Juridische activiteiten en werkzaamheden combineren bij toepasbare regels
Als overheid gebruikt u werkzaamheden als u toepasbare regels maakt voor het Omgevingsloket. Met werkzaamheden vinden initiatiefnemers uw vragen via begrijpelijke taal. Daarvoor koppelt u 1 of meerdere werkzaamheden aan uw juridische activiteit. Er zijn verschillende scenario's als u werkzaamheden en activiteiten combineert. Ook is het belangrijk dat u uw keuzes afstemt met organisaties in uw regio.
Inhoudsopgave
- Scenario's activiteiten en werkzaamheden combineren
- Tips bij combineren scenario's
- Voorbeeld uitgewerkte werkzaamheid
- Beschikbare werkzaamheden bekijken
Scenario's activiteiten en werkzaamheden combineren
Juridische activiteiten zijn vaak niet 1 op 1 over te zetten in begrijpelijke werkzaamheden voor het Omgevingsloket. In de praktijk leiden soms meerdere werkzaamheden tot één juridische activiteit of leidt een werkzaamheid tot meerdere activiteiten.
1. Meerdere overheden, dezelfde activiteit, dezelfde werkzaamheid
Meerdere overheden kunnen dezelfde activiteit aan een werkzaamheid koppelen. Welke vragen de initiatiefnemer te zien krijgt, hangt af van de locatie die hij heeft gekozen voor zijn werkzaamheden.
Stel dat een initiatiefnemer een garage wil bouwen in gemeente A. Zowel gemeente A als gemeente B hebben de werkzaamheid 'Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen' gekoppeld aan de activiteit 'Bouwen bijbehorend bouwwerk'. De initiatiefnemer krijgt alleen de vragenlijst te zien van gemeente A, waar hij de garage gaat bouwen.
2. Meerdere werkzaamheden en/of trefwoorden, dezelfde activiteit
Soms is het voor de initiatiefnemer beter te begrijpen als u één activiteit koppelt aan meerdere werkzaamheden. De activiteit 'Bijbehorend bouwwerk bouwen' is daar een goed voorbeeld van. Omdat de activiteit zo breed is, begrijpt niet elke initiatiefnemer welke bouwwerken er precies onder vallen. De activiteit is dan te vinden via meerdere werkzaamheden.
Dit scenario heeft als nadeel dat er dan veel werkzaamheden nodig zijn. En zelfs dan is het nog moeilijk om alle mogelijkheden in de naam van die werkzaamheden te zetten. Daarom hebben veel werkzaamheden een algemene naam gekregen, zoals 'Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen'. Begrippen die daar onder vallen zijn als trefwoord toegevoegd, zoals 'garage' of 'dierenverblijf'. Zo komt een initiatiefnemer via deze trefwoorden toch uit bij de goede werkzaamheid en activiteit.
3. Meerdere overheden, dezelfde werkzaamheid
Op bepaalde plekken, zoals bij of op een dijk, kunnen regels gelden van verschillende overheden, zoals een gemeente en een waterschap. Stel dat een initiatiefnemer op die plek bijvoorbeeld een garage wil bouwen. Bij de gemeente is de bijpassende werkzaamheid 'Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen' gekoppeld aan de activiteit 'Bouwen bijbehorend bouwwerk'. Bij het waterschap is deze werkzaamheid gekoppeld aan de activiteit ‘Bouwen bij een waterkering’. In het onderdeel Vergunningcheck beantwoordt de initiatiefnemer dan vragen van de gemeente én het waterschap.
Initiatiefnemers zien in de Vergunningcheck van welke overheid de vragen zijn. Bij de conclusie zien ze welke vergunning of melding hij moet aanvragen of indienen, en bij welke overheid.
4. 1 overheid, meerdere activiteiten, dezelfde werkzaamheid
Het kan ook zijn dat u meer dan één activiteit heeft gekoppeld aan één werkzaamheid. Zo is de werkzaamheid 'Opslaan van gevaarlijke stoffen in een verpakking' gekoppeld aan de activiteiten 'Opslaan gevaarlijke stoffen, geen peroxiden' en 'Opslaan gevaarlijke stoffen, wel peroxiden'. Dat komt doordat daar verschillende regels voor gelden. In het onderdeel Vergunningcheck zijn vragen voor beide activiteiten te zien.
Tips bij combineren scenario's
Stem koppeling werkzaamheden af in de regio
Door werkzaamheden zien initiatiefnemers in het Omgevingsloket vragen van verschillende overheden tegelijk. Dit gebeurt als er op 1 locatie regels gelden van bijvoorbeeld een gemeente, waterschap en/of een provincie.
Het is daarom belangrijk dat u de koppeling van werkzaamheden afstemt met organisaties in uw regio. Doe dit als er meerdere organisaties regels maken over dezelfde activiteiten.
Bekijk combinaties op de oefenomgeving
In de praktijk worden werkzaamheden niet altijd op de goede manier gekoppeld. Bijvoorbeeld als de toepasbare regels voor de activiteit 'Boom kappen' gekoppeld zijn aan de werkzaamheid 'Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen'.
Op de pagina Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving DSO (kruismatrix) vindt u een overzicht met alle beschikbare werkzaamheden. In dit overzicht kunt u controleren welke werkzaamheden uw organisatie gebruikt. Ook kunt u inspiratie opdoen door te zien hoe andere overheden de werkzaamheden gebruiken. Verder kunt u in dit overzicht zien welke interbestuurlijke toepasbare regels er zijn in uw regio.
Geen werkzaamheden koppelen aan activiteiten uit bruidsschat
Als gemeente en waterschap hoeft u geen werkzaamheden te koppelen aan de activiteiten uit de bruidsschat. Hier zijn voor u al werkzaamheden aan gekoppeld.
Voorbeeld afgestemde werkzaamheid
Een voorbeeld van een afgestemde werkzaamheid is 'Graven in bodem of waterbodem'. Deze werkzaamheid is hieronder uitgewerkt. U kunt de werkzaamheid ook bekijken in de Stelselcatalogus Omgevingswet.
Gekoppelde activiteiten
Er zijn meerdere activiteiten gekoppeld aan deze werkzaamheid. Hieronder staan een aantal beschreven.
Gekoppelde activiteiten Rijksoverheid
- Andere beperkingengebiedactiviteiten bij een hoofdspoorweg
- Graven in bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit
- Graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit
- Natura 2000-activiteit
- Ontgraven, verplaatsen of toepassen van grond of baggerspecie in de Noordzee
- Ontgraven, verplaatsen of toepassen van grond of baggerspecie in of bij een oppervlaktewaterlichaam, niet zijnde de Noordzee, of waterkering in beheer bij het Rijk
- Ontgronden in de Noordzee
- Ontgronden in een oppervlaktewaterlichaam in beheer bij het Rijk, niet zijnde de Noordzee
- Ontgrondingsactiviteit op land, in regionale wateren en in een winterbed van een rivier in beheer bij het Rijk
Mogelijke activiteiten provincie
- Ontgrondingsactiviteit
- Baggeren in een niet-rijkswater
Activiteiten bruidsschat waterschappen en gemeentes
De werkzaamheid 'Graven in bodem of waterbodem' is ook gekoppeld aan een aantal activiteiten in de bruidsschat van gemeentes en waterschappen. Dat zijn de volgende activiteiten:
Waterschappen:
- Graven in de (water)bodem of het oppervlaktewater
Gemeenten:
- Kleinschalig graven (25 m3 of minder) in bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit
- Werk, niet zijnde bouwwerk, of werkzaamheid uitvoeren
Trefwoorden
Om gebruikers naar de werkzaamheid te leiden, is er een lijst met trefwoorden. De trefwoorden moeten gebaseerd zijn op het toepassingsbereik van alle gekoppelde activiteiten. Dat houdt in dat alle woorden erin moeten staan die nodig zijn om de toepassingen van de gekoppelde activiteiten te benoemen. Voor de werkzaamheid ‘Graven in bodem of waterbodem’ zijn dat onder andere:
- terrein
- perceel
- slib
- zand
- klei
- watergang
- maaiveld
Mogelijke extra werkzaamheden
Er is een aantal voor de hand liggende combinaties van deze werkzaamheid met andere werkzaamheden. Deze zijn in de toepassing te zien zoals in een webwinkel bij 'Andere mensen kochten ook…'. Voor de werkzaamheid 'Graven in bodem of waterbodem' zijn dat bijvoorbeeld:
- Boom of struik kappen of snoeien (wanneer er ook wortels uitgegraven worden)
- Weg verharden
- Grond ontwateren
- Grond of bagger opslaan, aanbrengen of verplaatsen
Beschikbare werkzaamheden en trefwoorden bekijken
U kunt de beschikbare werkzaamheden, trefwoorden en gekoppelde activiteiten op verschillende manieren bekijken. Meer hierover leest u op de pagina Beschikbare werkzaamheden en trefwoorden in het Omgevingsloket.
Meer informatie
- Bekijk de presentatie over werkzaamheden tijdens het spreekuur Omgevingswet (van 30 maart 2021).
- Lees meer over toepasbare regels:
- Werkzaamheden en activiteiten combineren: een werkzaamheid voor lozingsactiviteiten kiezen.