Opslagtank
Een opslagtank is een 'voorziening voor het opslaan van gas of vloeistof'. Soms is er discussie over de vraag of iets wel of niet een opslagtank is. Hieronder een aantal speciale gevallen.
Wel een opslagtank
Wel een opslagtank zijn, tenzij 1 van de uitzonderingen hieronder van toepassing is:
- Een opslagtank die wordt gebruikt voor de voeding van bijvoorbeeld een aggregaat, maar niet is ingebouwd
- Een mobiele opslagtank
Geen opslagtank
De volgende objecten zijn normaliter geen opslagtank:
- Een verpakking. Denk bijvoorbeeld aan gasflessen en oliedrums.
- Een procestank of een andere tank waarin een chemische reactie of vermenging van verschillende stoffen plaatsvindt
- Een tank die is ingebouwd in een installatie
- Een intermediate bulk container (IBC). Deze wordt gezien als een verpakking. Een IBC kan in sommige gevallen toch onder paragraaf 3.2.8 vallen.
- Een tankcontainer. Dit is een intermodale container, te herkennen aan het om de opslagtank gebouwde stalen frame. Intermodale containers zijn bedoeld om te passen in voor containervervoer bedoelde vervoermiddelen. Een tankcontainer kan in sommige gevallen toch onder paragraaf 3.2.8 vallen.
- De ladingtank van een bunkerstation
- Zaken die in het dagelijks spraakgebruik niet als tank worden aangemerkt, zoals een kuil in de grond.
Bronnen: de artikelen 3.21 en 3.24, de definitie van opslagtank in bijlage I, en de bijbehorende toelichtingen van het Besluit activiteiten leefomgeving.
Voertuig
Een voertuig is een mechanische constructie die personen of goederen over land vervoert. Dat zijn bijvoorbeeld auto's en vrachtauto's. Schepen en vliegtuigen zijn geen voertuig.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Het meest doeltreffende en geavanceerde ontwikkelingsstadium van de activiteiten en exploitatiemethoden waarbij de praktische bruikbaarheid van speciale technieken om het uitgangspunt voor de emissiegrenswaarden en andere vergunningvoorwaarden te vormen is aangetoond, met als doel emissies en gevolgen voor het milieu in zijn geheel te voorkomen, of wanneer dit niet mogelijk is, te beperken, waarbij wordt verstaan onder:
- technieken: zowel de toegepaste technieken als de wijze waarop de installatie wordt ontworpen, gebouwd, onderhouden, geëxploiteerd en ontmanteld
- beschikbare: op zodanige schaal ontwikkeld dat de betrokken technieken, kosten en baten in aanmerking genomen, economisch en technisch haalbaar in de betrokken industriële context kunnen worden toegepast, onafhankelijk van de vraag of die technieken wel of niet binnen Nederland worden toegepast of geproduceerd, mits zij voor de exploitant op redelijke voorwaarden toegankelijk zijn,
- beste: het meest doeltreffend voor het bereiken van een hoog algemeen niveau van bescherming van het milieu in zijn geheel
Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.