Voortgang MR2024
Op 25 april 2024 is de nieuwsbrief verstuurd over de voortgang van de Monitoring Luchtkwaliteit tijdens monitoringronde 2024.
Hierbij informeert Bureau Monitoring u over de planning van monitoringsronde 2024 (MR2024) en zetten een aantal belangrijke aandachtspunten (algemeen, voor veehouderijen en verkeer) voor u op een rij.
Algemeen
- Recent is er een programmafout in de rekentrein ontdekt. Het gaat vooral om MR2023. Deze fout heeft te maken met weghoogte en de hoogte van een linkerscherm (Overdrachtsobject Links) samen met de taludsoorten zeer vlakke zijkanten (zvz) en vlakke zijkanten (vz).
De fout was ook aanwezig in MR2022. Het RIVM constateert voor de rekenjaren uit die monitoringsronde veel minder grote effecten. De reden hiervoor is een update van de rijkswegen dataset in MR2023. Daarin zijn er veel meer situaties met de combinatie weghoogte en het taludsoort zvz. De reparatie van de fout in de rekentrein geeft hierdoor een groter effect in MR2023 dan in MR2022.
Bureau Monitoring wil bronhouders met zvz of vz als taludsoort vragen kritisch naar de eigen dataset te kijken en te beoordelen of de situatie met een grote weghoogte samen met taludsoort zvz en vz de situatie daadwerkelijk goed weergeeft. Zie document (docx, 2.8 MB) voor achtergrondinformatie en een voorbeeld.
- De RT2024 is nog niet beschikbaar. We brengen u met een flits-nieuwsbericht op de hoogte zodra de RT2024 beschikbaar is met een nieuwe planningstabel voor de monitoringsronde 2024.
- Het regelen van uw eHerkenning en het uitgeven van machtigingen in het CIMLK is uitgebreid. Alle varianten zijn mogelijk om in te stellen door de bronhouder. De huidige machtiging kunt u bewerken door de machtiging-regel aan te klikken met uw muis.
- De kaart in het CIMLK is aangevuld met meerdere kaartlagen, zoals de aandachtsgebieden NO2 & PM10 , voor wegverkeer, en PM10 , voor veehouderijen. Belangrijk is om de correcte monitoringsronde en het monitoringsjaar te kiezen zodat u ziet welke data geüpload is (opgenomen in het CIMLK). U kunt ook de maatregelgebieden bekijken. Achter de inlog kunt u ook de gegevens van de andere bronhouders bekijken.
- Bij een download voor actualiseren kiest u altijd achter de inlog 'Alle brongegevens waartoe gemachtigd'! Het is de bedoeling dat bronhouders die optie kiezen om de eigen data te downloaden voor het actualiseren. Deze optie is ook handig voor bijvoorbeeld een omgevingsdienst die voor meerdere bronhouders tegelijk actualiseert. Een omgevingsdienst kan uit de gepresenteerde lijst bronhouders – die u gemachtigd hebben – een keuze maken. Daarbij is het ook nog mogelijk via de extra aanvink-optie 'Bronhouders samenvoegen in enkel bestand' alle data van de geselecteerde bronhouders in 1 bestand te ontvangen. Ontbreekt er een machtiging dan ontbreekt die bronhouder in de lijst en zal deze ook niet in uw download bestand zitten.
- Kies bij downloaden voor actualiseren NIET de opties 'wegverkeer' of 'veehouderijen', want dan selecteert u op basis van ruimtelijke geometrie en krijgt u alle gegevens in dat gebied, ook die u niet als bronhouder beheert. Dergelijke download maakt het actualiseren van uw gegevens bewerkelijker! Ook kan dit tot problemen leiden bij het aanbieden van geactualiseerde bestanden geven, want ze bevatten dan mogelijk data die 'niet van u' zijn en dat accepteert het CIMLK niet. Zie punt 5 voor de juiste handelingen.
- Bij het actualiseren worden álle eerdere gegevens in de database overschreven. Bij een kleine wijziging dient u daarom altijd álle bestanden voor de bronhouder weer te uploaden voor actualisatie. Controleer met de kaart of alle gewenste bestanden en gegevens ook daadwerkelijk zichtbaar zijn en voer een download met een rekentaak uit om te controleren of de resultaten zipfile ook alle data bevat én de resultaten zijn zoals verwacht!
Veehouderijen
- De werkwijze voor het actualiseren van veehouderijen in het CIMLK is minimaal aangepast.
- Er is een verplicht uitwisselbestand voor de veehouderijen, te downloaden in het CIMLK.
- Aanleveren veehouderij data alleen voor 2023; niet meer voor andere rekenjaren.
- U moet de veehouderijgegevens actualiseren en aanleveren met een receptor- en een veehouderijbestand.
- De eigen reductiefactor is overschreven in MR2023 met de reductiefactor horend bij de aanvullende techniek.
Let op! Mocht de bronhouder toch een eigen reductiefactor willen opvoeren dan kan dat. U moet dan in het veld 'aanvullendeTechniek' de term 'Overig' (met een hoofdletter) invullen en een eigen reductiefactor in 'reductiefactorPM10' opgeven met een verplichte toelichting in het veld 'eigenFactorToelichting'. Volgt u deze werkwijze niet, dan zal de validatie op de aangeboden veehouderijbestanden niet succesvol verlopen. - In de kaart kunt u de receptoren veehouderijen, veehouderijbronnen en stallen bekijken en zoeken op ID-nr. De veehouderij gerelateerde aandachtsgebieden kunt u aanvinken. Na inzoomen op de kaart kunt u alle zichtbare items aanklikken en er verschijnt een bijbehorend informatie kader (pop up).
Meer over het monitoren van veehouderijen is te vinden op IPLO.
Verkeer
- De Rekentool 2024 is binnenkort achter de inlog beschikbaar op cimlk.nl. U ontvangt een extra flits-nieuwsbericht zodra een datum bekend is.
In de Rekentool 2024 zijn de meest recente gegevens verwerkt die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanaf 21 maart 2024 bekend heeft gemaakt. Het betreft onder andere achtergrondconcentraties en emissiefactoren.
Let op: Op dit moment is de RT alleen te gebruiken voor de jaren 2023, 2025 en 2030 voor de stoffen PM10 en NO2. De rekenresultaten voor de stoffen PM2,5 en EC (elementair koolstof) zijn nog niet gevalideerd. De RT2024 zal later dit jaar aangepast worden voor het berekenen van de tussenliggende jaren én de overige stoffen. - De generieke schalingsfactoren milieuzones worden beschikbaar gesteld op 26 april 2024 op Maatregelgebieden-uitwisselbestand van het CIMLK (iplo.nl) en Luchtkwaliteit in een milieuzone (iplo.nl). Deze past u zelf toe in uw uitwisselbestand. Deze gegevens kunt u voortaan terug vinden bij de IPLO website.
- Er is een geactualiseerde bussenknop beschikbaar. Met de Bussenknop berekent u schalingsfactoren voor NOx, NO2 en PM10. De Bussenknop is alleen geschikt voor het berekenen van de schalingsfactoren van openbaar vervoerbussen. De Excel-applicatie Bussenknop 2024 (xlsx, 43 kB) helpt u om de juiste emissie van de openbaar vervoerbussen in uw gebied te bepalen. Deze schalingsfactoren verwerkt u in maatregelgebieden. Zo wordt met een juiste emissie van het lijnbussenpark gerekend om de luchtkwaliteit te bepalen.
- De geactualiseerde NIBM-tool is beschikbaar. Met deze tool berekent u de bijdrage van kleinere ruimtelijke plannen en verkeersplannen aan de luchtkwaliteit. Daarmee kunt u snel en eenvoudig bepalen of een plan niet-in-betekenende-mate bijdraagt.
- De meest recente EF van 2024 staan op de TNO-site. Op de site staan de emissiefactoren voor een gemiddeld wagenpark allemaal onder de link snelweg. Dus ook voor wegen in steden.
- ´Moet´ ik gegevens actualiseren?
Als er geen gegevens zijn veranderd, controleert u dan in ieder geval
a) de data voor het toegevoegde tussenjaar 2025
b) de mogelijke veranderingen van geometrie
c) het vullen van lege kolommen in het uitwisselbestand (bv. het veld ´naam´ in het receptorbestand). - Denkt u aan het controleren van uw wegverkeersgegevens achter de inlog met behulp van de Rekentool 2024 (zodra beschikbaar) én de kaart?
- Voor een rekentaak biedt u 1 bestand aan van elk type (maximaal 1 segment-, 1 receptor-, 1 maatregel- en 1 correctiebestand). Zodra u meerdere bestanden van hetzelfde type aanbied kan de rekentaak niet juist verwerkt worden.
- U vindt de Rekentool 2024 (zodra beschikbaar) achter de login via 'Rekenen' cimlk.nl/rekenen). In de handleiding van de Rekentool op de IPLO website is de meest recente toelichting opgenomen over de werking en het gebruik van de Rekentool. De inlogtermijn van het CIMLK verloopt na een half uur. U moet dan opnieuw inloggen.
- Validatie Rekentool 2024; Na sluiting van de Monitoringstool valideert het RIVM de Rekentool definitief. De gevalideerde Rekentool komt later ook zonder inlog beschikbaar. Mocht u nu al opmerkelijke resultaten zien dan verzoeken we u dit te melden bij Bureau Monitoring via luchtkwaliteit@rws.nl.
Planning Monitoringsronde 2024
In het flits nieuwsbericht (waarschijnlijk volgende week) zal een nieuwe planningstabel staan.
Ondersteuning door Bureau Monitoring
Ook in 2024 zullen wij u via nieuwsbrieven informeren over de voortgang van de monitoring. Op de IPLO-site vindt u steeds meer informatie over het thema lucht, de monitoring van luchtkwaliteit en het CIMLK.
De helpdesk is beschikbaar via Vraag het onze experts - IPLO vanaf 19 april tot het einde van MR2024. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 088 797 07 90 op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur.
U kunt ons ook bereiken door het vragenformulier in te vullen; het uploaden van een bestand hoort tot de mogelijkheden. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact opgenomen met u.