Milieubelastende activiteit mijnbouw (paragraaf 3.10.1 Bal)
Voor mijnbouw gelden algemene rijksregels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Hoofdstuk 3 van het Bal bevat de aanwijzing van wat er onder de milieubelastende activiteit valt en wat vergunningplichtig is. Ook staat hier welke inhoudelijke regels gelden.
Dit valt onder mijnbouw
De milieubelastende activiteit mijnbouw wordt in paragraaf 3.10.1 van het Bal aangewezen. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu. De nadelige gevolgen zijn vooral verontreiniging van de bodem, geluid en de gevolgen voor omgevingsveiligheid door de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.
De milieubelastende activiteit mijnbouw bestaat uit de kernactiviteit en eventuele functioneel ondersteunende activiteiten.
Kernactiviteit
De kernactiviteit is het aanleggen en het exploiteren van een mijnbouwwerk.
Voorbeelden:
- Het opsporen of winnen van delfstoffen (bijvoorbeeld gas, olie en zout) als de delfstoffen op een diepte van meer dan 100 meter beneden de oppervlakte van de aardbodem aanwezig
zijn. - Het opsporen of winnen van aardwarmte als de aardwarmte op een diepte van meer dan 500 meter beneden de oppervlakte van de aardbodem aanwezig is.
- Opslag van gas, kooldioxide of (afval)stoffen.
- Werken voor het bewerken van aardgas, waarbij het aardgas op een kwaliteit wordt gebracht die nodig is om het aardgas te kunnen invoeren in het landelijk gastransportnet.
Ook het aanleggen van een mijnbouwwerk is een milieubelastende activiteit. Dit gaat dan meestal om het aanleggen van een boorgat. De regels gelden ook wanneer het mijnbouwwerk na het aanleggen niet, of niet direct, wordt geëxploiteerd.
Samenloop met andere activiteiten
Bij de milieubelastende activiteit vallen bijna alle activiteiten die plaatsvinden op het terrein onder de milieubelastende activiteit.
Deze milieuregels uit het Bal gelden voor mijnbouw
Bij de milieubelastende activiteit staat welke inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van toepassing zijn. Deze regels gelden voor de gehele milieubelastende activiteit inclusief de functioneel ondersteunende activiteiten. Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de regels.
Paragraaf titel |
Paragraaf Bal |
---|---|
Werkzaamheden met een verplaatsbaar mijnbouwwerk (geldt voor het aanleggen, aanpassen, testen, onderhouden, repareren of buiten gebruik stellen van een boorgat met een verplaatsbaar mijnbouwwerk en het stimuleren van een voorkomen via een boorgat met een verplaatsbaar mijnbouwwerk) | 4.109 |
Verduurzaming van het energiegebruik | 5.4.1 |
Zeer Zorgwekkende Stoffen (bij een vergunningplichtige activiteit) | 5.4.3 |
Emissies in de lucht (bij een vergunningplichtige activiteit) | 5.4.4 |
Geluid op industrieterreinen (bij vergunningplichtige bedrijven) | 5.4.5 |
Daarnaast kunnen voor de functioneel ondersteunende activiteiten nog eigen regels en vergunningen gelden. Kijk hiervoor in de betreffende paragraaf van het Bal of in regels van gemeente, provincie of waterschap.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist
Voor de milieubelastende activiteit is een omgevingsvergunning nodig. De vergunningplicht geldt ook voor de functioneel ondersteunde activiteiten.
Hierop is uitgezonderd:
- het alleen testen, onderhouden, repareren of buiten gebruik stellen van een boorgat met een verplaatsbaar mijnbouwwerk
- het stimuleren van een voorkomen via een boorgat met een verplaatsbaar mijnbouwwerk
De omgevingsvergunning voor mijnbouw verschilt met de vergunning op grond van de Mijnbouwwet (artikel 6 en artikel 25 lid 1a). De vergunningplicht op grond van de Mijnbouwwet gaat niet over de milieubelastende activiteit. De mijnbouwwetvergunning geeft een bedrijf het recht om in een bepaald gebied delfstoffen en aardwarmte op te sporen en te winnen of om stoffen op te slaan.
Milieueffectrapportage
Het kan zijn dat voor deze milieubelastende activiteit een mer-beoordelingsplicht of een mer-plicht geldt. Dit kunt u afleiden uit bijlage V van het Omgevingsbesluit. Wilt u weten of mer verplichtingen geeft? Vul de mer-scan in of lees verder over milieueffectrapportage.
Informeren van het bevoegd gezag
Het bedrijf moet uiterlijk 4 weken van tevoren algemene gegevens aanleveren bij het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om naam, adres, begrenzing van de locatie en begindatum van de activiteit.
De minister van Economische Zaken is voor mijnbouw het bevoegd gezag.
In hoofdstuk 2, 4 en 5 van het Bal staat per activiteit aangegeven of het bedrijf nog andere informatie moet aanleveren.
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden voor mijnbouw
Niet alle regels voor mijnbouw staan in het Bal. Er kunnen ook regels staan in:
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen
- een eventuele omgevingsvergunning
- lokale regelgeving. Met lokale regelgeving bedoelen we bijvoorbeeld het omgevingsplan van de gemeente, de omgevingsverordening van de provincie en de waterschapsverordening van het waterschap. Welke lokale regels gelden voor een bepaalde locatie kunt u het beste checken met het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Meer informatie
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.