Documenten BOI
verfijn de resultaten
In eerste instantie staan de meest recent geplaatste document bovenaan. Zodra u gaat zoeken/filteren, worden documenten getoond op basis van relevantie.
Het doel van deze onderzoeksrapportage opgesteld in opdracht van het programma Kennis voor keringen is het genereren van een overzicht van instrumenten en rekenregels welke gebruikt kunnen worden om na te gaan (i) of het zinnig is om vervolgprocessen in rekening te brengen en (ii) op welke wijze de bijdrage van de vervolgprocessen in gekwantificeerd kan worden.
In deze rapportage die is opgesteld door het programma Kennis voor Keringen worden aanscherpingen geschetst die mogelijk zijn in een beoordeling op basis van de overstromingskans en in het bredere perspectief geplaatst. Voorbeelden van toepassing van deze aanscherpingen zijn te vinden in de andere deelrapporten behorende bij deze studie.
In opdracht van het programma Kennis voor Keringen heeft Deltares een inventarisatie uitgevoerd naar de tekortkomingen en behoeftes tot aanscherping in de huidige assemblage binnen het BOI. Hiervoor zijn interviews gehouden met diverse experts. Vanwege de AVG zijn de namen van de geïnterviewden niet opgenomen in deze rapportage.
In deze memo worden de begrippen die worden gebruikt in de Omgevingswet voor het beheersen van de waterveiligheid, zoals monitoren, toegelicht.
Dit draaiboek bevat de bestuurlijke afspraken t.a.v. de tweede periode voor de beoordeling primaire waterkeringen op basis van overstromingskansen van 2023 tot 2035. Dit document is opgesteld door het projectteam Draaiboek Beoordeling 2023-2035 en vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water.
In 2022 heeft een uitvoerbaarheidstoets van het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI) plaatsgevonden. De resultaten van deze uitvoerbaarheidstoets zijn vastgelegd in het eindrapport. Het doel van deze toets was:
- bekend te raken met de nieuwe aspecten in de manier van beoordelen volgens de Omgevingsregeling uit het BOI
- inzichten opdoen over de praktische toepasbaarheid
- verbeterpunten in beeld brengen.
Dit rapport bevat de achtergronden bij de update van het WBI2017 in BOI naar aanleiding van de geplande aanleg en openstelling van het Reevediep.
Onder Niet Waterkerende Objecten (NWO’s) op waterkeringen worden bomen, bebouwing, kabels en leidingen en overige objecten verstaan. In de praktijk blijkt dat het nog steeds lastig is om met deze niet waterkerende objecten om te gaan. Met deze Handreiking Niet Waterkerende Objecten in de Veiligheidsanalyse (zowel beoordeling als ontwerp) van primaire waterkeringen wordt beoogd een handelingsperspectief te geven voor beheerders en ingenieursbureaus die met deze “problematiek” te maken hebben.
Er zijn kansverdelingen van het kritisch overslagdebiet afgeleid voor 64 scenario's, waarbij rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van ‘nette’ overgangen en objecten. Er is hierbij uitgegaan van de theoretisch meest ongunstige combinatie van invloedsfactoren voor overgangen en objecten. Het begrip ‘nette’ overgang wordt beschreven en geïllustreerd met enkele foto’s. Het falen wordt in dit geval gedefinieerd als het falen van de grasbekleding op de kruin en het binnentalud van een dijk door golfoverslag. Dit hoeft nog niet direct het falen van de dijk te betekenen. De kansverdelingen bieden de mogelijkheid om met Riskeer faalkansberekeningen te maken, of berekeningen van de benodigde kruinhoogte, waarbij expliciet rekening wordt gehouden met de invloed van overgangen en objecten.
Betrekkingslijnen Rijn versie 2018
Dit rapport beschrijft de (model)onzekerheid in waterstanden en golfcondities die verkregen
worden door middel van productieberekeningen met WAQUA en IMPLIC voor waterstanden
en SWAN en Bretschneider voor golfcondities.
Deze factsheet bevat een toelichting op het ‘verhaal van de kering’. Het verhaal van de kering is een beschouwing van de waterkering waarin de (kansen op) opeenvolgende gebeurtenissen die uiteindelijk leiden tot een overstroming centraal staan in plaats van de “losse” faalmechanismen die op kunnen treden.
De handreiking DOT is een procesdocument voor het opstellen van het Deskundig Oordeel in de Toets op Maat (DOT). Het doel van de handreiking is om waterkeringbeheerders bekend te maken met de DOT-methode en om deze als hulpmiddel aan te bieden voor waterkeringbeheerders die gebruik wil maken van een DOT bij de beoordeling van een waterkering. Het betreft een groene versie die in de komende tijd verrijkt zal worden met nieuwe praktijkervaringen.
De bestanden met de betrekkingslijnen leggen de relatie tussen een waterstand en afvoer bij Borgharen en de waterstand aan de oever. Het betreft methodebeschrijving. Dit is de versie 2020-2021.