Nieuws Water
Op 14 mei staat het commissiedebat gewasbeschermingsmiddelen op de agenda van de Tweede Kamer.
Veel van ons cultureel erfgoed is kwetsbaar voor klimaatverandering. Maar welke objecten lopen gevaar en wat zijn eigenlijk de risico's? De landelijke Klimaatrisicoscan voor het Nederlandse erfgoed geeft hier een eerste beeld van.
Rijkswaterstaat neemt natuurbeheer op de Rottums over van Staatsbosbeheer. Doel blijft rust voor planten, zeehonden en vogels.
Op 1 mei 2024 is het zwemseizoen voor open water 2024 gestart.
Het RIVM heeft nieuwe advieswaarden voor per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in zwemwater bepaald.
Uit onderzoek blijkt dat de zuivering Horstermeer minimaal 3.000 woningen zou kunnen verwarmen.
Het dagelijks bestuur van waterschap Hunze en Aa's heeft met een tussenevaluatie in kaart gebracht waar ze staan met de Kaderrichtlijn Water (KRW).
De nieuwe Deltascenario’s zijn overhandigd aan minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en aan Deltacommissaris Co Verdaas.
De voorjaarseditie loopt dit jaar van zaterdag 27 april tot en met zondag 12 mei.
Onderzoek toont aan dat dominante soorten een negatief effect hebben op de stevigheid van dijken.
De pas ontdekte comammox-bacterie zou een cruciale rol kunnen spelen in een nieuwe manier om afvalwater beter en efficiënter te reinigen.
2023 was het natste jaar ooit. Er viel in het najaar en in de winter extreem veel neerslag, zowel in Nederland als in de ons omringende landen. Met als gevolg deze winter langdurig hoogwater in de rivieren. Bij hoogwater komt de rivier in beweging en dat is precies waar de riviernatuur op floreert.
Afgelopen herfst en winter is er veel regen gevallen. Ondanks deze positieve uitgangspositie bereiden waterschappen zich voor op een eventuele droge zomer.
Er zijn veel minder planten in de Oostelijke Vechtplassen. Het gaat om vooral om kwelsoorten die achteruit gaan.
Studenten Bos- en Natuurbeheer gaan samen met combinatie IJsselwaarden het onderhoud uitvoeren van een perceel in de Vreugderijkerwaard.
Waterschap Drents Overijsselse Delta werkt met een nieuwe techniek om muskusratten, beverratten en bevers op te sporen. De nieuwe techniek is gebaseerd op environmental DNA (eDNA).
Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven. En dat heeft enorme gevolgen voor het zeeleven.
Omdat er nog geen wetenschappelijk onderbouwde streefwaarde voor lithium in het Rijnwater was, heeft Rijkswaterstaat aan het RIVM om een indicatiewaarde gevraagd.
Bij 6 gemalen in Zuid-Friesland worden vispassages aangelegd. Hier zwemmen vissen straks vrij tussen de Friese boezem en de achterliggende polders.
Rijkswaterstaat is weer gestart met het inzaaien en inplanten van zeegrasvelden in de Waddenzee.