Regels op de kaart in het Omgevingsloket
Via het onderdeel Regels op de kaart kan iedereen regels en informatie over de leefomgeving bekijken in het Omgevingsloket. Daarvoor moet u als overheid wel omgevingsdocumenten annoteren en publiceren. U vindt ook de geldige documenten die via ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd zijn.
Naar Regels op de kaart
Ga direct naar Regels op de kaart in het Omgevingsloket op de productieomgeving.
Op deze pagina
- Zo werkt Regels op de kaart
- Zoeken naar regels uit het verleden
- Ruimtelijk plan niet zichtbaar in Regels op de kaart
- Overheden leveren informatie voor Regels op de kaart
- Informatieproducten en andere gegevens
- Attenderingsservice
- Oefenen
Zo werkt Regels op de kaart
Regels op de kaart toont zowel de omgevingsdocumenten die gemaakt zijn in het kader van de Omgevingswet, als de ruimtelijke plannen waarvoor de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt. Vanaf 1 januari 2024 heeft iedere gemeente 1 omgevingsplan voor regels die gelden binnen die gemeente. De onder oud recht vastgestelde ruimtelijke plannen (zoals bestemmingsplannen) zijn juridisch onderdeel geworden van dat omgevingsplan. De ruimtelijke plannen zijn nog niet allemaal verwerkt tot 1 integrale regeling. Binnen Regels op de kaart kunt u deze ruimtelijke plannen nog als zelfstandig document en ongewijzigd bekijken.
Tijdens de overgangsperiode, die duurt tot 1 januari 2032, zorgt iedere gemeente ervoor dat de regels die vastliggen in ruimtelijke plannen, worden verwerkt in het omgevingsplan. Dat gebeurt door een wijziging van het omgevingsplan. Het onder oud recht vastgestelde ruimtelijk plan komt daarbij te vervallen. Als het ruimtelijk plan is vervallen, is het niet meer zichtbaar binnen Regels op de kaart. U kunt het ruimtelijk plan nog wel bekijken door te zoeken op een datum in het verleden.
Via de groene knop 'Regels op de kaart’ kunt u zien welke regels gelden op uw locatie. Zo kunt u zoeken naar een bepaald omgevingsdocument of ruimtelijk plan. U vindt een omgevingsdocument of ruimtelijk plan door een locatie te kiezen, of de titel of het identificatienummer van het omgevingsdocument of ruimtelijk plan in te vullen. Ook kunt u via 'Bekijk zoeken op onderwerp' zoeken op onderwerpen, zoals activiteiten, thema's of gebiedsaanwijzingen.
Bekijk ook de animatie Zo werkt Regels op de kaart.
Bekijk documenten op uw locatie
Als u een locatie kiest of op de kaart klikt, kunt u de regels en informatie bekijken. U kunt dit doen door te kiezen voor een van de volgende onderdelen:
Zoeken op locatie of document
Als u een locatie kiest of op de kaart klikt, vindt u de documenten die gelden op de door u gekozen locatie. U kunt ook een specifiek omgevingsdocument vinden door te zoeken op ofwel de titel ofwel het identificatienummer van een document. Het identificatienummer van een document is een uniek nummer dat ieder ruimtelijk plan of omgevingsdocument heeft. Er zijn 2 soorten nummers:
- Documenten die via ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar zijn gemaakt, hebben een ‘NL.IMRO’-identificatie.
- Omgevingsdocumenten die beschikbaar zijn gemaakt via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB), hebben een ‘/akn/nl/act’-identificatie.
Plekinfo
Na het kiezen van een document kunt u onder Plekinfo de informatie bekijken over een specifiek object of vlak op de kaart. Dit zijn gebiedsaanwijzingen, omgevingsnormen of omgevingswaarden die geannoteerd zijn in omgevingsdocumenten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een beperkingengebied, functie of bouwvlak. Klik op de informatie onder Plekinfo en bekijk de regels die daarover gaan. In bestemmingsplannen vindt u hier bijvoorbeeld ook de maximale bouwhoogte of de grootte van het bouwvlak.
Regels en andere documenten
Hier kunt u alle regels bekijken. Alleen de regels bekijken die gelden op de gekozen locatie? Kies dan voor ‘Toon alles op gekozen locatie’. Door een klik op de kaart kunt u ook een andere locatie kiezen en de regels bekijken die daar van toepassing zijn.
Legenda en kaartlagen
Op de kaart kunt u rechtsboven in het scherm via de knop Toon legenda en kaartlagen verschillende informatielagen en achtergrondlagen kiezen. Bijvoorbeeld de kadastrale kaart, gemeentegrenzen of een luchtfoto. Ook kunt u de transparantie van bestemmingsvlakken aanpassen via de optie Transparantie. De legenda toont ook annotaties uit omgevingsdocumenten.
Bekijk zoeken op onderwerp
Via deze knop kunt u zoeken op een onderwerp, zoals een activiteit, thema of gebiedsaanwijzing. U kunt de regels bekijken, zonder dat u documenten zelf hoeft te openen.
Documenten met regels
Hier vindt u alle omgevingsdocumenten met regels die gelden voor uw locatie. U kunt deze documenten bekijken door op de knop 'Bekijk documenten' te klikken. De documenten zijn gesorteerd op overheidsorganisatie: gemeente, waterschap, provincie en Rijk. Daarnaast kunt u via het filter onder 'Alle opties' uw zoekresultaat verfijnen. Kiest u voor 'beleid', dan ziet u alle beleidsdocumenten op uw locatie, bijvoorbeeld de omgevingsvisie. Als u op zoek bent naar een specifiek type document, zoals een projectbesluit of waterschapsverordening, dan kunt u dit hier specificeren. Op zoek naar een bepaald omgevingsdocument op basis van een titel of een identificatienummer? U kunt hiervoor de knop 'Bekijk omgevingsdocumenten' gebruiken.
Activiteiten
U kunt ook zoeken naar een juridische activiteit. Op deze manier vindt u alleen die regels die gaan over de specifiek gekozen juridische activiteit. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de Flora- en fauna-activiteit om te bekijken waar en in welk omgevingsdocument de juridische regels over deze activiteit is opgenomen. Sommige documenten, zoals een bestemmingsplan uit ruimtelijkeplannen.nl, zijn niet op dezelfde manier geannoteerd Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) als omgevingsdocumenten. Daardoor kunt u niet zoeken op de regels en dus de activiteiten in deze documenten.
Gebieden met regels
Informatie onder 'Gebieden met regels' komt uit omgevingsdocumenten die zijn gemaakt in het kader van de Omgevingswet. Dit zijn gebiedsaanwijzingen, omgevingsnormen of omgevingswaarden die geannoteerd zijn in omgevingsdocumenten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een beperkingengebied, functie of bouwvlak. Selecteer informatie onder gebieden met regels en bekijk de regels die daarover gaan. Informatie uit bestemmingsplannen zoals bouwhoogte of bouwvlak ziet u terug in het document zelf, via 'Hele document bekijken' en het kopje 'Details op locatie'. Prik vervolgens op de kaart om deze informatie te bekijken.
Thema's
U kunt hier thema's kiezen die gaan over een bepaald aspect van de fysieke leefomgeving. Kiest u bijvoorbeeld voor het thema bodem? Dan vindt u de omgevingsdocumenten met specifieke regels over het onderwerp bodem. Als overheid annoteert u het thema in uw omgevingsdocument.
Documenten bekijken met deeplinks
In Regels op de kaart kunt u met deeplinks direct een specifiek documenten opvragen en bekijken, zonder dat u hoeft te navigeren vanaf bijvoorbeeld de homepage.
Deeplinks hebben een eigen vaste structuur. Iedere variant heeft een vast en een variabel deel. Om het variabele stuk aan te duiden, zijn teksthaken en hoofdletters gebruikt: []. U neemt de teksthaken dus niet op in de url. U kunt op de volgende manieren een deeplink maken in Regels op de kaart:
Deeplink naar een omgevingsdocument
https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/document?documentID=[IDENTIFICATIENUMMER]
Voorbeeld:
https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/document?documentID=/akn/nl/act/gm0200/2020/omgevingsplan
Deeplink naar een bestemmingsplan
https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/document?documentID=[IDENTIFICATIENUMMER]
Voorbeeld:
https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/document?documentID=NL.IMRO.0200.bp1253-vas1
Zoeken naar regels uit het verleden
Bent u op zoek naar de regels die in het verleden golden op een bepaalde locatie? In het scherm 'Zoek locatie' kunt u een datum in het verleden kiezen. U kunt zoeken naar regels die golden vanaf 1 januari 2024, de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet. Documenten die via ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar zijn gemaakt en geldig waren op de datum van inwerkingtreding, vindt u op deze manier ook terug. In het omgevingsdocument zelf kunt u via 'alle versies' ook gaan naar een eerdere versie van dit omgevingsdocument. Dit is niet mogelijk voor de documenten die via ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar zijn gemaakt.
Ruimtelijk plan niet zichtbaar in Regels op de kaart
Regels op de kaart toont zowel de omgevingsdocumenten die gemaakt zijn in het kader van de Omgevingswet, als de ruimtelijke plannen waarvoor de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt. De ruimtelijke plannen komen automatisch beschikbaar vanuit ruimtelijkeplannen.nl. Ziet u een bepaald plan niet in Regels op de kaart, maar wel via ruimtelijkeplannen.nl? Bekijk dan als bronhouder via het kwaliteitsdashboard of de juiste dossierstatus is opgegeven in ruimtelijkeplannen.nl.
Lees meer over het kwaliteitsdashboard.
Overheden leveren informatie voor Regels op de kaart
Als overheid levert u zelf de informatie aan voor het onderdeel Regels op de kaart. Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceert u uw omgevingsdocumenten daarvoor via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Als u nieuwe omgevingsdocumenten maakt, gebruikt u een nieuwe standaard: de Standaard officiële publicaties met bijbehorende toepassingsprofielen (STOP/TPOD). Met deze nieuwe standaard kunt u ervoor zorgen dat uw omgevingsdocumenten ook doorzoekbaar zijn in het Omgevingsloket. Daarvoor moet u uw besluiten annoteren Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). U moet bijvoorbeeld elke juridische regel in een omgevingsdocument koppelen aan een gebied of een locatie. Alleen dan is de regel ook te zien op de kaart.
- Lees meer over omgevingsdocumenten publiceren.
- Lees meer over de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
- Lees meer over de Standaard officiële publicaties met bijbehorende toepassingsprofielen (STOP/TPOD).
Informatieproducten en andere gegevens
Via Regels op de kaart kunt u ook informatie over de leefomgeving bekijken. Deze informatie komt uit basisregistraties of van andere informatieproducten van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. Na verloop van tijd komt zo steeds meer informatie beschikbaar via Regels op de kaart.
Lees meer over informatieproducten in het DSO.
Attenderingsservice
In Regels op de kaart is er geen attenderingsservice zoals die er was op ruimtelijkeplannen.nl. Met deze service kregen geïnteresseerden automatisch bericht bij publicaties die voor hen relevant waren.
Gebruikt u de attenderingsservice van ruimtelijkeplannen.nl? Dan kunt u deze blijven gebruiken voor nieuwe publicaties die worden gepubliceerd volgens de RO-standaard. Dus voor plannen die nog in procedure zijn en voor plannen die gebruik maken van TAM-IMRO. U ontvangt geen informatie over omgevingsdocumenten.
Attenderingsservice officiële bekendmakingen
In het Omgevingsloket kunt u de attenderingsservice van officielebekendmakingen.nl gebruiken. Op officielebekendmakingen.nl vindt u de officiële publicaties van het Staatsblad, de Staatscourant, het Tractatenblad, de gemeentebladen, provinciale bladen, waterschapsbladen en bladen gemeenschappelijke regeling.
U kunt zich abonneren op specifieke publicaties. Dit werkt zo:
- Via de zoekfunctie: Uitgebreid zoeken zoekt u de publicatie die u wilt bekijken. Als u bijvoorbeeld alleen omgevingsdocumenten wilt zien, selecteert u bij Rubriek(en) onder ‘Besluit van algemene strekking’ de optie ‘ruimtelijk plan of omgevingsdocument’.
- U kunt ook kiezen van welke organisatie u publicaties wilt zien. Dit doet u door bij ‘Type organisatie’ de overheidsorganisatie van uw interesse in te vullen.
- Vervolgens gaat u naar ‘Zoek bekendmakingen’.
- U kunt zich nu abonneren op dit zoekresultaat door onderaan de pagina op de link ‘Abonneer op deze zoekvraag’ te klikken. U ontvangt dan telkens een bericht als er een nieuwe publicatie is die overeenkomt met uw zoekopdracht.
Attenderingsservice berichten over uw buurt
U kunt ook Berichten over uw buurt gebruiken. Vanaf het najaar van 2023 ontvangt u een e-mail met bekendmakingen rondom uw woonadres. Deze e-mail krijgt u automatisch als u uw e-mailadres heeft opgegeven in MijnOverheid en ouder bent dan 25 jaar. Mocht dit niet het geval zijn, dan abonneert u zich op basis van uw postcode voor bekendmakingen van de overheid. Deze bekendmakingen gaan bijvoorbeeld over een vergunning voor het verhuren van een vakantiewoning, het kappen van een boom of het uitbreiden van een horecaterras. Via deze attenderingsservice krijgt u geen berichten over wijzigingen of bekendmakingen van bijvoorbeeld een conceptomgevingsplan of andere omgevingsdocumenten, wel van wijzigingen in ruimtelijke plannen of plannen die met TAM-IMRO zijn gepubliceerd.
Meer informatie
- Lees meer over de transitie van ruimtelijkeplannen.nl naar het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
- Lees meer over kaarten in het Omgevingsloket.
- Bekijk ook de animatie DSO in de praktijk.
Annoteren
Annoteren betekent het toevoegen of markeren van gegevens aan juridische regels in omgevingsdocumenten. Door juridische regels te annoteren maken overheden hun regels digitaal leesbaar. Hiermee zorgen ze ervoor initiatiefnemers makkelijker kunnen zoeken naar de informatie in een omgevingsdocument. Ook zijn werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart te zien door annoteren. Verder is annoteren ook belangrijk bij de verbinding tussen juridische en toepasbare regels.
Meer over annoteren leest u op de pagina Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en andere digitale eisen