Omgevingsplan in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
De regels uit het omgevingsplan kunt u vinden in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Als gemeente publiceert u hiervoor het omgevingsplan via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Ook vertaalt u de juridische regels in toepasbare regels.
Omgevingsplan publiceren
Publiceren via nieuw platform en nieuwe standaard
Het omgevingsplan publiceert u via de LVBB Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Als u het omgevingsplan maakt, gebruikt u een nieuwe standaard, de Standaard officiële publicaties met Toepassingsprofielen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor omgevingsdocumenten (STOP/TPOD). Geonovum (TPOD) en KOOP (STOP) ontwikkelen en beheren de standaarden.
Praktisch hulpmiddel bij toepassen standaard
Voor het omgevingsplan is de TPOD Omgevingsplan beschikbaar. De wegwijzer TPOD omgevingsplan is een praktisch hulpmiddel bij het toepassen van de standaard. Geonovum heeft de wegwijzer gemaakt.
Publiceren van wijzigen van het omgevingsplan
Wijzigingen van het omgevingsplan publiceert u via de LVBB. Als u het omgevingsplan wijzigt, gebruikt u een nieuwe standaard, de Standaard officiële publicaties met Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (STOP/TPOD). Geonovum (TPOD) en KOOP (STOP) ontwikkelen en beheren de standaarden. Deze wijzigingen van het omgevingsplan maken onderdeel uit van het nieuwe deel van het omgevingsplan.
Artikel 20.26 lid 2 Omgevingswet regelt dat omgevingsdocumenten, zoals een wijziging van het omgevingsplan wordt ontsloten via DSO-LV.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Kunt u als gemeente uw omgevingsplan nog niet via de LVBB wijzigen? Er is tijdelijk een alternatieve maatregel beschikbaar: de TAM-IMRO. Daarmee kunt u via de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) het omgevingsplan wijzigen. Direct na de inwerkingtreding van de Omgevingswet is er tijdelijk geen plicht om de STOP/TPOD te gebruiken. Dit regelt artikel 11.1 van het Besluit elektronische publicaties.
De TAM-IMRO-besluiten maken deel uit van het ('nieuwe deel van het') omgevingsplan, maar hebben technisch gezien het 'oude' formaat (namelijk IMRO).
De gemeente moet met gebruikmaking van TAM-IMRO vastgestelde regels in het omgevingsplan bij omzetting naar STOP/TPOD opnieuw vaststellen. Het vaststellingsbesluit staat in beginsel open voor beroep. Bij een beleidsneutrale omzetting kan in de publicatie worden vermeld dat deze wijziging om technische redenen gebeurt en het een beleidsneutrale omzetting betreft.
De TAM-IMRO plannen moeten voor 01-01-2026 in ontwerp ter inzage worden gelegd. Procedures die op basis van TAM-IMRO zijn gestart, kunnen ook worden afgerond met TAM-IMRO. Dit is vergelijkbaar met het overgangsrecht voor procedures die voor inwerkingtreding onder de Wro zijn opgestart.
Veelgestelde vragen en een bijsluiter over TAM-IMRO vindt u op de website van VNG.
Omgevingsplan digitaal beschikbaar
De officiële bekendmaking van het omgevingsplan gaat via de LVBB. Het besluit of de geconsolideerde regeling is ook te zien in de regelingenbank. Daarnaast zijn de regels van het omgevingsplan automatisch te zien in het Omgevingsloket, in het onderdeel Regels op de kaart. Iedereen kan dan op de kaart zien welke regels waar gelden.
Omgevingsplan met regels van de bruidsschat
Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, krijgt u een omgevingsplan met de regels van de bruidsschat in het DSO. Deze versie zet het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor u klaar. U kunt deze versie van uw omgevingsplan bekijken op de oefenomgeving van het Omgevingsloket. U kunt op de oefenomgeving ook oefenen met veranderingen maken in uw omgevingsplan.
Staalkaarten omgevingsplan
De VNG ontwikkelt staalkaarten voor het omgevingsplan. De staalkaarten bevatten (juridische) regels die als voorbeeld en inspiratie voor een gemeente kunnen dienen.
Omzetten ruimtelijke regels tijdelijk deel omgevingsplan en de Pons
De bestaande ruimtelijke regels die in het tijdelijke deel van het omgevingsplan staan ziet u terug in het onderdeel Regels op de kaart. Deze regels komen via de overbruggingsfunctie beschikbaar vanuit www.ruimtelijkeplannen.nl. De landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl blijft na inwerkingtreding van de Omgevingswet beschikbaar voor gemeenten, adviesbureaus en softwareleveranciers. Dit regelt artikel 4.25 van de Invoeringswet Omgevingswet. Anderen worden vanaf www.ruimtelijkeplannen.nl doorverwezen naar het onderdeel Regels op de kaart in het Omgevingsloket.
Gaat u ruimtelijke regels omzetten naar het nieuwe deel van het omgevingsplan? Dan vervallen de ruimtelijke regels uit het tijdelijke deel. Daarvoor gebruikt u de Pons. Dit is een objecttype uit de TPOD Omgevingsplan. De Pons zorgt ervoor dat de ruimtelijke regels die zijn omgezet voor de gekozen locatie niet meer zichtbaar zijn in Regels op de kaart. Zo zien initiatiefnemers op die locatie alleen de regels uit het nieuwe deel van het omgevingsplan.
Juridische regels vertalen naar toepasbare regels
U vertaalt de juridische regels uit uw omgevingsplan naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Via het onderdeel Aanvragen kunnen burgers en bedrijven een vergunning aanvragen, een melding indienen of informatie aanleveren. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Deze vragen maakt u zelf met toepasbare regels.
Het is verplicht om toepasbare regels te maken voor de indieningsvereisten van een aanvraag, melding of informatieplicht. U kunt ook toepasbare regels maken voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat.
Meer informatie
- U heeft tot eind 2031 de tijd om uw verordeningen en bestemmingsplannen om te zetten naar een omgevingsplan volgens de Omgevingswet. Maar als u wilt, kunt u daar nu al mee starten. Lees meer over het vullen van de productieomgeving van het DSO.
Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Landelijke voorziening als bedoeld in artikel 20.21 van de Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Omgevingsbesluit.
Artikel 20.21, Omgevingswet bepaalt dat overheden officiële documenten publiceren via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Standaard officiële publicaties (STOP)
De Standaard officiële publicaties (STOP) ondersteunt de volgende functies van officiële overheidspublicaties: maken, vaststellen, bekendmaken en beschikbaar stellen. Bekijk de laatste versie van de Standaard officiële publicaties (STOP).