Introductie aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Als overheid sluit u aan op onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) om informatie te versturen en te ontvangen. Voor 3 onderdelen is het verplicht om aan te sluiten. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet helpt u daarbij.
Verplicht aansluiten met 3 lokale systemen
U sluit aan met 3 lokale systemen verplicht aan op de landelijke voorziening van het DSO.
Aansluiten om aanvragen en meldingen te ontvangen
U sluit uw zaak- of vergunningsysteem aan om vergunningaanvragen en meldingen te ontvangen uit het Omgevingsloket. Het berichtenverkeer loopt via Digikoppeling met de Standaard aanvragen en melden (STAM).
Aansluiten om omgevingsdocumenten te publiceren
U sluit uw plansysteem aan om omgevingsdocumenten te publiceren en juridische regels beschikbaar te stellen in het Omgevingsloket. U sluit daarvoor aan op de Landelijke voorziening bekend maken en beschikbaar stellen (LVBB). Het berichtenverkeer loopt via de Justitie Berichten Service (JUBES) met de Standaard officiële publicaties (STOP).
Aansluiten om toepasbare regels aan te leveren
U sluit uw regelbeheersysteem aan om toepasbare regels aan te leveren. U sluit daarvoor aan op de Registratie toepasbare regels (RTR). Toepasbare regels aanleveren is verplicht voor indieningsvereisten (voor het onderdeel Aanvragen in het Omgevingsloket). Het berichtenverkeer loopt via Digikoppeling met de Standaard toepasbare regels (STTR).
Berichtenverkeer via Digikoppeling en JUBES
Het elektronisch berichtenverkeer tussen het DSO en de lokale systemen loopt via Digikoppeling en via JUBES. Zo wordt de veiligheid van de gegevensuitwisseling gegarandeerd.
Digikoppeling is een set van standaarden voor elektronisch berichtenverkeer tussen overheidsorganisaties.
JUBES is een digitaal knooppunt dat zorgt de uitwisseling van officiële berichten tussen partijen en overheidsorganisaties. Dat zijn bijvoorbeeld omgevingsdocumenten, bezwaarschriften, besluiten en adviezen.
Aansluiten op andere onderdelen
Aansluiten op Samenwerkfunctionaliteit
U sluit aan op de Samenwerkfunctionaliteit om samen te werken met ketenpartners, bijvoorbeeld tijdens de behandeling van vergunningaanvragen. U kunt met deze ketenpartners samenwerken vanuit uw eigen zaak- of vergunningsysteem.
Adviesorganisaties zonder zaak- of vergunningsysteem kunnen samenwerken via het webportaal van de Samenwerkvoorziening. Hiervoor loggen ze in met eHerkenning.
Aansluiten op Stelselcatalogus Omgevingswet
U sluit aan op de Stelselcatalogus Omgevingswet. Zo kunt u begrippen, definities, waardelijsten en informatieproducten over de Omgevingswet ophalen uit het DSO.
Aansluiten namens andere organisatie
Uitvoeringsorganisaties zoals omgevingsdiensten en samenwerkingsverbanden kunnen ook aansluiten op het DSO. Zij kunnen zo namens u bijvoorbeeld vergunningaanvragen en meldingen ontvangen en behandelen. U leest meer over aansluiten namens een andere organisatie op de pagina's Aansluiten om vergunningaanvragen en meldingen te ontvangen en Aansluiten om toepasbare regels aan te leveren.
Aansluiten op oefenomgeving en productieomgeving
Eerst aansluiten op oefenomgeving, daarna productieomgeving
U sluit uw eigen systemen eerst aan op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) van het DSO. U kunt daarna ook aansluiten op de productieomgeving van het DSO. Dit is de omgeving die bij inwerkingtreding van de Omgevingswet in gebruik wordt genomen. U kunt vanaf juni 2021 aansluiten op de productieomgeving. Daarna kunt u starten met vullen en inrichten van deze omgeving.
Lees meer over de planning en de werkwijze voor aansluiten op de oefenomgeving en productieomgeving.
Aansluitvoorwaarden productieomgeving
Zodra u bent aangesloten op de productieomgeving van de landelijke voorziening van het DSO, zijn de voorwaarden van toepassing die gelden voor het gebruik van deze omgeving. U hoeft niets te doen om deze voorwaarden te accepteren.
Lees meer over de aansluitvoorwaarden voor de productieomgeving.
Regelen voor aansluiten
Als u of een uitvoeringsorganisatie gaat aansluiten op het DSO, moet u het volgende regelen:
- software aanpassen of nieuwe software kopen (voor zaak- of vergunningsysteem, plansysteem en regelbeheersysteem)
- leverancier voor de Digikoppeling-adapter (DKA)
- Digikoppeling-leverancier machtigen voor aansluiting
Hulp bij aansluiten
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet helpt u en leveranciers bij het aansluiten. U kunt uw eigen software aansluiten met hulp van het aansluitteam van het DSO. Uw leverancier kan u hiervoor aanmelden bij het aansluitteam.
Software aanpassen of nieuwe software kopen
Aansluiten met een lokaal systeem op het DSO kan op 3 manieren:
- De softwareleverancier levert een nieuwe versie van de software en sluit het systeem aan op het DSO.
- U koopt nieuwe software en laat het systeem door een leverancier aansluiten op het DSO.
- U past uw eigen software zelf aan en sluit het systeem aan op het DSO.
U doet er goed aan om zelf in gesprek aan te gaan met softwareleveranciers. Vraag daarbij hoe zij zich voorbereiden op de komst van de Omgevingswet.
Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM)
Kunt u bij inwerkingtreding van de Omgevingswet het DSO of delen daarvan nog niet gebruiken? Dan zijn er tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) beschikbaar. De TAM zorgen ervoor dat u bij inwerkingtreding de belangrijkste processen kunt blijven uitvoeren. U kunt de TAM dan gebruiken tot u het DSO wel kunt gebruiken. Er zijn tijdelijke alternatieven voor de volgende onderdelen:
- omgevingsplan bekendmaken en publiceren
- vergunningaanvragen en meldingen ontvangen en behandelen
- projectbesluit bekendmaken en publiceren
Meer informatie
- De Handreiking 'Kookboek' Aansluiting DSO-LV beschrijft de integratie en de mogelijke aansluitscenario's voor organisaties. Deze scenario's zijn inzetbaar voor gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen en helpen organisaties om een eigen aansluitstrategie te bedenken.
- De Handleiding Aansluiten, inregelen en beproeven kunt u gebruiken om een overzicht te krijgen over het proces van aansluiten op en beproeven van de oefenomgeving en de productieomgeving.
- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft veel informatie over de software voor de Omgevingswet. Zoals een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware en softwarespecificaties voor het aanschaffen van software.
- Bekijk de volgende webinars over aansluiten en software:
- Webcollege Casco document verwerven Omgevingswet software (webcollege Vereniging van Nederlandse Gemeenten, november 2020)
- Webinar Technisch aansluiten op het DSO, de aanpak in 2020 (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 16 april 2020)
- Webinar Gegevens en koppelingen in het digitaal Stelsel – technisch aansluiten (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 28 april 2020).