Luchtvoorschriften voedingsmiddelenindustrie (paragraaf 4.28 Bal)
Voor de voedingsmiddelenindustrie gelden luchtvoorschriften uit paragraaf 4.28 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het gaat onder meer om stofemissie bij het maken en bewerken van levensmiddelen of voeder.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.28 van het Bal valt, en
- uw activiteit onder paragraaf 3.4.8 Voedingsmiddelenindustrie valt
Voorkomen van diffuse emissies
Bedrijven moeten diffuse emissie voorkomen of beperken. Daarom moet de lucht in ruimten voor het maken en bewerken van levensmiddelen of voeder worden afgezogen.
Activiteiten met stuifgevoelige goederen
Bij het drogen, malen, branden of roosteren van voedingsmiddelen, dranken of grondstoffen of goederen kan stof vrijkomen. Een maatregel om stofemissies te reduceren is het afzuigen van de lucht en de lucht afvoeren door een geschikte filtrerende afscheider. Met deze maatregel voldoet het bedrijf aan de emissiegrenswaarde voor totaal stof die geldt voor stoffen in de stuifklassen S1, S2, S3 of S4.
Stuifklassen
In het Bal staan vijf stuifklassen. Bijlage IV van het Bal geeft per stof een indeling in stuifklassen. In deze lijst staan de meest voorkomende stoffen:
- S1: sterk stuifgevoelig, niet bevochtigbaar
- S2: sterk stuifgevoelig, wel bevochtigbaar
- S3: licht stuifgevoelig, niet bevochtigbaar
- S4: licht stuifgevoelig, wel bevochtigbaar
- S5: nauwelijks of niet stuifgevoelig
Stoffen in de stuifklasse 5 zijn bijvoorbeeld haver en rijst. Voorbeelden van stuifgevoelige stoffen zijn sojameel (S3) en tarwemeel (S1).
Afvoer bovendaks
Bij het maken en bewerken van levensmiddelen of voeder moet de afgezogen lucht bovendaks en omhoog gericht worden afgevoerd.
Emissiegrenswaarde stof
De emissiegrenswaarde van totaal stof is maximaal 5 mg/Nm3. Het gaat om stof dat vrijkomt bij het drogen, malen, branden of roosteren van voedingsmiddelen, dranken of grondstoffen of goederen ingedeeld in stuifklassen S1, S2, S3 of S4. Deze emissiegrenswaarde geldt niet als de emissievracht lager is dan 100 kg/jaar (artikel 4.411 lid 2 Bal).
Toezicht: maatregelen of meetplicht
De toezichthouder controleert of het bedrijf de afgezogen emissies door een geschikte filtrerende afscheider voert. Dit staat in artikel 4.411. Is dit niet het geval, dan toont het bedrijf met een eenmalige meting aan dat het voldoet aan de emissiegrenswaarde voor totaal stof. De meting moet voldoen aan de eisen uit artikel 4.414 van het Bal. Dit zijn vergelijkbare eisen als gelden voor een meting voor luchtvoorschriften die staan in hoofdstuk 5 van het Bal.
Geur
Bij het maken en bewerken van levensmiddelen of voeder kan sprake zijn van geurhinder. Het Bal stelt hier geen eisen aan. Wel staan in de bruidsschat een aantal geurvoorschriften die gelden voor de voedingsmiddelenindustrie: dit is het tijdelijk deel van het omgevingsplan. De gemeente kan deze regels omzetten naar het nieuwe deel van het omgevingsplan. Ook kan het bevoegd gezag met maatwerk aanvullende eisen stellen om de emissie van geur te beperken. Dit volgt uit artikel 2.12 en 2.13 van het Bal.
De geurvoorschriften die gelden voor de voedingsmiddelenindustrie in de bruidsschat gelden niet voor vergunningplichtige milieubelastende activiteiten. Wel zijn gemeenten verplicht om in hun omgevingsplan rekening te houden met geur en te zorgen voor een aanvaardbaar hinderniveau. Ook hier kan het bevoegd gezag met maatwerk aanvullende eisen stellen om de emissie van geur te beperken.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast luchtvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Deze vindt u op de pagina Inhoudelijke regels voedingsmiddelenindustrie.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.