Kunstgrasvelden met rubbergranulaat
In kunstgrasvelden wordt rubbergranulaat toegepast. Soms voldoet rubbergranulaat aan de definitie van een steenachtige bouwstof. Dan is het Besluit bodemkwaliteit van toepassing. De zorgplicht is op elk rubbergranulaat van toepassing.
Aanleg van kunstgrasvelden
Aanleggen van kunstgrasvelden met rubbergranulaat dat onder de definitie van bouwstof uit het Besluit bodemkwaliteit valt, is een milieubelastende activiteit. Hiervoor gelden rijksregels. In dit geval moet de toepasser voldoen aan de milieuregels voor het toepassen van bouwstoffen in het Bal. Verder gelden uiteraard ook de regels voor Handelingen met bouwstoffen.
Los van of rubbergranulaat wel of niet een bouwstof is, moet de initiatiefnemer bij de aanleg van een kunstgrasveld nagaan of dit in overeenstemming is met het omgevingsplan. Als een (bouw)activiteit zoals een kunstgrasveld niet past binnen de regels van het omgevingsplan, is het verplicht een omgevingsvergunning aan te vragen.
Typen rubbergranulaat
Er zijn verschillende typen rubbergranulaat, die gebruikt worden als instrooirubber op kunstgrasvelden. Denk aan:
- rubbergranulaat van personen- en bedrijfsautobanden (SBR-rubber)
- rubbergranulaat op basis van thermoplastisch-elastomeren (TPE)
- rubbergranulaat op basis van elastomeren (EPDM).
Rubbergranulaat op basis van TPE en EPDM dat speciaal gemaakt is voor deze toepassing, voldoet in de meeste gevallen aan de definitie van een (steenachtige) bouwstof. Het valt daarom onder de werking van het Besluit bodemkwaliteit en kan als bouwstof worden toegepast onder het Bal. Rubbergranulaat van personen- en bedrijfsautobanden valt niet onder de definitie van bouwstof. Hierbij moet de toepasser invulling geven aan de zorgplicht en de specifieke zorgplicht voor bodem. Dit is om bodemverontreiniging te voorkomen.
Rubbergranulaat dat niet voldoet aan de definitie van bouwstof
Er zijn regels voor rubbergranulaat dat niet aan de definitie van bouwstof voldoet, waaronder rubbergranulaat van personen- en bedrijfsautobanden.
Milieu- en gezondheidsrisico's
In opdracht van de branche is onderzoek gedaan naar rubbergranulaat van personen- en bedrijfsautobanden. Het onderzoek is verricht om meer inzicht te krijgen in de risico’s voor milieu en gezondheid. Uit dit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van milieurisico's als er een onderlaag van zand en lava onder het kunstgrasveld ligt. Deze onderlaag voorkomt gedurende de technische levensduur van het kunstgrasveld dat zink uit het rubbergranulaat loogt en in het milieu terechtkomt. De technische levensduur van een kunstgrasveld is doorgaans 10 tot 15 jaar.
Het (toenmalige) ministerie van Infrastructuur en Milieu en het RIVM, allebei betrokken bij de begeleidingscommissie, onderschrijven de conclusies van dit onderzoek.
Het RIVM deed eveneens onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico's van rubbergranulaat. Aanleiding voor het onderzoek: de maatschappelijke bezorgdheid die ontstond na de televisie-uitzending van Zembla 'Gevaarlijk spel'. Zie hiervoor de pagina Rubbergranulaat op de website van het RIVM.
Invulling van de zorgplicht
Het is niet mogelijk om vooraf algemene uitspraken te doen over het voldoen aan de zorgplicht. Of sprake is van een juiste toepassing van de zorgplicht, is afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Zoals:
- de keuze van het materiaal
- de opbouw van het kunstgrasveld
- de maatregelen die tijdens de gebruiksfase genomen moeten worden.
De zorgplicht geldt zowel voor de toepasser, gebruiker en de eigenaar. Het bevoegd gezag kan handhavend optreden als iemand handelt in strijd met de zorgplicht.
Branchevereniging Sport- en Cultuurtechniek heeft een zorgplichtdocument opgesteld over de zorgplicht bij toepassing van rubbergranulaat van personen- en bedrijfswagenbanden als instrooimateriaal op kunstgrasvelden. De aanbevelingen richten zich vooral op de maatregelen ter voorkoming van:
- de verspreiding van zink uit rubbergranulaat van banden naar het milieu, en
- de verspreiding van instrooirubber en vezels buiten het kunstgrasveld.
De bandenbranche geeft aan: volg deze aanbevelingen correct op, dan wordt er in principe voldaan aan de eis van de zorgplichtbepaling. Betrokken partijen hebben en houden een eigen verantwoordelijkheid om aan het wettelijke kader te voldoen.
Ontstaat er toch verontreiniging? Dan volgt uit de zorgplicht onder meer dat de veroorzaker verplicht is alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevraagd om de verontreiniging zoveel mogelijk ongedaan te maken.
Het is aan het bevoegd gezag om te beoordelen of sprake is van een juiste invulling van de zorgplicht. De aanbevelingen van Branchevereniging Sport- en Cultuurtechniek worden gezien als 'stand der techniek'.
Rubbergranulaat dat wel voldoet aan definitie van bouwstof
Dit onderdeel gaat over rubbergranulaat op basis van TPE en EPDM en over mengsels daarvan met andere steenachtige materialen.
Voldoen aan de kwaliteitseisen
De rubbergranulaten (of mengsels daarvan) die voldoen aan de definitie van bouwstof moeten aantoonbaar voldoen aan de maximale samenstellingswaarden en emissiewaarden van bijlage A uit de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). Dit kan door een milieuverklaring bodemkwaliteit. Deze geeft het bevoegd gezag voldoende waarborg dat een partij rubbergranulaat voldoet aan de milieuhygiënische eisen van het Besluit bodemkwaliteit. En als bouwstof toegepast kan worden onder het Bal.
Terugneembaar toepassen
Alle bouwstoffen moeten terugneembaar worden toegepast, zodat ze later weer kunnen worden verwijderd. Dit regelt artikel 4.1262 van het Bal. Zie ook toepassen van bouwstoffen.
Dat geldt ook voor bouwstoffen in kunstgrasvelden. Dus verliest een werk zijn functie verliest en wordt deze niet meer wordt gebruikt? Dan moet dat ook daadwerkelijk gebeuren. De gemeente is het bevoegd gezag. Als er sprake is van vaker voorkomende overtredingen dan kan handhaving door de ILT aan de orde zijn. De ILT doet de handhaving op de keten.
Toepassen van mengsels
Op of onder kunstgrasvelden kunnen mengsels van rubbergranulaten met steenachtig materiaal worden toegepast. Denk hierbij aan de toepassing van rubbergranulaat gemengd met zand als instrooisel. En de toepassing van rubbergranulaat gemengd met lavasteen als funderingsmateriaal. Deze mengsels van rubbergranulaat voldoen in de meeste gevallen aan de definitie van een steenachtige bouwstof. Het toepassen van een dergelijk (functioneel) mengsel valt daarom onder de werking van het Besluit bodemkwaliteit.
Toepassingen in lagen
Als het rubbergranulaat en het zand of lavasteen apart (in lagen) worden aangebracht, dan is er sprake van aparte toepassingen. Elk afzonderlijk materiaal moet dan voldoen aan de definitie van een bouwstof. Er moet dan worden getoetst of het Bbk van toepassing is. Hierbij valt de toepassing van het zand en lavasteen in ieder geval onder het Bal. Of ook de toepassing van het rubbergranulaat onder het besluit valt, hangt af van het type rubbergranulaat.
Het bovenstaande voor het toepassen van mengsels en het toepassen in lagen geldt ook voor het hergebruik van (functionele) mengsels van rubbergranulaat met steenachtige materialen.
Hergebruik van bouwstoffen bij renovatie van kunstgrasveld
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) regelt dat in beginsel van elke partij bouwstoffen de kwaliteit moet zijn bepaald. En dat de partij een milieuverklaring bodemkwaliteit moet hebben waarop de kwaliteit staat. Voor een aantal situaties hoeft de initiatiefnemer geen milieuverklaring bodemkwaliteit en afleverbon te hebben. Dit geldt onder andere voor het tijdelijk uitnemen van bouwstoffen zonder eigendomsoverdacht. Meer informatie over de uitzonderingen op de verplichting om voor elke partij bouwstoffen een milieuverklaring en een afleverbon te hebben, vindt u op de pagina toepassingsbereik en informatieplicht toepassen bouwstoffen.
Voorbeelden
Enkele voorbeelden geven aan hoe om te gaan met praktijksituaties.
Voorbeeld: hergebruik van een mengsel rubbergranulaat en zand (als instrooimateriaal)
Een mengsel van rubbergranulaat en zand wordt beschouwd als een bouwstof met een functionele bijmenging van zand. Er zijn aanwijzingen dat het mengsel door veroudering van het rubbergranulaat niet zonder meer voldoet aan de normen van het Regeling bodemkwaliteit 2022. Hierdoor is er geen uitzondering op de verplichte kwaliteitsbepaling van toepassing. De kwaliteit van het mengsel moet alsnog worden bepaald.
Voorbeeld: hergebruik van infillzand (als grond) na verwijdering van het rubbergranulaat
Het verwijderen van het rubbergranulaat uit het infillzand wordt gezien als een bewerking. Daardoor is er geen uitzondering op de verplichte kwaliteitsbepaling van toepassing. Het infillzand moet daarom aantoonbaar voldoen aan milieuhygiënische voorwaarden van de Regeling bodemkwaliteit 2022 voor het toepassen van grond. Hergebruik van dit infillzand is zonder milieuverklaring bodemkwaliteit niet toegestaan.
Voorbeeld: hergebruik van een functioneel mengsel lavasteen en rubbergranulaat na bijmengen van nieuw lavasteen en/of rubbergranulaat
Het bijmengen van lavasteen en/of rubbergranulaat wordt gezien als een bewerking. Daardoor is er geen uitzondering op de verplichte kwaliteitsbepaling van toepassing. Het nieuwe (functionele) mengsel van lavasteen en rubbergranulaat moet daarom aantoonbaar voldoen aan de maximale samenstellingswaarden en emissiewaarden van de Regeling bodemkwaliteit 2022. Hergebruik van dit mengsel is zonder milieuverklaring bodemkwaliteit niet toegestaan.
Voorbeeld: tijdelijke uitname van een mengsel lavasteen en rubbergranulaat (als funderingsmateriaal)
Er zijn aanwijzingen dat het mengsel van lavasteen en rubbergranulaat niet zonder meer voldoet aan de normen van de Regeling bodemkwaliteit 2022. Dit kan het geval zijn door absorptie van het uitgeloogde zink uit rubbergranulaat (als instrooisel). En/of door toegenomen uitloging van zink door veroudering van het rubbergranulaat. Hierdoor is er geen uitzondering op de verplichte kwaliteitsbepaling van toepassing is en moet de kwaliteit van het mengsel alsnog worden bepaald.