Strategie voor toepasbare regels bepalen
Als overheid maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar dragen toepasbare regels bij aan de dienstverlening voor burgers en bedrijven. U bepaalt zelf hoe u toepasbare regels inzet. Het ambitieniveau en de doelen van uw organisatie spelen hierbij een belangrijke rol.
Bepaal het ambitieniveau in dienstverlening
Als overheid maakt u zelf toepasbare regels voor uw juridische regels voor het Omgevingsloket. Voor uw indieningsvereisten is het verplicht om toepasbare regels te maken. Voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat is dit niet verplicht. Wel is afgesproken om het huidige dienstverleningsniveau te houden.
Bepaal wat uw organisatie straks wil bieden aan burgers en bedrijven. Voor welke veel voorkomende meldingen en aanvragen wilt u de dienstverlening gelijk houden of verbeteren? Het helpt als u hiervoor de veelgestelde vragen bij het klantcontactcentrum analyseert.
Lees meer over de minimale eisen voor toepasbare regels.
Bepaal de doelen die uw organisatie wil behalen
De Omgevingswet vraagt om een andere kijk op het beleid over de leefomgeving. Bepaal als organisatie hoe u de thema's van de omgevingsvisie invult. Bepaal en stem af welke uitgangspunten u hanteert. Gaat u uit van 'Ja, mits' of 'Nee, tenzij'?
Inventariseer hoe u nu met regels werkt
De huidige regelgeving en dienstverlening bepalen hoe u aan de slag gaat met toepasbare regels. Inventariseer bijvoorbeeld het volgende:
Lokale checks en aanvraagformulieren in Omgevingsloket online
Welke regels uit lokale verordeningen staan er nu in het huidige Omgevingsloket online? Als gemeente kunt u daar lokale regelgeving toevoegen voor bijvoorbeeld de activiteiten reclame, kappen en uitrit. Waterschappen kunnen dit doen voor bijvoorbeeld de activiteiten grondwater onttrekken of water infiltreren.
Het huidige Omgevingsloket online verdwijnt als de Omgevingswet in werking treedt. Uw lokale checks en indieningsvereisten die daarin staan komen niet automatisch in het nieuwe Omgevingsloket. Het Rijk maakt wel toepasbare regels voor u voor de indieningsvereisten voor de vergunningaanvraag voor deze activiteiten. Maar staat in uw lokale verordeningen een meldplicht voor een van deze activiteiten? Dan moet u zelf de indieningsvereisten voor een melding toevoegen aan het nieuwe Omgevingsloket.
Digitale dienstverlening in andere domeinen
Wat doet u nu al op het gebied van digitale dienstverlening? Welke digitale checks en formulieren zijn bijvoorbeeld nu al beschikbaar op uw website? Dat kan ook in andere domeinen zijn, zoals paspoortuitgifte of zorg. Hoe werkt u in die domeinen? Welke aandachtspunten komen daar uit voort? U kunt deze ervaringen gebruiken als u toepasbare regels maakt voor het Omgevingsloket.
Begrijpelijkheid huidige juridische regels
U kunt het beste juridische en toepasbare regels tegelijk maken. Dat blijkt uit ervaringen van organisaties die al oefenen met toepasbare regels maken. Zo ziet u snel of uw juridische regels duidelijk en begrijpelijk zijn.
Regelbeheersoftware kopen en aansluiten
Ga na of u al regelbeheersoftware heeft om toepasbare regels mee te maken. Er zijn verschillende soorten op de markt, elk met een eigen manier van modelleren. Vraag bij de leveranciers en andere organisaties naar de mogelijkheden en ervaringen. Bepaal daarna welke methode het beste bij de werkwijze van uw organisatie past.
Op het Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet staat een overzicht van leveranciers. Deze leveranciers hebben laten zien dat hun software werkt met de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV).
Om de toepasbare regels te registreren in de Registratie Toepasbare Regels (RTR), moet u uw regelbeheersoftware aansluiten op het DSO. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft ook meer informatie over software kopen voor de Omgevingswet.
Maken van toepasbare regels uitbesteden
U kunt toepasbare regels maken ook uitbesteden. Bijvoorbeeld aan een uitvoeringsorganisatie, zoals een omgevingsdienst of een samenwerkingsverband. Als u toepasbare regels maken en aanleveren uitbesteedt voor álle activiteiten, heeft u zelf geen regelbeheersoftware nodig. U hoeft dan ook niet zelf aan te sluiten.
Meer informatie
- U kunt ondersteuning krijgen bij het bepalen van uw strategie van experts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
- Bekijk de video van de presentatie Strategie bepalen tijdens het spreekuur Omgevingswet.
- Bekijk de video van de presentatie Leverancier kiezen voor regelbeheersoftware tijdens het spreekuur toepasbare regels.
- Lees meer over Toepasbare regels maken: zo begint u.
Begrip: 'Ja, mits'-principe
De Omgevingswet beoogt niet alleen het waarborgen van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Het wil ook ruimte maken voor ontwikkelingen. Dit betekent voor overheden een andere houding naar burgers en bedrijven met initiatieven. Het 'ja, mits'-principe, in plaats van het 'nee, tenzij'-principe.
"Ja" denken betekent niet gelijk ook "ja" zeggen. "Ja" denken vraagt overheden om na te denken over de noodzakelijke kaders en waar mogelijkheden zijn voor het stellen van algemene regels of juist helemaal geen regels.