Nieuws Bodem
Op 8 september 2023 is de bekendmaking van de tweede aanvraagronde voor de historische spoedopgave van de Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023 (SPUK Bodem 2023) in de Staatscourant gepubliceerd.
Vanaf 5 september 2023 kan iedereen via een internetconsultatie kennisnemen van het voorstel tot wijziging van het Besluit basisregistratie ondergrond. In dit besluit wordt het registratieobject milieuhygiënisch onderzoek toegevoegd en worden er bepalingen opgenomen over de leveringsplicht van drinkwaterbedrijven.
SIKB ontwikkelt een nieuwe handreiking voor toezicht en handhaving op bodemactiviteiten onder de Omgevingswet. Deze HUM Bodembeheer gaat over een aantal milieubelastende activiteiten uit het Bal maar ook over toezicht en handhaving op kwaliteitsborging in het bodembeheer (Kwalibo). Tot en met 11 september 2023 kunt u reageren op het ontwerp HUM Bodembeheer.
Er is een nieuwe pagina over de transitie van de Nota bodembeheer naar het stelsel van de Omgevingswet beschikbaar. De pagina helpt gemeenten en waterschappen om te bepalen wat er vóór en na inwerkingtreding van de Omgevingswet met de Nota bodembeheer en daarbij horende bodemkwaliteitskaart moet gebeuren.
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 6 juli 2023 met een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over diverse onderwerpen op het gebied van bodem en ondergrond.
Op 5 juli 2023 publiceerde de EU een voorstel voor een Richtlijn voor bodemmonitoring en veerkracht. De richtlijn was aangekondigd in de EU Bodemstrategie.
Op woensdag 5 juli 2023 start de publieke consultatie voor de catalogus Milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD). Deze consultatie is de eerste voor het domein Milieukwaliteit van de BRO.
Op een gedeelte van het Waalstrandje in de Stadswaard bij Nijmegen is verontreinigde grond aangetroffen. Rijkswaterstaat heeft in overleg met de gemeente Nijmegen op dinsdag 27 juni 2023 het strandje uit voorzorg met hekken afgesloten.
Op 28 juni 2023 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit een actualisatie van de normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 juli 2023.
Hoe ziet de ondergrond onder mijn school eruit? Met die vraag gingen leerlingen in het kader van de GeoWeek 2023 de bodem onder hun school bekijken. De GeoWeek is bedoeld om leerlingen van 10 tot 15 jaar enthousiast te maken voor het vak aardrijkskunde door ze kennis te laten maken met het geo-werkveld.
Op 19 april 2023 is een wijziging van de Regeling beoordeling reinigbaarheid grond 2006 in de Staatscourant gepubliceerd. Via deze wijziging zijn de in de regeling gestelde tarieven geïndexeerd. De wijziging treedt op 1 juli 2023 in werking.
In vaargeulen, havens en op de bodem van vaarwegen bezinken grote hoeveelheden zand en slib. Door te baggeren zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de rijksvaarwegen bevaarbaar blijven en dat het water goed doorstroomt.
Staatssecretaris Heijnen beantwoordde op 5 april 2023 Kamervragen over het bericht: ‘Schone as van afval legt het af tegen goedkopere vuile variant'.
Het RIVM heeft in samenwerking met Deltares een literatuurverkenning gepubliceerd naar de mogelijke afbraak van polyacrylamide en de mogelijke vorming van acrylamide in diepe plassen.
De CROW-richtlijn 'Werken in en met verontreinigde bodem' is online geactualiseerd. De richtlijn is van toepassing op alle werkzaamheden in en met verontreinigde bodem of baggerspecie.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet gaan de meldingen voor bodemactiviteiten via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Om te informeren en ervaringen uit te wisselen, organiseerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) samen met het Informatiepunt Leefomgeving van Rijkswaterstaat twee VTH Netwerkbijeenkomsten over bodem.
Op maandag 27 maart is de publieke consultatie gestart van 2 catalogi binnen het domein Grondwatermonitoring. Het doel van deze consultatie is het juridisch vastleggen van werkafspraken en wijzigingen die al in productie staan.
Het Directeurenoverleg Bodem heeft de voortgangsrapportage over de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s voor 2022 vastgesteld.
Op 7 maart is een kamerbrief verstuurd over PFAS. Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen, beiden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, informeren daarmee de Tweede Kamer over toezeggingen die gedaan zijn tijdens het Commissiedebat PFAS op 2 februari 2023.
Door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling neemt de verzilting van de binnendijkse gronden langs de Nederlandse kust geleidelijk toe. Verzilting maakt het grond- en oppervlaktewater minder geschikt voor veel gebruikers.