Stroomschema saneren van de bodem
Wie gaat saneren in de bodem, heeft onder de Omgevingswet te maken met een meldings- of informatieplicht. Maar voor welke activiteit gelden welke verplichtingen? Onderstaand schema maakt voor zowel initiatiefnemer als bevoegd gezag duidelijk welke regels er gelden. Doorloop het schema van boven naar beneden. Elk onderdeel van het schema kunt u met de linkermuisknop of via de tabtoets openen voor meer informatie en links, en vervolgens weer sluiten via het kruisje rechtsboven in het pop-upvenster. Onder het visuele stroomschema staat ook een woordelijke uitleg van dit stroomschema.
Stroomschema
Hotspots
Overgangsrecht Wbb?
Is er sprake van overgangsrecht onder de Wet bodembescherming (Wbb)? Bijvoorbeeld beschikbare spoedlocatie, ingediend saneringsplan of BUS-melding? Er kan sprake zijn van 2 situaties:
- Er is sprake van overgangsrecht. Afhandelen onder de Wbb.
- Er is geen sprake van overgangsrecht. Afhandelen onder de Omgevingswet. Ga naar het volgende blok, getiteld Sanering of geen sanering?
Sanering of geen sanering?
Is sprake van de milieubelastende activiteit saneren van de bodem (paragraaf 3.2.23 Bal)? Er zijn 2 situaties mogelijk.
- Ja, er is sprake van sanering. Ga naar het volgende blok, getiteld Bodem- en/of grondwatersanering?
- Nee, er is geen sprake van sanering. Ga naar het blok getiteld Wordt graafwerk verricht?
Bodem- en/of grondwatersanering?
Is sprake van een bodemsanering? Raadpleeg dan paragraaf 3.2.23 en paragraaf 4.121 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Ook de specifieke zorgplicht van het Bal is van toepassing. Ga vervolgens naar het volgende blok, getiteld Methode van saneren.
Is sprake van een grondwatersanering? Er zijn geen rijksregels. Mogelijk zijn er decentrale regels van de gemeente, de provincie of het waterschap. Kijk hiervoor op de pagina's Omgaan met historische grondwaterverontreiniging. Kijk verder op de pagina's Wateronttrekkingsactiviteiten en Lozing afvalwater bij graven en saneren van de bodem.
Methode van saneren
Is sprake van afdekken? Zie de pagina Bodemvoorschriften saneren van de bodem (paragraaf 4.121 Bal), onder het tussenkopje Afdekken.
Is sprake van verwijderen? Zie de pagina Bodemvoorschriften saneren van de bodem (paragraaf 4.121 Bal), onder het tussenkopje Verwijderen.
In alle gevallen geldt een meldingsplicht 4 weken van tevoren & informatieplichten.
Er gelden ook Bodemvoorschriften.
Ga verder naar het volgende blok, getiteld Wordt grondwater onttrokken voor de sanering?
Wordt grondwater onttrokken voor de sanering?
Er zijn 2 mogelijkheden:
- Ja. Ga naar de pagina's Wateronttrekkingsactiviteiten en Lozing afvalwater bij graven en saneren van de bodem.
- Nee.Er zijn geen regels over onttrekken en lozen afvalwater van toepassing.
Ga verder naar het volgende blok, getiteld Wordt graafwerk verricht voor de sanering?
Wordt graafwerk verricht voor de sanering?
Er zijn 2 mogelijkheden:
- Ja. Zie Landingspagina stroomschema graven.
- Nee. Er is geen graafwerk, dus er is geen sprake van de milieubelastende activiteit graven in de bodem.
Ga verder naar het volgende blok, getiteld Wordt grond toegepast voor de sanering?
Wordt grond toegepast voor de sanering?
Er zijn 2 mogelijkheden:
- Ja. Zie Landingspagina stroomschema graven.
- Nee. Er wordt geen grond toegepast, dus er is geen sprake van de milieubelastende activiteit toepassen van grond of baggerspecie.
Wordt graafwerk verricht?
Er zijn 2 mogelijkheden:
- Ja. Zie Landingspagina stroomschema graven.
- Nee. Er is geen sprake van de milieubelastende activiteit graven of saneren.
Uitleg bij het schema
Overgangsrecht Wet bodembescherming
In specifieke gevallen gelden de regels uit de voormalige Wet bodembescherming nog voor een locatie, omdat er sprake is van overgangsrecht. De regels voor saneren van de bodem en graven in de bodem uit de Omgevingswet gelden dan niet. Het is mogelijk dat er gedeeltelijk overgangsrecht geldt en dan kunnen de regels uit de Wet bodembescherming en de Omgevingswet naast elkaar gelden. Wilt u weten of voor de locatie waar u gaat graven overgangsrecht geldt? Raadpleeg dan de website of het bodeminformatiesysteem van de gemeente, omgevingsdienst of provincie.
Wel of geen sanering?
Of er wel of geen sprake is van een sanering van de bodem hangt af van het doel van de activiteit. Saneren is in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) gedefinieerd als het 'beperken of ongedaan maken van de blootstelling aan de verontreiniging van de bodem of het beperken of ongedaan maken van de verontreiniging van de bodem'. Het gebruik van de milieubelastende activiteit saneren is in ieder geval verplicht als het saneren van de bodem is voorgeschreven in decentrale regels. Bijvoorbeeld in het omgevingsplan bij bouwen op bodemgevoelige locaties. Ook het vrijwillig uitvoeren van een bodemsanering valt onder de activiteit saneren van de bodem. Daarbij is bepalend wat het doel is van degene die de activiteit verricht. Als het doel is om de bodemkwaliteit te verbeteren door verontreinigde bodem weg te nemen, dan valt dit onder de milieubelastende activiteit saneren van de bodem. Maar als alleen om civieltechnische redenen grondverzet plaatsvindt in verontreinigde bodem, is geen sprake van saneren van de bodem. Lees meer hierover bij 'Wanneer is de milieubelastende activiteit saneren van de bodem verplicht te gebruiken?'.
Sanering van de bodem en/of sanering van het grondwater
De regels voor de sanering van de vaste bodem staan in het Bal. Maar ze bevatten geen eisen aan de sanering van het grondwater. Het is aan decentrale overheden om regels te stellen aan het omgaan met historische grondwaterverontreinigingen. Bijvoorbeeld wanneer grondwatersanering nodig is en welke regels daarvoor dan gelden. Of het nodig is om een grondwatersanering uit te voeren en of daarvoor regels gelden, staat in de omgevingsverordening en soms in het omgevingsplan.
Soms is voor het uitvoeren van de bodemsanering een onttrekking van het grondwater nodig (graven in den droge). Dit hoeft niet (altijd) beschouwd te worden als grondwatersanering. Wel gelden dan regels voor het onttrekken van grondwater en het lozen van afvalwater.
Het onttrekken van grondwater is een wateronttrekkingsactiviteit. Meestal zal de onttrekking niet vergunningplichtig zijn, maar gelden er decentrale regels voor wateronttrekkingsactiviteiten uit de waterschapsverordening. Het waterschap is dan het bevoegd gezag.
Voor het lozen van vrijkomend afvalwater bij graven en saneren zijn de regels en het bevoegd gezag afhankelijk van de lozingsroute. Dit staat uitgelegd bij lozing van afvalwater bij graven en saneren van de bodem.
Voorschriften en saneringsaanpak
De regels voor saneren van de bodem staan in paragraaf 4.121 van het Bal. De regels zijn goed vergelijkbaar met de regels uit de categorie immobiel uit het voormalige Besluit uniforme saneringen. De initiatiefnemer heeft bij de sanering de keuze tussen:
- een standaard aanpak voor het verwijderen van de verontreiniging tot de terugsaneerwaarde, of
- het afdekken van een verontreiniging met een isolatielaag (afdeklaag of leeflaag).
Soms is ook een combinatie van beide aanpakken mogelijk. Aanvullend kunnen er maatwerkregels gelden uit het omgevingsplan of de omgevingsverordening. Een initiatiefnemer kan afwijken van de saneringsaanpak of een andere saneringsaanpak voorstellen door een maatwerkvoorschrift aan te vragen.
Meldings- en informatieplicht saneren van de bodem
Er geldt zowel een meldings- als een informatieplicht voorafgaand aan de activiteit en een informatieplicht na afloop van de activiteit.
Aanvullend ook regels voor graven en/of toepassen
Bij het saneren van de bodem is vaak ook sprake van andere activiteiten die gelijktijdig (in onderlinge samenhang) plaatsvinden. Bij een sanering van de bodem is bijvoorbeeld meestal ook sprake van het graven in de bodem en/of het toepassen van grond (leeflaag of aanvulgrond). In dat geval moet u voor datzelfde project zowel meldingen doen voor de activiteiten:
- saneren van de bodem
- graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde, en
- toepassen van grond of baggerspecie
Dit kan ook gelden voor bijkomende activiteiten als het lozen van vrijkomend afvalwater of het onttrekken van grondwater (bemaling). In het Omgevingsloket staan dan alle aanvragen en meldingen bij elkaar in 1 overzicht per project. Hiervoor moet u bij stap 3 (keuze activiteiten) van de aanvraag in het Omgevingsloket alle relevante activiteiten kiezen, zodat u daar de vragen voor kunt beantwoorden en de documenten kunt toevoegen. Het is ook mogelijk om de meldingen en informatieplichten afzonderlijk te doen.