze kunnen de regels naar eigen inzicht aanpassen. Dit kunnen ze al met ingang van 2 januari 2022 doen. Kijk daarom altijd in de waterschapsverordening van uw waterschap om te zien of er een informatieplicht geldt.
Provincie bevoegd gezag
In de omgevingsverordening staat of de provincie informatie wil ontvangen van diegene die grondwater onttrekt of water infiltreert. De provincie heeft geen bruidsschat met regels van het Rijk ontvangen. Hierdoor geldt er alleen een informatieplicht voor uw grondwateronttrekking of infiltratie als de provincie dit uit eigen beweging in de omgevingsverordening heeft opgenomen.
Rijkswaterstaat bevoegd gezag
Voor grondwateronttrekkingen of infiltraties in rijkswateren geldt geen informatieplicht. De grondwateronttrekking of infiltratie kan wel meldingsplichtig of omgevingsvergunningplichtig zijn. Maar voor vrijgestelde onttrekkingen geldt geen verplichting om een x-tal weken van tevoren informatie te verstrekken aan Rijkswaterstaat.
Te verstrekken gegevens om te voldoen aan de informatieplicht
Welke gegevens u aan het waterschap moet verstrekken om te voldoen aan de informatieplicht, staat in artikel 3.1 van de bruidsschat voor de waterschapsverordening.
Het bruidsschat-artikel kan door waterschappen worden aangepast (in de waterschapsverordening). Provincies hebben hiervoor een eigen regeling in de omgevingsverordening. Het is dus belangrijk altijd de betreffende verordening te checken. Onderstaande lijsten geven een goede indicatie van de gegevens die u moet verstrekken.
Indicatie van de gegevens die u moet verstrekken bij een grondwateronttrekking
- het doel waarvoor u het te onttrekken grondwater gebruikt
- het aantal in te richten putten
- de coördinaten volgens het stelsel van de Rijksdriehoekmeting van iedere put
- de diepte in meters van de onderkant en de bovenkant van de filters van iedere put ten opzichte van het maaiveld en het Normaal Amsterdams Peil
- de lengte in meters van het effectieve filter in iedere put
- de capaciteit van de pomp in kubieke meter per uur per put
- de hoeveelheid water in kubieke meter water per uur, etmaal, maand en jaar, die ten hoogste wordt onttrokken
- een beschrijving van de mogelijke negatieve gevolgen van de onttrekking. En de maatregelen of voorzieningen die u treft om die gevolgen te voorkomen of te beperken. Meer informatie over dit onderdeel vindt u op de pagina effectbeschouwing.
Indicatie van de gegevens die u moet verstrekken bij een infiltratie
- de hoeveelheid water in kubieke meter per uur, etmaal, maand en jaar die u ten hoogste in de bodem brengt
- de diepte in meters waarop u het water in de bodem brengt
- een beschrijving van de samenhang van het brengen van water in de bodem met de onttrekking
- de herkomst en samenstelling van het water dat u in de bodem brengt. Voor de samenstelling gaat het in ieder geval om de (concentraties van) stoffen, genoemd in bijlage XIX van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Zie artikel 8.89, tweede lid van het Bkl.
- een beschrijving van de maatregelen of voorzieningen die u treft om de negatieve gevolgen van het brengen van water in de bodem te voorkomen of te beperken. Zie de pagina effectbeschouwing.
Grondwateronttrekkingsheffing
De provincie kan een grondwateronttrekkingsheffing opleggen.
Infiltratie
In de bodem brengen van water, ter aanvulling van het grondwater, in samenhang met het onttrekken van grondwater. Er zijn rijksregels en decentrale regels voor het infiltreren van water.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.