Kaarten in het Omgevingsloket
Juridische regels uit omgevingsdocumenten zijn te zien op een kaart in het Omgevingsloket. De kaart in het onderdeel Regels op de kaart bestaat uit verschillende kaartlagen, zoals informatielagen en achtergrondlagen.
Kaarten en gegevens
Het onderdeel Regels op de kaart laat de belangrijkste informatielagen en achtergrondlagen zien. Dit zijn basisregistraties, ook wel datasets genoemd. U kunt de verschillende kaartlagen in Regels op de kaart met elkaar combineren.
Informatielagen
- Landsgrenzen
- Provinciegrenzen
- Waterschapsgrenzen
- Gemeentegrenzen
- Kadastrale kaart
- Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
Achtergrondlagen
- Basisregistratie Topografie (BRT)
- Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)
- Luchtfoto
Geen eigen kaarten toevoegen
Als overheid kunt u geen eigen kaartlagen toevoegen aan het Omgevingsloket. U kunt wel informatie ophalen uit het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en laten zien op een eigen kaart. Op uw website bijvoorbeeld, of in uw eigen kantoorsoftware.
Met een open API kunt u informatie opvragen uit het DSO. Meer informatie vindt u op het Ontwikkelaarsportaal.
Kwaliteit van de informatie in Regels op de kaart
Bronhouders verantwoordelijk voor kwaliteit kaarten en basisregistraties
Het DSO zorgt ervoor dat de verschillende kaarten en datasets goed te zien zijn. De bronhouders van deze gegevens, zoals het Kadaster, blijven verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan.
Topografische achtergrondkaarten
De topografische achtergrondkaarten zijn gebaseerd op de Basisregistratie Topografie (BRT). In plaats van de reguliere topografische achtergrondkaart, kunt u ook kiezen voor topografie grijstinten of topografie pasteltinten.
Meer informatie over actualiteit en kwaliteit van de BRT vindt u op de pagina Basisregistratie Topografie (BRT) van het Kadaster.
Gedetailleerde kaart
U kunt ook kiezen voor een meer gedetailleerde digitale kaart op basis van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Deze gedetailleerdere kaart is beschikbaar wanneer u inzoomt naar een niveau onder de 100 meter. Als u zoekt op locatie zoomt Regels op de kaart automatisch in en laat de kaart zien op basis van de BGT. Als u deze achtergrondkaart gebruikt, kan dit van invloed zijn op de kleuren van het document. Als u wilt weten wat de correcte kleur is van het plan, selecteer dan een andere achtergrond.
De luchtfoto’s zijn afkomstig van Aerodata International Surveys. Deze zijn vanwege de duur van het maken van deze foto’s niet altijd actueel, maar wel geschikt voor de oriëntatie.
Overheden verantwoordelijk voor kwaliteit ruimtelijke plannen
De plannen in ruimtelijkeplannen.nl die bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet nog gelden, zijn automatisch in het Omgevingsloket gekomen. U bent zelf verantwoordelijk voor de compleetheid en juistheid van uw plannen. Meer daarover leest u op de pagina Transitie ruimtelijkeplannen.nl.
Overheden verantwoordelijk voor kwaliteit omgevingsdocumenten
De juridische regels uit de nieuwe omgevingsdocumenten zijn ook te zien op de kaart in het Omgevingsloket. U publiceert uw omgevingsdocumenten daarvoor via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Door de regels goed te annoteren Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), zijn ze na publicatie ook te zien in het Omgevingsloket. U bent zelf verantwoordelijk voor de compleetheid en juistheid van de regels.
Annoteren
Annoteren betekent het toevoegen of markeren van gegevens aan juridische regels in omgevingsdocumenten. Door juridische regels te annoteren maken overheden hun regels digitaal leesbaar. Hiermee zorgen ze ervoor initiatiefnemers makkelijker kunnen zoeken naar de informatie in een omgevingsdocument. Ook zijn werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart te zien door annoteren. Verder is annoteren ook belangrijk bij de verbinding tussen juridische en toepasbare regels.
Meer over annoteren leest u op de pagina Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en andere digitale eisen