Lucht
Lucht
Ons gebruik van de fysieke leefomgeving heeft soms ongewenste bijwerkingen. Bijvoorbeeld luchtverontreiniging. Luchtverontreiniging kan effect hebben op de gezondheid van mensen en de natuur. De Omgevingswet bevat instrumenten en regels die de kwaliteit van de binnen- en buitenlucht bewaken en beschermen.
Beoordelen luchtkwaliteit
Emissie-eisen en monitoring, kosteneffectiviteit, specifieke regels per milieubelastende activiteit, regels in Europese verordeningen en Nederlandse regelgeving.
De Omgevingsregeling bevat de regels waaraan het meten en rekenen van de luchtkwaliteit moeten voldoen. Het vaststellen, toetsen en monitoren van de luchtkwaliteit doet u met het CIMLK en andere methoden en rekenmodellen.
Gemeenten, provincies en het Rijk monitoren de omgevingswaarden voor luchtkwaliteit met het CIMLK in de aandachtsgebieden en daarbuiten. Ook de deelnemers aan het Schone Lucht Akkoord monitoren de luchtkwaliteit met het CIMLK.
Kleine en middelgrote stookinstallatie voor standaard brandstoffen, keuringen, verbranden van afvalstoffen, IPPC...
Beleid en regelgeving, toezicht en handhaving, certificering, ozonlaagafbrekende stoffen, broeikasgassen, koudemiddelen...
In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan regels die een goede binnenlucht moeten waarborgen. En verontreiniging van de buitenlucht beperken.
Effecten lucht
Regelgeving voor vluchtige organische stoffen, zoals benzine, verf, reinigingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en cosmetica.
Nieuws Lucht
Op 24 oktober 2024 startte landelijke voorlichting om Nederlanders bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van houtstook. Centraal staat een weckpotje, dat visualiseert wat er uit de schoorsteen komt bij een avondje stoken. Gemeenten kunnen de video’s, posters en ander beeld ook lokaal inzetten.
De Europese Raad nam op 14 oktober de nieuwe Europese richtlijn voor luchtkwaliteit formeel aan. Vanaf 2030 gaan er strengere eisen gelden voor bijvoorbeeld fijnstof en stikstofdioxide. Binnen 2 jaar moet Nederland de Europese regels omzetten naar nationale wetgeving.
Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen heeft de praktijkbladen Meten luchtemissies herzien. De praktijkbladen helpen het bevoegd gezag bij de beoordeling van de kwaliteit van luchtemissiemetingen.