Milieueffectrapportage en NRD
In deze plan-mer wordt gekeken naar de mogelijke alternatieven voor het wijzigen van de milieuregels van de bruidsschat Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) binnen het nieuwe deel van het omgevingsplan of binnen de waterschapsverordening. Het betreft alternatieven, waarvan de inschatting is dat deze in de praktijk bij meerdere gemeenten en waterschappen aan de orde kunnen zijn.
Om een plan-mer te kunnen uitvoeren, is een plan of programma nodig. De plan-mer voor de bruidsschat wordt daarom gekoppeld aan het programma Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet, een vrijwillig programma Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) onder de Omgevingswet. Interbestuurlijk is afgesproken dat het Rijk deze plan-mer uitvoert.
Het milieueffectrapport, het plan-MER over het programma levert informatie die gebruikt kan worden bij de beoordeling van wijzigingen van het omgevingsplan of de waterschapsverordening. Het plan-MER maakt de milieugevolgen van algemeen geldende voorschriften in de bruidsschat en de verschillende alternatieven voor de bruidsschatregels inzichtelijk.
In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) staat welke milieueffecten onderzocht worden in het milieueffectrapport en met welke diepgang. Dit vormt het kader voor het onderzoek. Op de concept NRD kan iedereen tot en met 8 januari 2024 inspreken.
Aanleiding en bestuurlijke afspraak
Het plan-mer bruidsschat vloeit voort uit het zogenoemde Nevele-arrest van het Europees Hof van Justitie en de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 30 juni 2021 over een windpark. Uit dat arrest volgt dat regels uit het Activiteitenbesluit in bepaalde gevallen als een plan worden gezien. Voor het opstellen of wijzigen van plannen of programma’s die ´kaderstellend´ zijn voor mer-plichtige of mer-beoordelingsplichtige projecten, is een plan-mer verplicht.
Naar aanleiding van het Nevele-arrest waren er vragen met betrekking tot de plicht tot het uitvoeren van milieueffectrapportage (mer-plicht) voor de milieuregels in de bruidsschat. In een interbestuurlijke samenwerking tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW) en het InterProvinciaal Overleg (IPO) is afgesproken om uit voorzorg samen tot een plan-mer voor alle milieuregels van de bruidsschat te komen.
In het verlengde van de plan-mer bruidsschat werken de samenwerkende partijen aan een handreiking waarin wordt beschreven wanneer een plan-mer bij decentrale regelgeving aan de orde kan zijn. Die handreiking zal op de IPLO-website worden gepubliceerd.
Meer informatie