Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Het projectdoel was inzicht te krijgen wat nodig is om onder de Omgevingswet sediment toe te kunnen passen voor verbetering van zandige landbouwbodems, inclusief huidige uitdagingen rond ZZS in sediment.
Deze white paper agendeert Sustainable Development Goal (SDG) 15.3 over landdegradatie-neutraliteit en maakt de vertaalslag daarvan naar de Nederlandse situatie. Het tegengaan van landdegradatie in Nederland is immers essentieel. De bodemkwaliteit staat aan de basis van het realiseren van veel andere SDG’s, op het gebied van o.a. gezondheid, duurzame productie en klimaatactie.
Op 25 november 2020 was het zover! De TerrAgenda is gepresenteerd, de oproep om landdegradatie op ‘0’ te zetten, een stem te geven aan de bodem, verantwoordelijkheid te nemen en regie.
De bodem in Nederland staat onder grote druk. Het is dan ook niet de vraag óf de bodem een stem nodig heeft, maar hoe deze stem invulling kan krijgen. In dit rapport leest u aan welke voorwaarden de instrumenten om de functies van de bodem op lange termijn te borgen voor de maatschappij moeten voldoen.
In dit project is onderzocht hoe de waterschappen regionale baggerspecie zo doelmatig mogelijk kunnen toepassen, op een manier die zoveel mogelijk voldoet aan de geformuleerde circulariteitsdoelstellingen.
Voor het project opkomende stoffen is een korte e-learning ontwikkeld. In 15 minuten wordt u op interactieve wijze meegenomen in de doelen en inhoud van het rapport en krijgt u meer inzicht in het project en de resultaten.
Voor dit project is een korte e-learning ontwikkeld. In 15 minuten wordt u op interactieve wijze meegenomen in de doelen en inhoud van het rapport en krijgt u meer inzicht in het project en de resultaten.
Voor dit project is een korte e-learning ontwikkeld. In 15 minuten wordt u op interactieve wijze meegenomen in de doelen en inhoud van het rapport en krijgt u meer inzicht in het project en de resultaten.
Handreiking voor het afwegen van natuurlijke lozing oppervlaktewater als saneringsoplossing voor grondwaterverontreinigingen en voor de afstemming met waterschappen, casuïstiek met regionale wateren en een uitwerking van de processen.
Deze notitie beschrijft hoe we in het Limburgse project zaken als ‘gebiedsgericht grondwaterbeheer’, ‘warme overdracht’, ‘Omgevingswet’, ‘duurzaam gebruik van de ondergrond’ en ‘Kaderrichtlijn Water’ met elkaar hebben weten te verbinden. We sluiten af met die aspecten die op dit moment (april 2020) naar ons inzicht nog ondersteuning behoeven om de transitie naar de Omgevingswet te kunnen verbeteren of versnellen.
Dit schema geeft op een vereenvoudigde wijze de opties voor toepassen weer als geschetst in het tijdelijk handelingskader PFAS, nadere duiding is in het handelingskader gegeven, houdt ook rekening met gebiedsspecifiek beleid.
Hebben we genoeg Nederland voor onze transities? Die vraag stelde Rijkswaterstaat aan het Bodemtraineeship. Sverre van Klaveren, Nàdia Mobron, Esmeralda Mobron en Kevin de Koeijer rekenden de claims op land en bodem door en vonden dat we zonder keuzes en het slim inzetten van bodem en land 3 keer Nederland nodig hebben.
Deze handreiking voor het bemonsteren van PFAS-verbindingen is een gezamenlijke uitgave van Expertisecentrum PFAS, VVMA en VKB. De handreiking geeft de gezamenlijke kennis weer over het bemonsteren van PFAS-verbindingen.
KWR, IF Technology, BodemenergieNL, Deltares en Utrecht.
Nederland heeft hoge ambities voor de energietransitie. Om hierin tegemoet te komen is het nodig dat in 2050 ongeveer 20 procent van de gebouwen over een bodemenergiesysteem beschikt.
De richtlijn beschrijft hoe men veilig en verantwoord kan omgaan met puinhoudende grond in relatie tot de mogelijke aanwezigheid van asbest.