Op deze pagina
Wat u moet weten over rijksregels voor lozingsactiviteiten op rijkswater:
Wat is rijkswater
Het betreft alleen lozingsactiviteiten die plaatsvinden op een rijkswater. In het Bal staat de term: oppervlaktewaterlichaam in het beheer bij het Rijk. Dit is kortweg gelijk aan rijkswater, inclusief de uiterwaarden bij de rivieren.
Lozingen vanuit een milieubelastende activiteit én op een rijkswater
De activiteiten waarvoor de algemene regels voor lozingsactiviteiten op rijkswater zijn gesteld staan in:
- artikel 2.2 van het Bal voor de lozing afkomstig van milieubelastende activiteiten
- artikel 6.2 van het Bal voor lozingsactiviteiten op rijkswater
- artikel 7.2 van het Bal voor lozingsactiviteiten op de Noordzee
- artikel 17.6 van het Bal voor lozingsactiviteiten vanaf schepen in binnenwateren
Hoofdstuk 7 gaat alleen over de activiteiten in de Noordzee. Hoofdstuk 17 (pleziervaart en schepen in binnenwateren) geldt ook voor regionaal water. Voor lozingen vanuit een milieubelastende activiteit op een ander water dan een rijkswater gelden hoofdstuk 6 en 7 niet.
Vergunningplicht
Voor lozingsactiviteiten op een oppervlaktewaterlichaam in beheer bij het Rijk staan de vergunningplichtige gevallen aangewezen in artikel 6.55 van het Bal. Voor de Noordzee staan ze in artikel 7.60 Bal.
Hoofdstuk 6 en 7: inhoudelijke regels
In hoofdstuk 6 staan inhoudelijke regels voor overige lozingsactiviteiten op rijkswater. Deze regels kunnen ook gelden voor activiteiten die onder hoofdstukken 2, 3, 4 en 5 vallen. Tenminste als ze niet specifiek voor die activiteiten zijn. Dus bijvoorbeeld voor lozen van gezuiverd huishoudelijk afvalwater van een buitendijks gelegen kantoorgebouw bij een chemisch bedrijf op rijkswater.
De regels in hoofdstuk 6 zijn onderverdeeld in de volgende paragrafen:
- paragraaf 6.2.1: regels voor bouwwerken, werken en objecten
- paragraaf 6.2.4: regels voor het lozen van huishoudelijk afvalwater
- paragraaf 6.2.6: regels voor het telen en kweken in een oppervlaktewaterlichaam
- paragraaf 6.2.7: regels voor andere lozingen; dit zijn niet in andere paragrafen genoemde lozingen
In hoofdstuk 7 is voor de Noordzee ongeveer dezelfde onderverdeling aangehouden.
Andere lozingen
De inhoudelijke regels voor andere lozingen kunnen gaan over het op het rijkswater lozen via een pijp (uitstroomvoorziening). Of over lozingen anders dan via een pijp, zoals lozingen afkomstig van het onderhouden van de scheepshuid van schepen. Maar ook over bijvoorbeeld een vergunningplicht voor het lozen van meer dan 5000 m3 water per uur.
Meldingsplicht in hoofdstuk 6 en 7
Het Bal geeft in hoofdstuk 6 en 7 een meldingsplicht voor de volgende lozingsactiviteiten op een rijkswater en de Noordzee:
- het brengen van stoffen, water of warmte, afkomstig van het bouwen, reinigen, conserveren, of slopen van bouwwerken. Zie artikel 6.20 en 7.19 Bal
- het lozen van huishoudelijk afvalwater. Zie artikel 6.41 en 7.50 Bal
- het lozen van afvalwater bij het opslaan van uitlogende goederen. Zie artikel 6.56a en 7.61a Bal
- het lozen van afvalwater afkomstig van het telen of kweken van gewassen in een gebouw (geen kas). Zie artikel 6.56e en 7.61e Bal
- het lozen van afvalwater afkomstig van het graven in de bodem (als het lozen minstens 48 uur duurt), het saneren van de bodem en van een grondwatersanering. Zie artikel 6.56ha en 7.61i Bal
Het is verboden deze lozingsactiviteiten te starten zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden.
Bevoegd gezag
De minister van Infrastructuur en Waterstaat is bevoegd gezag voor meldingen, maatwerkvoorschriften en gelijkwaardige maatregelen voor lozingsactiviteiten op grond van hoofdstuk 6 en 7 van het Bal. Op grond van artikel 18.2 van de Omgevingswet is hij ook bevoegd gezag voor de handhaving van de algemene regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van hoofdstuk 6 en 7 van het Bal.
Vergunningaanvragen en meldingen ontvangen
Overheden ontvangen digitale vergunningaanvragen en meldingen via het Omgevingsloket. dit geldt ook voor het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat. Hiervoor sluiten ze aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Lees meer over vergunningaanvragen en meldingen in het DSO.
Beleidsregel toepassing en beoordeling lozingseisen rijkswateren
De Beleidsregel toepassing en beoordeling lozingseisen rijkswateren (Staatscourant) legt vast hoe Rijkswaterstaat omgaat met het opnemen van empirische lozingseisen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en/of theoretische lozingseisen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) in omgevingsvergunningen en maatwerkvoorschriften. En met de toetsing van overschrijdingen van lozingseisen in omgevingsvergunningen, maatwerkvoorschriften en algemene regels.
De beleidsregel is onder de Omgevingswet inhoudelijk niet veranderd. Er zijn alleen technische aanpassingen gedaan, zoals watervergunning veranderen in omgevingsvergunning.
Notitie en hulpmiddel toetsing lozingseisen
De Notitie lozingseisen (pdf, 482 kB) (Op uniforme wijze toetsen van overschrijding van lozingseisen) bevat nadere informatie en achtergronden bij de Beleidsregel lozingseisen. Ook is er een Excel-bestand Toetsing lozingseisen (xlsx, 166 kB) opgesteld als hulpmiddel om voor veelvoorkomende situaties overschrijdingen in de praktijk te kunnen toetsen.