Inwerkingtreding Omgevingswet: veranderingen voor bodem
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Ook een deel van de bodemregelgeving valt onder de Omgevingswet. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving is de regelgeving uitgelegd, ook die over de bodem. In dit bericht zijn enkele belangrijke veranderingen voor de bodemsector op een rij gezet.
Regels voor graven en saneren: van Wbb naar Bal
Na 37 jaar nemen we afscheid van de Wet bodembescherming (Wbb). Alleen als er overgangsrecht is, blijven de regels uit de Wbb nog gelden. De nieuwe regels voor graven in de bodem en saneren van de bodem staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). In plaats van het geval van bodemverontreiniging staat nu de activiteit centraal. Verder kunnen in het omgevingsplan en in de omgevingsverordening nog regels staan, bijvoorbeeld over grondwaterverontreinigingen. De regels voor bouwen op verontreinigde bodem staan in het omgevingsplan. Lees meer op de pagina met de veranderingen voor het saneren van een bodemverontreiniging en de rubriek met veelgestelde vragen over graven en saneren.
Toepassen van bouwstoffen, grond en baggerspecie
De regels voor het toepassen van bouwstoffen en het toepassen van grond of baggerspecie die gelden voor de initiatiefnemers staan in het Bal. Een deel van de regels staat echter in het (gewijzigde) Besluit bodemkwaliteit (Bbk) en de onderliggende Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). Dit zijn de regels die zich richten tot andere organisaties, bijvoorbeeld onderzoeksbureaus of producenten. In het Bbk en de Rbk 2022 staan de regels over kwalibo en de milieuverklaringen bodemkwaliteit. Ook de toetsregels en de kwaliteitseisen (normen) staan in de Rbk 2022. Op deze overzichtspagina over hergebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie staan verwijzingen naar diverse uitleg over deze onderwerpen.
Melden via het Omgevingsloket van het DSO
Voor veel van de bodemactiviteiten gelden meld- of informatieplichten voorafgaand of soms ook na afloop van de activiteit. Dit melden gaat via het nieuwe Omgevingsloket van het DSO. En dus niet meer via het meldpunt bodemkwaliteit of de formulieren voor de Wbb en het Besluit uniforme saneringen. Alleen voor overgangsrecht blijft het meldpunt bodemkwaliteit en de Wbb formulieren nog beschikbaar. Lees meer over de meldverplichtingen voor de bodemactiviteiten via het DSO en in het algemeen over het Omgevingsloket. Speciaal voor de bodemsector zijn korte instructievideo’s over het melden van bodemactiviteiten beschikbaar.
Meer veranderingen en overzicht van alle bodemregelgeving
Op de pagina Wat verandert er vindt u de belangrijkste wijzigingen in wet- en regelgeving en verantwoordelijkheid rond bodem bij het in werking treden van de Omgevingswet. En kijk op de themapagina Bodem voor een overzicht van alle onderwerpen. Daar vindt u ook de meest recente nieuwsberichten en een overzicht van evenementen.