Versie-informatie rekenmodel ISL3a
Het rekenmodel Implementatie Standaardrekenmethode Luchtkwaliteit 3 (ISL3a) is onderdeel van het softwarepakket Geomilieu. Rekenmodel ISL3a versie 2023 bevat de actuele invoergegevens luchtkwaliteit. Voor het kunnen doen van (her)berekeningen zijn ook eerdere versies van rekenmodel ISL3a beschikbaar.
Inhoud
- Jaarlijkse aanpassing van invoergegevens rekenmodel ISL3a
- Wijzigingen rekenmodel ISL3a versie 2023
- Eerdere versies rekenmodel ISL3a
- Handleiding en achtergronddocument ISL3a v2022
Jaarlijkse aanpassing van invoergegevens rekenmodel ISL3a
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceert jaarlijks nieuwe achtergrondconcentraties en meteorologische gegevens voor het berekenen van de luchtkwaliteit. Ook biedt het ministerie een hoogtebestand van Nederland aan: de ruwheidskaart. Deze invoergegevens zijn onderdeel van de actuele versie van rekenmodel ISL3a.
Wijzigingen rekenmodel ISL3a versie 2023
Versie 2023 van het rekenmodel ISL3a bevat:
- achtergrondconcentraties van 2022 en actuele voorspellingen voor de achtergrondconcentraties in toekomstige jaren tot en met 2030
- meteorologische gegevens van 2022, zoals windsnelheid en -richting
- ruwheidsgegevens
De waarden voor de ruwheidslengtes zijn vastgesteld op basis van de gegevens in het Landelijk Grondgebruiksbestand Nederland (LGN2020).
Naast de inhoudelijke wijzigingen van de ISL3a-module vindt regelmatig een actualisatie van de gebruikersschil in Geomilieu plaats. Dit zijn aanpassingen aan de functionaliteiten in de software.
In versie 2023.1 is de maximale emissie van bronnen verhoogd van 10 gram per seconde naar 999 g/s.
Eerdere versies rekenmodel ISL3a
Rekenmodel ISL3a is in opdracht van het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ontwikkeld. De eerste versie is uitgebracht in 2008. Het rekenmodel was bedoeld voor eenvoudige situaties met enkele bronnen, bijvoorbeeld stallen. Tot en met versie 2015 was de invoer van ISL3a beperkt tot 25 bronnen en 3.000 rekenpunten. Vanaf versie 2017 is dit aantal uitgebreid tot maximaal 1.500 bronnen. ISL3a is elk jaar aangepast aan de actuele achtergrondconcentraties en meteorologie.
De eerdere versies van het rekenmodel blijven beschikbaar. Zo kunt u eerder gemaakte berekeningen bekijken of projecten herberekenen.
Heeft u een nog oudere versie van ISL3a nodig? Neem dan contact op met het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Handleiding en achtergronddocument ISL3a v2022
In de handleiding van ISL3a v2022 staat hoe u het rekenmodel versie 2022 installeert en gebruikt. De handleiding staat ook in het installatiebestand. U vindt deze handleiding, na installatie van het programma, in de map waar u het programma heeft geïnstalleerd.
Het technisch achtergronddocument van ISL3a v2022 is het naslagwerk over de technische en wetenschappelijke achtergronden van het rekenmodel.