Meet- en registratieplicht grondwateronttrekkingen en infiltraties
Na de start van een grondwateronttrekking of infiltratie moeten jaarlijks meetresultaten naar het bevoegd gezag (Rijkswaterstaat, provincie of waterschap) worden gestuurd, tenzij in de omgevingsverordening of waterschapsverordening anders is bepaald.
Bevoegd gezag bepaalt omvang van de meet- en registratieplicht
Meestal geldt dat degene die grondwater onttrekt of water infiltreert Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), na de start van de onttrekking of het brengen van water in de bodem jaarlijks meetresultaten van elk kwartaal naar het bevoegd gezag moet sturen. Het bevoegd gezag voor de grondwateronttrekking of infiltratie bepaalt of er een meet- of registratieplicht geldt.
Waterschap bevoegd gezag
In de bruidsschat voor de waterschapsverordening staat in artikel 3.5 standaard een bepaling over meten en registreren. Maar een waterschap kan ervoor kiezen om dit artikel niet over te nemen en geen (of een andere) meet- en registratieplicht op te nemen. Kijk daarom steeds in de waterschapsverordening van het waterschap in wiens beheergebied u grondwater gaat onttrekken of water gaat infiltreren, of er een meet- en registratieplicht geldt.
Provincie bevoegd gezag
In de omgevingsverordening staat of er een meet- en registratieplicht geldt. De provincie kan het meten en doorgeven van hoeveelheden onttrokken grondwater of in de bodem gebracht water ook regelen via de voorschriften bij de omgevingsvergunning.
Rijkswaterstaat bevoegd gezag
Voor alle grondwateronttrekkingen en infiltraties van water in rijkswateren geldt een meet- en registratieplicht. Deze staat in artikel 6.37a van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Gevraagde gegevens
Degene die grondwater onttrekt of water infiltreert is verplicht om elk kwartaal de hoeveelheid onttrokken grondwater te meten. Meten moet met een nauwkeurigheid van ten minste 95%.
Binnen een maand na elk kalenderjaar (uiterlijk op 31 januari van elk jaar) worden de resultaten van de kwartaalmetingen naar het bevoegd gezag toegestuurd. Bij beëindiging van de onttrekking of infiltratie, worden de gegevens binnen een maand na de beëindiging gerapporteerd.
Bij kortdurende onttrekkingen (zoals bronbemalingen) of bij onttrekkingen en infiltraties die variëren met de seizoenen (zoals bodemenergiesystemen) geeft een meetperiode van een kwartaal niet voldoende inzicht in de fluctuatie van de onttrokken hoeveelheden water. Voor deze onttrekkingen of infiltraties kan het bevoegd gezag in de omgevingsvergunning of, als geen vergunning is vereist, bij maatwerkvoorschrift een kortere meetperiode voorschrijven.
Effectbeschouwing
Het bevoegd gezag vraagt meestal om een beschrijving van de mogelijk negatieve gevolgen van de onttrekking of infiltratie en de maatregelen of voorzieningen die worden getroffen om die gevolgen te voorkomen of te beperken.
In het kader van meten en registreren, wordt hiermee gevraagd om een zogenaamde ‘effectbeschouwing’. Zie de pagina effectbeschouwing voor meer informatie over het opstellen van een effectbeschouwing.
Infiltratie
In de bodem brengen van water, ter aanvulling van het grondwater, in samenhang met het onttrekken van grondwater. Er zijn rijksregels en decentrale regels voor het infiltreren van water.