Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Zoeken in de index
Het artikel over de tijdelijke voorziening omgevingsbesluiten in het Besluit elektronische publicaties is aangepast. Dit is nodig met het oog op verlenging van het overgangsrecht voor tijdelijke alternatieve maatregelen.
De technische adviespool (TAP) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de meetrapporten van het CowToilet beoordeeld. Dit is een ligboxenstal met urine-opvangstation voor melkvee. De adviespool heeft definitief een emissiefactor van 6 kilogram ammoniak per dierplaats per jaar geadviseerd.
Het vergunningplichtig verbouwen van gebouwen gaat voorlopig niet vallen onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Dat schrijft minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister gaat ook in op andere Wkb-onderwerpen.
Het Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024 is op 29 november gepubliceerd in het Staatsblad. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) zijn de wijzigingen bijgewerkt.
Op de 400-meterbaan draaien snelle schaatsers hun trainingsronden. Binnen trainen zo'n 300 bezoekers uit voornamelijk het noorden van Nederland hun kennis over de Omgevingswet. Schaatstempel Thialf in Heerenveen is het decor voor de Schakel Special van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Met een keuze uit 40 workshops en mooie netwerkkansen heeft de dag veel te bieden.
Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) kan het bevoegd gezag aan de aanvrager specifieke informatie vragen.
Er is een nieuwe versie van het overzicht met rijksactiviteiten. Dat geeft weer hoe deze activiteiten vanaf 1 januari 2025 in het Omgevingsloket staan. Op verzoek van omgevingsdiensten is het overzicht aangevuld met de beschikbare formulieren per activiteit en de activiteiten van de bruidsschat.
Begin deze maand zijn nieuwe veelgestelde vragen en antwoorden over het omgevingsplan gepubliceerd. Deze vragen worden voortdurend aangevuld op basis van binnengekomen vragen.
Kars de Graaf is hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast regeringscommissaris voor de Omgevingswet. Op 28 november is hij een van de sprekers tijdens de Schakel Special in Heerenveen.
De informatie over de energietransitie is onlangs helemaal vernieuwd en aangevuld met extra inhoud. Zo is er nu een pagina waarin beschreven staat hoe de Omgevingswetinstrumenten handvatten bieden bij de energietransitie.
Alle PFAS komen in Nederland op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te staan. Dat heeft gevolgen voor bepaalde bedrijven.
De informatie over asbest op iplo.nl is, met de hulp van gebruikers, helemaal vernieuwd. De links naar de pagina's blijven intact.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) vraagt omgevingsdiensten begin volgend jaar hun medewerking bij het opstellen van een EU-rapportage over oplosmiddeleninstallaties.
Verschijnt er nieuwe informatie op iplo.nl of wordt er iets aangepast? Alle inhoudelijke wijzigingen vindt u na publicatie voortaan in een handig overzicht: Nieuw op IPLO.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2025 is op 7 november 2024 gepubliceerd in het Staatsblad. De wijzigingen treden in werking per 1 januari 2025.
De website infomil.nl stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie is onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Hiermee komt een einde aan Kenniscentrum InfoMil. Het webarchief van Kenniscentrum InfoMil vindt u via de pagina wwww.iplo.nl/infomil. Het beantwoorden van vragen gebeurt al sinds 2021 via het IPLO, door dezelfde adviseurs die dat daarvoor deden onder de InfoMil-vlag.
Milieuzonering, opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, omzetten van de bruidsschatregels over water én houtstook door particulieren. Deze 4 actuele thema's zijn de hoofdonderwerpen van de bijeenkomst van het netwerk Ruimte op 21 november.
De ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stuurden op 22 oktober samen een brief naar de Tweede Kamer over de visie van dit kabinet op water en bodem voor ruimtelijke plannen.
Het grootste jaarlijkse evenement over geluid, trillingen en luchtkwaliteit (GTL) in de Benelux is dit jaar op dinsdag 12 en woensdag 13 november 2024 in Hilversum.
Onomkeerbare activiteiten zijn activiteiten waarvan de gevolgen niet ongedaan kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld het kappen van een boom. Voor omgevingsvergunningen voor onomkeerbare activiteiten geldt een aantal bijzondere procedurele regels. Daarover is er nu een nieuwe pagina.