Nieuws Water
Bevers die gaten graven, blijven het belangrijkste risico voor de dijken langs grote rivieren als Maas, Waal en Neder-Rijn.
Twee hoogheemraadschappen starten in 2024 samen een project om de zoetwatervoorziening in de regio te verbeteren.
Samen met andere maatschappelijke partijen onderzoekt WDODelta wat de beste oplossing is om de IJsseldijk tussen Zwolle en IJsselmuiden te versterken.
Bij stuw Lith in de Maas wordt tijdens mist en in de donkere uren van de dag een laserstraal over de vaarweg geprojecteerd.
De TU Delft ontwikkelde strategieën voor de provincie Zuid-Holland om beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Inspiratie kwam van Nederlands erfgoed: trekvaarten.
Maandag 29 januari 2024 staat het jaarlijkse Wetgevingsoverleg Water op de agenda van de Tweede Kamer. De Unie van Waterschappen stuurde de inbreng van de waterschappen naar de Kamerleden.
Natuurbescherming in de Waddenzee vergt nieuwe maatregelen en meer tijd, blijkt uit de eerste evaluatie van de beheerplannen Natura 2000 Waddenzee en Noordzeekustzone.
Waterbeheerders kunnen in Aquo-kit zelf de chemische waterkwaliteitsgegevens toetsen aan de (beleids-)normen voor gewasbeschermingsmiddelen.
Rijkswaterstaat werkt aan een plan om de riviernatuur in de uiterwaarden langs de IJssel in de buurt van Zwolle te verbeteren.
Van dinsdag 9 tot en met donderdag 25 januari kan iedereen zijn stem uitbrengen op een van de genomineerden voor de Waterinnovatieprijs 2023/’24.
Technisch is het mogelijk om Nederland te beschermen tegen een zeespiegelstijging tot 3 meter. Door de zeespiegelstijging komt er meer zout in onze watersystemen. Dat zet de beschikbaarheid van zoet water onder druk.
Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, provincie Gelderland, gemeente Brummen en aannemer Van den Herik hebben 2 projecten in het stroomgebied van de Rijn opgeleverd.
In januari start het traject om een gemeenschappelijke visie op de waterketen voor 2050 te formuleren. De visie is bedoeld als onderbouwing van beleids- en investeringskeuzen rond waterkwaliteit, waterkwantiteit, leveringszekerheid, bedrijfszekerheid en financiering in de waterketen.
De waterstanden van de Rijn en de Maas stijgen weer nadat deze de afgelopen dagen zijn gedaald. Dat komt door de al gevallen én de nog verwachte neerslag.
De huidige situatie met langdurig verhoogde waterstanden in verschillende delen van Nederland is bijzonder en het blijft de komende dagen nat. Met extra maatregelen van de waterschappen is de overlast te beperken.
Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) peilt de waterstanden tot op de centimeter nauwkeurig. Maar hoe doen die waterexperts dat eigenlijk?
Storm Pia raast over ons land. Tegelijkertijd stroomt er veel water door de rivieren richting zee. Dit zorgt samen voor hoge waterstanden aan de Nederlandse kust en in het IJsselmeergebied.
Vanuit het innovatieproject 'monitoring gras- en kleibekleding' zijn golfproeven uitgevoerd op de Dollarddijk in de Carel Coenraadpolder in Groningen.
Het convenant samenwerking beheer en onderhoud van de recreatievoorzieningen in en om het Veerse Meer is opnieuw getekend voor een periode van 10 jaar. Betrokken partijen zijn waterschap Scheldestromen, Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeenten Goes, Middelburg, Noord-Beveland en Veere.
Deltares, Rijkswaterstaat en het KNMI zijn een samenwerking aangegaan om inzichten vanuit de nieuwe klimaatscenario’s te vertalen naar het afvoerregime van de Rijn en Maas. Deze analyse laat zien dat voor beide rivieren de gemiddelde winter- en voorjaarsafvoeren omhoog gaan.