IPLO en… 2022
Ruim 21.000 vragen kreeg het Informatiepunt Leefomgeving het afgelopen jaar binnen. Waar gingen al die vragen over? En naar welke informatie zochten mensen het meest op de website? In de 2e aflevering van 'IPLO en…' een overzicht van waar de kennisexperts van IPLO in 2022 druk mee waren.
Vragen kwamen bij IPLO binnen via het vragenformulier op de website en ook telefonisch. Pakweg twee derde van de vragen ging over de huidige wet- en regelgeving. Ongeveer een derde ging over de Omgevingswet. In september/oktober steeg het aantal vragen over de Omgevingswet wel iets, omdat toen de datum van inwerkingtreding nog op 1 januari 2023 stond. Na het bekend worden van het uitstel half oktober daalde het aantal vragen over de Omgevingswet weer.
Waar hebben mensen die contact opnemen met IPLO vragen over? Dat varieert enorm. Ongeveer 20% van de vragen in 2022 ging bijvoorbeeld over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Denk aan: hoe doe ik aanvragen en meldingen, hoe werkt het met de toepasbare regels en hoe kan ik technisch aansluiten?
Een andere 20% betrof vragen over Omgevingsloket Online (OLO) en de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) – de huidige loketten. Ongeveer 14% waren inhoudelijke vragen over de Omgevingswet. Denk daarbij aan vragen over procedures en wetssystematiek, ruimte, het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), bodem of algemene ondersteuning bij invoering van de wet.
Zeer uiteenlopend
Zo'n 8% van de vragen ging over het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS). Daarnaast was er een grote categorie vragen van uiteenlopende aard, zowel over de huidige regels als over de nieuwe, straks in de Omgevingswet. Dergelijke vragen gingen bijvoorbeeld over het besluit bodemkwaliteit, landbouw, lucht, veiligheid, wettelijke taken bodem, maar ook over vele andere zaken.
Mensen die contact opnamen met IPLO, waren over het algemeen tevreden over de dienstverlening. Ze waardeerden het contact en de beantwoording van hun vragen met een gemiddeld rapportcijfer 7,6.
Vragenstellers
De meeste vragen over de Omgevingswet, zowel inhoudelijk als over het DSO, waren afkomstig van medewerkers van gemeenten (38%). De meeste vragen over de huidige regelgeving, zowel inhoudelijk als over OLO en LAVS, waren afkomstig van medewerkers van bedrijven (35%).
Website
De website iplo.nl had vorig jaar ongeveer 750.000 bezoekers. Zij waren samen goed voor bijna 2 miljoen pageviews. Ook op de website zocht men naar een grote diversiteit aan onderwerpen.
Hoewel er niet 1 onderwerp duidelijk uitsprong, bezochten relatief veel mensen de pagina's over: houtstook, het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit bouwwerken leefomgeving, de bruidsschat, geconsolideerde teksten Omgevingswet en het DSO.
De meeste bezoekers vonden de website via zoekmachines. Eenmaal op iplo.nl tikten ook veel bezoekers zoektermen in. De figuur hieronder geeft een indruk van veelgebruikte zoektermen.
Over IPLO
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is de centrale ingang voor informatie over de wet- en regelgeving rond de leefomgeving, de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet in de praktijk. Op www.iplo.nl kunnen overheden (gemeenten, provincies, waterschappen) terecht. Daarnaast is de informatie op IPLO waardevol voor maatschappelijke organisaties, bedrijven en adviesbureaus.
IPLO brengt de deskundigheid van 4 helpdesks samen (InfoMil, Helpdesk Water, Helpdesk Bodem, en in 2023 Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig Gebruik). De inhoudelijke informatie die voorheen op verschillende plekken stond, is gebundeld op een centrale plek. IPLO heeft tevens samenwerkingsverbanden gesloten met 13 organisaties.
IPLO is onderdeel van het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet waarin gemeentes, provincies, waterschappen en het Rijk samenwerken. De website Aan de slag met de Omgevingswet biedt alle informatie ter voorbereiding op de Omgevingswet.