Verschillende omgevingen van het Omgevingsloket
Er zijn verschillende omgevingen van het Omgevingsloket in het Digitaal Stelstel Omgevingswet (DSO). Als overheid zijn de oefenomgeving (pre-productieomgeving), de demo-omgeving en de productieomgeving belangrijk voor u.
Oefenomgeving
Oefenen met aanleveren, ontvangen en samenwerken
Met de oefenomgeving (pre-productieomgeving) kunt u oefenen met de verschillende onderdelen van het DSO. U sluit uw lokale systemen aan op deze omgeving. Hiermee bereidt u ook uw aansluitingen op de productieomgeving voor. Dit doet u vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Om te kunnen oefenen moeten eerst de lokale systemen aangesloten te zijn op de oefenomgeving.
Met de oefenomgeving kunt u oefenen met het volgende:
- vergunningaanvragen, meldingen en informatie ontvangen
- omgevingsdocumenten publiceren
- toepasbare regels aanleveren
- samenwerken bij het behandelen van aanvragen
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijft deze omgeving beschikbaar.
Regels en aanvragen hebben geen juridische status
U hoeft de omgevingsdocumenten met juridische regels waarmee u gaat oefenen, niet eerst formeel vast te stellen. Deze worden niet bekendgemaakt via bijvoorbeeld wetten.nl. Dat geldt ook voor toepasbare regels en vergunningaanvragen op de oefenomgeving.
Oefenen met het Omgevingsloket
Om te oefenen met het Omgevingsloket kunt u een demo volgen of zelf een demo geven. Ook zijn er oefencasussen voor gemeenten, waterschappen, provincies, omgevingsdiensten en rijkspartijen.
U kunt oefenen met het publiceren van omgevingsdocumenten in het DSO via de oefenomgeving van de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Inloggen
U kunt op de oefenomgeving van het Omgevingsloket inloggen met eHerkenning of een Omgevingsloket-ID. Vanaf 3 maanden voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet is het ook mogelijk om in te loggen met DigiD of eIDAS. DigiD en eIDAS komen ook niet beschikbaar op de oefenomgeving.
Demo-omgeving
Zelf ontdekken en demo's geven
Met de demo-omgeving van het nieuwe Omgevingsloket kunt u zelf ontdekken en laten zien wat het DSO is. Zo krijgt u een goed beeld van wat uw organisatie moet doen om ermee te kunnen werken.
Er staan onder andere omgevingsdocumenten, werkzaamheden en toepasbare regels op. Daarmee kunt u aan uw collega's een demo geven van het Omgevingsloket of een (klik)demo laten geven door DSO-experts. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet beheert de informatie op deze omgeving.
Aansluiten demo-omgeving niet nodig
De demo-omgeving is bedoeld om uit te leggen hoe het DSO en het Omgevingsloket werkt. U hoeft uw systemen niet aan te sluiten op deze omgeving. U kunt in het Omgevingsloket bijvoorbeeld een vergunningcheck doen of een aanvraag indienen. Omdat er geen systemen zijn aangesloten op deze omgeving, heeft dat geen gevolgen voor overheden.
Inloggen
Op de demo-omgeving kunt u alleen inloggen met een Omgevingsloket-ID. U kunt niet inloggen met eHerkenning, DigiD en eIDAS. Er zijn ook demo-accounts beschikbaar.
Productieomgeving
De productieomgeving is de officiële omgeving van het DSO. Dit is de omgeving die beschikbaar komt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet. De informatie die u op de productieomgeving plaatst komt ook in de definitieve versie van het Omgevingsloket.
De productieomgeving is vanaf 2021 in fases live gegaan om de aansluiting van de lokale systemen te kunnen realiseren en de samenwerkingen mogelijk te maken. De belangrijkste mijlpalen staan in Gezamenlijke Route 2024, een routekaart voor de implementatie van de Omgevingswet.
U sluit met uw lokale systemen aan op deze omgeving om het volgende te kunnen doen:
- vergunningaanvragen, meldingen en informatie ontvangen
- omgevingsdocumenten publiceren
- toepasbare regels aanleveren
- samenwerken bij het behandelen van aanvragen,
Eerst omgevingsdocumenten met juridische regels formeel vaststellen
Als u omgevingsdocumenten met juridische regels wilt publiceren op de productieomgeving, moet u ze eerst formeel laten vaststellen. Bijvoorbeeld door de gemeenteraad of Provinciale Staten. U publiceert het besluit en de regels daarna via de LVBB. Dan komen ze ook in een elektronisch publicatieblad, zoals het Staatsblad of Gemeenteblad. Daarna komen ze ook in het DSO terecht. Daar zijn ze te zien in het Omgevingsloket, bij het onderdeel Regels op de kaart.
Toepasbare regels afleiden van juridische regels
U leidt u uw toepasbare regels af van uw juridische regels. U hoeft deze toepasbare regels niet formeel te laten vaststellen. Ze hebben namelijk niet de juridische status van een besluit.
Inloggen
Als overheid logt u in met eHerkenning op de productieomgeving. Ook bedrijven loggen in met eHerkenning. 3 maanden voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet sluit het Omgevingsloket aan op DigiD. Met DigiD kunnen burgers in Nederland na inwerkingtreding inloggen. Burgers uit een aantal Europese landen kunnen dan inloggen met eIDAS. Personen of bedrijven uit andere landen vragen een Omgevingsloket-ID aan.
Gegevens oefenomgeving gaan niet over naar productieomgeving
De informatie die u op de oefenomgeving zet, gaat niet automatisch over naar de productieomgeving. Dit kan niet omdat de gegevens, zoals juridische regels, niet formeel zijn vastgesteld.
U sluit eerst aan op de oefenomgeving. Vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet moet u ook aansluiten op de productieomgeving. Met uw lokale systemen sluit u dus aan op beide omgevingen.
Meer informatie
Lees meer over het aanleveren van gegevens aan de productieomgeving van het DSO op de pagina Vullen productieomgeving Omgevingsloket en Digitaal Stelsel Omgevingswet.