Nieuws Water
Het doel was testen of de laserstraal een toevoeging kon zijn aan de bestaande vaarwegmarkering. Ook is de lokale live-berichtgeving via AIS getest.
De rioolwaterzuiveringen in Uithoorn en De Ronde Venen krijgen een extra zuiveringsstap om het rioolwater dat in de Amstel komt nog beter schoon te maken.
Natuurmonumenten en Markerzand willen met het plan 'Marker Wadden Plus' de natuureilanden Marker Wadden uitbreiden en de huidige kustlijn verstevigen.
Het evaluatierapport over de periode 2019-2023 is onlangs afgerond en aangeboden aan de Vlaamse en Nederlandse parlementen.
Een belangrijke stap is gezet in de strijd tegen exotische waterplanten in de Natura 2000-gebieden De Wieden en Weerribben.
Het rapport beschrijft de aanleiding, de structurerende keuzes en acties, de uitrol en de borging van water en bodem sturend (WBS).
Helpen vlotten vol planten om de biodiversiteit te verbeteren in een glastuinbouwgebied? Studenten van Lentiz MBO Oostland gaan dat onderzoeken.
Wetterskip Fryslân gaat het gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuivering Heerenveen gebruiken voor het ontwateren van het slib in de naastgelegen nieuwe slibontwateringsinstallatie.
Verschillende Vlaamse en Nederlandse organisaties startten op 29 mei 2024 officieel met een samenwerking om de leefomstandigheden van de te bevorderen.
Hoe gaat het met de Waddenzee? In het jaarboek Wadden in Beeld, dat op 22 mei 2024 verscheen, schetsen onderzoekers hoe de zee zich in de jaren 2022 en 2023 heeft ontwikkeld.
Nieuwe combinaties van gras- en kruidensoorten op dijken kunnen bijdragen aan het herstel van biodiversiteit.
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 17 juni 2024 met de Verzamelbrief actualiteiten water de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en ontwikkelingen op het waterdomein, die vanuit de inhoud ook sterke relatie hebben met het bodemdomein. Daarnaast wordt met deze brief invulling gegeven aan een aantal moties en toezeggingen.
Op initiatief van waterschap Brabantse Delta werken meerdere Nederlandse waterschappen, het ministerie van Defensie en enkele bedrijven en organisaties mee aan een hoogwateroefening op woensdag 19 juni 2024.
Rijkswaterstaat is samen met het consortium Zeegrasherstel in juni 2024 weer gestart met het aanplanten van zeegras in Zeeland.
Het bevoegd gezag mag in sommige gevallen een verleende vergunning intrekken. De gronden waarop dit mag staan in artikel 18.10 en artikel 5.40, tweede lid, Omgevingswet.
Samenwerkende partijen gaven het startsein voor de bouw van een dijkdoorgang, waarmee binnendijks een getijdengebied gecreëerd wordt.
Het is een pilot voor de duur van een jaar om ervaringen op te doen met energieopslag en het daarbij behorende Energie Management Systeem (EMS).
De richtlijnen geven waterbeheerders in Nederland meer inzicht in de impact van PFAS op oppervlaktewater.
Om Nederland in 2050 beter weerbaar te maken tegen droogte en zoetwatertekort, moeten we anders met ons zoete water omgaan. Dat meldt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.
Het rapport 'Staat van ons water 2023' is naar de Tweede Kamer gezonden. Hierin wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het waterbeleid van 2023.