Regels op de kaart in het Omgevingsloket
Via het onderdeel Regels op de kaart kan iedereen regels en informatie over de leefomgeving bekijken in het Omgevingsloket. Daarvoor annoteren en publiceren overheden omgevingsdocumenten. In Omgevingsdocumenten leggen overheden hun visie, beleid en regels over de leefomgeving vast. Regels op de kaart toont ook geldige documenten die via ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd zijn.
Direct naar Regels op de kaart
Wilt u omgevingsdocumenten bekijken? Ga dan naar Regels op de kaart in het Omgevingsloket.
Hoe Regels op de kaart werkt, leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket::
Op deze pagina
- Regels op de kaart
- Zoeken naar regels uit het verleden
- Overheden leveren informatie voor Regels op de kaart
- Ruimtelijke plannen in Regels op de kaart
- Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM)
- Lopende Wet ruimtelijke ordening (Wro) procedures afronden
- Linken naar Regels op de kaart
- Ruimtelijk plan niet zichtbaar in Regels op de kaart
- Regels op de kaart in het Omgevingsloket
- Informatieproducten en andere gegevens
Regels op de kaart
Met Regels op de kaart kan een initiatiefnemer of een overheidsorganisatie zien welke regels, beleid en informatie over de leefomgeving er gelden. Regels op de kaart toont zowel de omgevingsdocumenten die gemaakt zijn in het kader van de Omgevingswet, als de ruimtelijke plannen waarvoor de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt.
Omgevingsdocumenten of ruimtelijke plannen zijn in te zien door een locatie te kiezen of door de titel of het identificatienummer van het omgevingsdocument of ruimtelijk plan in te vullen. Ook kan via ‘Zoeken op onderwerp’ of door de filteropties in Regels op de kaart gezocht worden op bepaalde onderwerpen, zoals activiteiten, thema's of gebiedsaanwijzingen.
Zoeken naar regels uit het verleden
In Regels op de kaart is het ook mogelijk om regels uit het verleden te bekijken. In het scherm 'Zoek locatie' kan de een datum in het verleden worden gekozen. Regels zijn in te zien vanaf 1 januari 2024, de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet. Documenten die via ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar zijn gemaakt en geldig waren op de datum van inwerkingtreding, zijn op deze manier ook te raadplegen.
Van omgevingsdocumenten zijn ook eerdere versies in te zien. Zo zijn bijvoorbeeld eerder vastgestelde versies en ontwerpversies te bekijken. Deze functionaliteit bestaat niet voor de documenten die via ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar zijn gemaakt.
Bekijk ook de animatie Zo werkt Regels op de kaart.
Overheden leveren informatie voor Regels op de kaart
Als overheid levert u zelf de informatie aan voor het onderdeel Regels op de kaart. Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceert u uw omgevingsdocumenten daarvoor via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Als u nieuwe omgevingsdocumenten maakt, gebruikt u een nieuwe standaard: de Standaard officiële publicaties met bijbehorende toepassingsprofielen (STOP/TPOD). Met deze nieuwe standaard kunt u ervoor zorgen dat uw omgevingsdocumenten ook doorzoekbaar zijn in het Omgevingsloket. Daarvoor moet u uw besluiten annoteren Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). U moet bijvoorbeeld elke juridische regel in een omgevingsdocument koppelen aan een gebied of een locatie. Alleen dan is de regel ook te zien op de kaart.
- Lees meer over omgevingsdocumenten publiceren.
- Lees meer over de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
- Lees meer over de Standaard officiële publicaties met bijbehorende toepassingsprofielen (STOP/TPOD).
Ruimtelijke plannen in Regels op de kaart
Regels op de kaart toont zowel de omgevingsdocumenten die gemaakt zijn in het kader van de Omgevingswet, als de ruimtelijke plannen waarvoor de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt. De ruimtelijke plannen komen automatisch beschikbaar vanuit ruimtelijkeplannen.nl.
Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceerden overheden bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene ruimtelijke regels op ruimtelijkeplannen.nl via de Ruimtelijke Ordening (RO) Standaarden 2012. Plannen die na de inwerkingtreding van de Omgevingswet nog in procedure zijn, kunnen met deze standaarden via ruimtelijkeplannen.nl worden afgemaakt.
Bestemmingsplannen waarvoor het overgangsrecht van toepassing is zijn juridisch onderdeel geworden van het tijdelijk deel van het omgevingsplan van een gemeente. Gemeenten hebben tot 1 januari 2032 de tijd om hun bestemmingsplannen te verwerken in het omgevingsplan. Daarom zijn bestemmingsplannen nu nog als zelfstandig document te bekijken bij Regels op de kaart.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Voor overheden die hun omgevingsdocumenten nog niet kunnen publiceren via de LVBB is er een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) beschikbaar. Een aantal omgevingsdocumenten kunnen hiermee volgens de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) worden gepubliceerd en zichtbaar gemaakt op Regels op de Kaart. Overheden die gebruik maken van deze tijdelijke maatregelen volgen de procedure die tot 1 januari 2024 gold onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro).
Een overzicht van alle TAM’s, met bijhorende voorwaarden, vindt u op de pagina Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM).
Lopende Wet ruimtelijke ordening (Wro) procedures afronden
Gemeentelijke bronhouders mogen lopende Wro procedures afmaken in ruimtelijkeplannen.nl. Dit geldt voor alle procedures die voor 1 januari 2024 zijn gestart en voor nieuwe procedures waarbij gebruik wordt gemaakt van TAM-IMRO. Het afronden van deze procedures duurt ongeveer 1 tot 4 jaar als er rekening wordt gehouden met gerechtelijke uitspraken.
Daarnaast blijft ruimtelijkeplannen.nl nog beschikbaar voor gemeentelijke bronhouders tot het einde van de overgangsperiode op 1 januari 2032 om hun planvoorraad gefaseerd om te zetten naar omgevingsdocumenten. Het is alleen niet meer mogelijk om nieuwe Wro procedures te starten of toe te voegen. Wijzigen blijft wel mogelijk in het geval dat de url van de bronhouderslocatie wijzigt door bijvoorbeeld een gemeentelijke herindeling, als u van softwareleverancier wijzigt of om een fout te herstellen. Ook blijft het mogelijk om ruimtelijke plannen te verwijderen en de dossierstatussen aan te passen om daarmee de transitie van ruimtelijke plannen naar omgevingsdocumenten te faciliteren.
Linken naar Regels op de kaart
U kunt verwijzen naar de documenten met regels en beleid in Regels op de kaart in het Omgevingsloket. Dit kunt u doen met een permanente link (permalink). Hiermee kunt u altijd verwijzen naar een bepaald document en weet u dat de link altijd werkt.
Meer informatie over het gebruik van een permanente link vindt u in het Helpcentrum: Verwijzen naar een document in Regels op de kaart.
In Regels op de kaart in het Omgevingsloket kunt u de weergave op de kaart delen met anderen. Dit kunt u doen door de adresregel (url) te kopiëren van de kaartweergave (deeplink). Zo kunt u bijvoorbeeld de filters die u op een bepaalde locatie heeft gebruikt delen.
Meer informatie over het gebruik van een deeplink vindt u in het Helpcentrum: Kaartweergave delen met anderen in Regels op de kaart.
Ruimtelijk plan niet zichtbaar in Regels op de kaart
Is een ruimtelijk plan niet in Regels op de kaart te zien, maar wel via ruimtelijkeplannen.nl? Bekijk dan als bronhouder via het kwaliteitsdashboard of de juiste dossierstatus is opgegeven in ruimtelijkeplannen.nl.
Lees meer over het kwaliteitsdashboard.
Attenderingsservice
In Regels op de kaart is er geen attenderingsservice zoals die er was op ruimtelijkeplannen.nl. Met deze service kregen geïnteresseerden automatisch bericht bij publicaties die voor hen relevant waren. Voor het Omgevingsloket kunt u gebruik maken van officiëlebekendmakingen.nl en Berichten over uw buurt.
Lees meer over de attenderingsservice op de pagina Attenderingsservice officiële bekenmakening in het Helpcentrum.
Informatieproducten en andere gegevens
Via Regels op de kaart kunt u ook informatie over de leefomgeving bekijken. Deze informatie komt uit basisregistraties of van andere informatieproducten van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. Na verloop van tijd komt zo steeds meer informatie beschikbaar via Regels op de kaart.
Lees meer over informatieproducten in het DSO.
Meer informatie
- Lees meer over de transitie van ruimtelijkeplannen.nl naar het DSO.
- Lees meer over omgevingsdoucmenten publiceren via de LVBB.
- Lees meer over kaarten in het Omgevingsloket.
Annoteren
Annoteren betekent het toevoegen of markeren van gegevens aan juridische regels in omgevingsdocumenten. Door juridische regels te annoteren maken overheden hun regels digitaal leesbaar. Hiermee zorgen ze ervoor initiatiefnemers makkelijker kunnen zoeken naar de informatie in een omgevingsdocument. Ook zijn werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart te zien door annoteren. Verder is annoteren ook belangrijk bij de verbinding tussen juridische en toepasbare regels.
Meer over annoteren leest u op de pagina Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en andere digitale eisen