Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Op de website van de Rijksoverheid is op 15 maart 2023 de geactualiseerde lijst met emissiefactoren voor fijnstof voor de veehouderij gepubliceerd. De emissiefactoren op deze lijst kunt u gebruiken voor het berekenen van de emissie van fijnstof uit stallen.
Brijn is een restproduct als grondwater bereid wordt voor bepaalde toepassingen. Het wordt ook brijnwater genoemd en heeft een relatief hoog zoutgehalte. Onlangs zijn nieuwe pagina's gepubliceerd over het lozen van brijn onder de Omgevingswet.
Minister Hugo de Jonge heeft op 16 maart 2023 het Koninklijk Besluit getekend waarmee de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is vastgesteld.
Van woensdag 15 maart tot en met dinsdag 25 april 2023 ligt het geactualiseerde Nationaal Programma Emissieplafonds luchtverontreinigende stoffen (NEC-programma) ter inzage. U kunt hierop dan een zienswijze indienen.
Op 8 maart 2023 is een wijziging van bijlage 1 van de Rav gepubliceerd in de Staatscourant.
De Omgevingswet wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. Dat is de uitkomst van een hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer vandaag (41 voor en 29 tegen) over het Koninklijk Besluit dat de invoering op deze datum regelt.
Het basistakenpakket bestaat uit taken die gemeenten en provincies verplicht moeten onderbrengen bij een omgevingsdienst. Evenals onder de Wabo wordt straks ook onder de Omgevingswet met een basistakenpakket gewerkt. Toch zijn er verschillen.
Welke regels gelden er rond een Natura 2000-gebied? Wat te doen met invasieve exoten? Of waar moet u aan voldoen bij het kappen of (her)beplanten van bossen? Allemaal vragen waarop de Omgevingswet ook antwoord geeft. Onlangs ging een nieuw gedeelte van de IPLO-website live waarin de regels voor natuuractiviteiten onder de Omgevingswet worden uitgelegd.
In Nederland leven 5000 à 6000 bevers. Experts Toine Morel en Elze Polman vertellen over een gezonde beverstand en de water- en verkeersveiligheid.
Water is een essentieel onderdeel van de leefomgeving. Het is ook een van de grotere thema's binnen het Informatiepunt Leefomgeving. Op de website van IPLO is uitgebreide informatie te vinden over water en bij de helpdesk komen zo'n 150 watervragen per maand binnen.
Een voorstel voor een Europees verbod op PFAS is op 7 februari 2023 gepubliceerd. Het verbod gaat gelden voor productie, gebruik, verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen.
Vergunningplichtige bedrijven worden verplicht om hun emissies van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te registeren in een database.
Door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling neemt de verzilting van de binnendijkse gronden langs de Nederlandse kust geleidelijk toe. Verzilting maakt het grond- en oppervlaktewater minder geschikt voor veel gebruikers.
Ruim 21.000 vragen kreeg het Informatiepunt Leefomgeving het afgelopen jaar binnen. Waar gingen al die vragen over? En naar welke informatie zochten mensen het meest op de website? In de 2e aflevering van 'IPLO en…' een overzicht van waar de kennisexperts van IPLO in 2022 druk mee waren.
Bijna 2 jaar na het rapport van de commissie-Van Aartsen werken omgevingsdiensten aan verdere professionalisering. Een gesprek over de samenwerking tussen gemeente en omgevingsdienst, ook met het oog op de Omgevingswet.
De Europese Commissie (EC) ziet dat oorzaken en gevolgen van bodemaantasting geen grenzen kennen. En dat door niet-duurzaam bodembeheer en een veranderend klimaat deze ontwikkeling versnelt. Daarom komt de EC op 7 juni 2023 met een bodemgezondheidsrichtlijn.
Het Koninklijk Besluit dat de datum van de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 regelt, is vandaag door de minister bij beide Kamers in procedure gebracht. Daarmee is interbestuurlijk een nieuwe streefdatum afgesproken.
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is op 19 januari 2023 in de Staatscourant geplaatst. De huidige Regeling bodemkwaliteit (Rbk) is aangepast aan de nieuwe regelgeving onder de Omgevingswet. Bij inwerkingtreding van die wet zal de Rbk 2022 gaan gelden. Tegelijkertijd wordt de huidige Rbk dan ingetrokken.
Veel Nederlandse gemeenten hebben inmiddels een omgevingsvisie, vereist onder de nieuwe Omgevingswet. Andere gemeenten werken er aan. Een blik bij enkele gemeenten.
De Studiegroep Grondwater heeft op 19 december 2022 haar advies met de titel 'Grondwater: onzichtbaar en onmisbaar' aangeboden aan het Bestuurlijk Overleg (BO) Water.