Aanvullingsspoor grondeigendom in de Omgevingswet
Met het aanvullingsspoor grondeigendom worden regels voor grondbeleid opgenomen in de Omgevingswet. De regels voor grondbeleid zijn beter op elkaar afgestemd en duidelijker in het gebruik. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de verschillende instrumenten in samenhang te gebruiken.
Waar vindt u de teksten van het aanvullingsspoor grondeigendom
Het aanvullingsspoor grondeigendom bestaat uit de Aanvullingswet, het Aanvullingsbesluit en de Aanvullingsregeling:
- Aanvullingswet grondeigendom (Staatsblad 2020 - 112) en Memorie van toelichting
- Aanvullingsbesluit grondeigendom (Staatsblad 2020 - 532)
- Aanvullingsregeling grondeigendom (Staatscourant 2021 - 34636)
Belangrijke aanpassingen van het aanvullingsspoor grondeigendom
Het aanvullingsspoor grondeigendom zorgt voor de integratie van regels over grondbeleid in de Omgevingswet.
Voorkeursrecht
Met het vestigen van een voorkeursrecht op grond van de Omgevingswet, krijgt de overheid het eerste recht van koop op een onroerende zaak. Hiermee voorkomt de overheid dat bij geplande ontwikkelingen de grondprijzen worden opgedreven. Of dat particulieren of organisaties grondposities innemen die de ontwikkeling van gebieden belemmeren.
Lees meer over voorkeursrecht
Onteigening
Onteigenen is: het ontnemen van grondeigendom in het algemeen belang voor het ontwikkelen, gebruiken of beheren van de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een nieuwe weg. Het bevoegd gezag past het instrument onteigening toe als aankoop niet of niet op tijd lukt. Voorwaarden zijn een algemeen belang, noodzaak en urgentie van de onteigening.
Lees meer over onteigening
Landinrichting
Landinrichting heeft als doel om de inrichting van het landelijk gebied te verbeteren in overeenstemming met de aan locaties toegedeelde functies. Landinrichting wordt gebruikt voor doelen op het gebied van landbouw, natuur, landschap, waterbeheer en recreatie.
Lees meer over landinrichting
Kavelruil
Kavelruil is een vorm van gebiedsinrichting waarbij minimaal 3 partijen vrijwillig hun onroerende zaken ruilen. In een kavelruilovereenkomst leggen zij de nieuwe verdeling van onroerende zaken vast. De eigendomsoverdracht vindt plaats door inschrijving van de kavelruilakte in de openbare registers.
Lees meer over kavelruil
Regels over kostenverhaal
Het aanvullingsspoor voegt regels toe over kostenverhaal Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) door de overheid. Het gaat om kosten voor het aanleggen van publieke voorzieningen. Bijvoorbeeld wegen, riolering, straatverlichting en groenvoorzieningen.
Kosten worden ook verhaald bij organische ontwikkeling van een gebied. Of als de regie van de ontwikkeling meer bij initiatiefnemers ligt. Hierdoor kan de overheid inspelen op huidige en toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op de woningmarkt.
Lees meer over kostenverhaal bij gebiedsontwikkeling
Regeling voor financiële bijdragen
In de Aanvullingswet zit een regeling voor 'publiekrechtelijk afdwingbare financiële bijdragen' voor nieuwe ontwikkelingen in een gemeente. Denk aan bijdragen voor de aanleg van nieuwe infrastructuur, bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe rondweg. Of de aanleg van recreatievoorzieningen, zoals de aanleg van een stadspark.
Deze nieuwe regeling heeft de Tweede Kamer toegevoegd aan de Aanvullingswet.
Lees meer over publiekrechtelijk afdwingbare financiële bijdragen
Intrekken van wetten, besluiten en regelingen
Het aanvullingsspoor grondeigendom regelt de intrekking van wetten, besluiten en regelingen die opgaan in de Omgevingswet.
Meer informatie:
Overgangsrecht
Het aanvullingsspoor grondeigendom bevat regels voor een goede overgang van bestaande wetten, besluiten en regelingen naar de Omgevingswet. Lees meer op Overgangsrecht naar de Omgevingswet.
Gerelateerde pagina's
Kostenverhaal
Kostenverhaal is het door de overheid verhalen van kosten op een initiatiefnemer die een woning, bedrijfspand of ander gebouw bouwt of verbouwt. Het gaat over overheidskosten voor werken, werkzaamheden en maatregelen. Bijvoorbeeld kosten voor het wijzigen van het omgevingsplan en het aanleggen van openbare voorzieningen.
Meer informatie op de pagina Kostenverhaal gebiedsontwikkeling.