Lozingsvoorschriften reinigen, coaten en lijmen van hout en kurk (paragraaf 4.21 Bal)
Voor het afvalwater dat ontstaat bij het reinigen, lijmen en coaten van voorwerpen van hout en kurk gelden lozingsvoorschriften uit paragraaf 4.21 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Bij de meeste processen van deze activiteit ontstaat geen afvalwater.Bij lozing is het vuilwaterriool de voorkeursroute.
Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
- Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Verboden en voorwaarden
- Gerelateerde wetgeving
- Controleaspecten
- Let op: er gelden ook andere voorschriften
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
In deze paragraaf van het Bal wordt met reinigen bedoeld: een voor- of nabewerking in combinatie met een andere bewerking. Zoals het reinigen van een oppervlak om er een lijmlaag of coating op aan te brengen. Of het schoonmaken van een oppervlak na polijsten of schuren.
Het verwijderen van oude verflagen van hout valt ook onder het reinigen van hout. Daarbij gebruikt men vaak natronloog of dichloormethaan (methyleenchloride). Ook ontstaat hierbij een afvalwaterstroom. Bij de andere processen ontstaat geen afvalwater.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.21 valt en
- paragraaf 4.21 in hoofdstuk 3 van het Bal voor uw bedrijfstak is aangewezen
Beste beschikbare technieken(BBT)
Bij de meeste processen van deze activiteit is het niet laten ontstaat van afvalwater de beste beschikbare techniek (BBT).
Verwijderen van oude verflagen van hout
Het afvalwater van loogbedrijven kan zware metalen (vooral zink en lood) bevatten. In het afvalwater van bedrijven die dichloormethaan gebruiken, kunnen ook andere vluchtige organohalogeenverbindingen aanwezig zijn.
Voorzuivering
Om aan de emissiegrenswaarden te kunnen voldoen, moet een loogbedrijf het te lozen afvalwater eerst zuiveren. Voor het beperken van de emissie van zware metalen is de toepassing van flocculatie en sedimentatie BBT.
De beperking van de emissie van vluchtige organohalogeenverbindingen kan het best worden bereikt door het beluchten of luchtstrippen van het afvalwater. De behandeling van met dichloormethaan verontreinigde lucht kan met actieve kool.
ZZS
Als er materialen worden toegepast die gerekend worden tot de Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) dan is BBT: het niet lozen van deze stoffen. Beoordeling van de lozing door de aanvrager helpt om na te gaan of dit het geval is. Afhankelijk van de milieubelasting moet er namelijk soms meer gebeuren om een lozing tegen te gaan.
Verboden en voorwaarden
De voorkeursroute is lozing op het vuilwaterriool.
Voor stoffen met een saneringsinspanning Z en A geldt een nullozing. Deze stoffen mogen niet op het vuilwaterriool worden geloosd.
Voor afvalwater afkomstig van het verwijderen van verflagen van hout gelden voor lozing in het vuilwaterriool de in de volgende tabel genoemde grenswaarden (artikel 4.343 van het Bal).
Stof |
Emissiegrenswaarde in mg/l steekmonster |
Emissiegrenswaarde in mg/l etmaalmonster |
---|---|---|
Lood |
6 |
2 |
Zink |
6 |
2 |
Adsorbeerbare, organisch gebonden halogenen |
3 |
1 |
Voor etmaalmonsters is de grenswaarde strenger, omdat deze waarde geldt voor het gemiddelde over een etmaal. De grenswaarde voor steekmonsters mag nooit overschreden worden.
Gerelateerde wetgeving
De inhoud van de loogbaden is (gevaarlijk) afval. Dit mag niet geloosd worden en moet op een andere manier worden afgevoerd. Daarvoor geldt titel 10.6 van de Wet milieubeheer (Wm):
- Het afval moet worden afgegeven aan een erkende inzamelaar (artikel 10.37 Wm).
- De gegevens hierover moeten worden bewaard (artikel 10.38 Wm).
Controleaspecten
Let bij het controleren van de lozingsvoorschriften goed op de volgende zaken:
- Toets de gebruikte hulpstoffen om na te gaan of er geen stoffen worden geloosd met een A- of Z-inspanning. De informatie hiervoor vindt u op de pagina van ABM en Immissietoets naar maatwerk en vergunningvoorschrift.
- Is er een maatwerkvoorschrift voor een alternatieve lozingsroute?
- Wordt gewerkt volgens BBT?
- Wordt het gevaarlijke (vloeibare) bedrijfsafval correct afgevoerd?
Riooltekening
Bij lozing op een riool is er een riooltekening waar duidelijk op staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen
Meten en bemonsteren
Voldoet de lozing aan de emissiegrenswaarden? Kan het te lozen afvalwater op een doelmatige wijze worden bemonsterd? Voor het bemonsteren en analyseren van afvalwater gelden de volgende normen:
- voor het bemonsteren van afvalwater: NEN 6600-1
Het monster wordt niet gefiltreerd. Bij het analyseren van een monster worden onopgeloste stoffen meegenomen. - voor het conserveren van een monster: NEN-EN-ISO 5667-3
- voor analyse van een monster voor adsorbeerbare organisch gebonden halogenen: NEN-EN-ISO 9562
- voor analyse van een monster voor lood en zink: NEN 6966, NEN-EN-ISO 17294-2, NEN-EN-ISO 11885 of NEN 6965, waarbij de elementen worden ontsloten volgens NEN-EN-ISO 15587-1 of NEN-EN-ISO 15587-2
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Die vindt u op de pagina Inhoudelijke regels reinigen, lijmen en coaten van diverse materialen.
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.
Begrip: beste beschikbare technieken (BBT)
De definitie van beste beschikbare technieken (BBT) staat onder de begrippen van bijlage A van de Omgevingswet.
'Beste' omvat de meest doeltreffende technieken voor het bereiken van een hoog niveau van bescherming van het milieu. Dit om emissies van een bedrijf te voorkomen. Als dit niet mogelijk is, moet het bedrijf de emissie zo veel mogelijk beperken.
'Beschikbare' omvat technieken die technisch en economisch haalbaar zijn voor die bedrijfstak, en die bedrijven kunnen toepassen. De techniek moet redelijkerwijs in Nederland of in een ander land verkrijgbaar zijn.
Het begrip 'technieken' is ruim. Hieronder valt:
- de toegepaste technieken
- ontwerp, bouw en ontmanteling van de installatie
- onderhoud en bedrijfsvoering van de installatie
Lees meer over bronnen van BBT en toepassen van BBT bij vergunningen voor milieubelastende activiteiten.