Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op hoofdlijnen
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Om te kunnen werken volgens de Omgevingswet moet u als overheid systemen aansluiten op onderdelen van het DSO. Zo kunt u daarna documenten en gegevens uitwisselen met het Omgevingsloket.
Omgevingswet en het DSO
De Omgevingswet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Het DSO ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het DSO bestaat uit lokale systemen van overheden en de onderdelen van de landelijke voorziening (DSO-LV), zoals het Omgevingsloket.
1 digitaal loket voor de fysieke leefomgeving
Een van de onderdelen van de landelijke voorziening van het DSO is het Omgevingsloket. Dit is een digitaal loket waar initiatiefnemers en betrokkenen snel kunnen zien wat er mag in de fysieke leefomgeving. Dit is de centrale plek waar alle digitale informatie daarover samenkomt.
Via het Omgevingsloket kunnen ze het volgende doen:
- vergunningen aanvragen, meldingen doen en informatie geven
- zien welke regels gelden op een locatie. De omgevingsdocumenten die in het DSO zitten zijn daar de basis voor. Dat zijn bijvoorbeeld omgevingsvisies, -verordeningen en -plannen, projectbesluiten en programma's.
- in de toekomst: informatie vinden over de kwaliteit van de leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan informatie over water- of luchtkwaliteit en geluidbelasting.
Omgevingsloket vervangt aantal bestaande loketten
De landelijke voorziening van het DSO vervangt een aantal bestaande loketten:
- ruimtelijkeplannen.nl
- Omgevingsloket online (OLO)
- Activiteitenbesluit Internet Module (AIM)
- Meldpunt Bodemkwaliteit
Animatie Omgevingsloket
Bekijk de animatie over het Omgevingsloket met uitleg over de werking en de mogelijkheden.
Andere onderdelen van de landelijke voorziening
Naast het Omgevingsloket bestaat de landelijke voorziening van het DSO uit een aantal andere onderdelen. Deze onderdelen zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plek in het Omgevingsloket te vinden is:
- Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Dit is de centrale landelijke voorziening voor alle overheidspublicaties. - Registratie toepasbare regels (RTR)
Dit is de centrale voorziening voor toepasbare regels in het Omgevingsloket. - Ozon
Ozon zorgt ervoor dat informatie uit omgevingsdocumenten doorzoekbaar is in het Omgevingsloket. - Samenwerkfunctionaliteit (SWF)
Als overheid kunt u de Samenwerkfunctionaliteit gebruiken als u samenwerkt voor de Omgevingswet. - Stelselcatalogus Omgevingswet
Dit is een online naslagwerk waarin u begrippen, definities, waardelijsten en informatieproducten over de Omgevingswet kunt vinden. - Algemene set indieningsvereisten in het Omgevingsloket
Dit zijn algemene vragen die initiatiefnemers moeten beantwoorden als ze een aanvraag of melding indienen in het Omgevingsloket. Hiermee geven ze informatie over hun project of hun contactgegevens. Of over participatie bij een vergunningaanvraag.
Als overheid aansluiten op het DSO
Lokale systemen aansluiten
Als overheid sluit u uw eigen lokale systemen aan op verschillende onderdelen van de landelijke voorziening van het DSO. De volgende systemen moet u verplicht aansluiten op het DSO:
- uw zaak- of vergunningsysteem, om vergunningaanvragen en meldingen te ontvangen
- uw plansysteem, om omgevingsdocumenten te publiceren
- uw regelbeheersysteem, om toepasbare regels aan te leveren
U kunt ook aansluiten voor het volgende:
- als u begrippen en definities wilt gebruiken uit de Stelselcatalogus Omgevingswet
- als u wilt samenwerken bij het behandelen van vergunningaanvragen, meldingen en informatie
Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM)
Kunt u bij inwerkingtreding van de Omgevingswet het DSO of delen daarvan nog niet gebruiken? Dan zijn er tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) beschikbaar. De TAM zorgen ervoor dat u bij inwerkingtreding de belangrijkste processen kunt blijven uitvoeren. U kunt de TAM dan gebruiken tot u het DSO wel kunt gebruiken.
Verschillende omgevingen DSO
Er zijn verschillende omgevingen van het Omgevingsloket in de landelijke voorziening van het DSO:
- Productieomgeving
De productieomgeving is de officiële omgeving van het DSO. - Pre-productieomgeving (oefenomgeving)
Als overheid sluit u aan op de pre-productieomgeving, zodat u kunt oefenen met vergunningaanvragen ontvangen, omgevingsdocumenten publiceren en toepasbare regels aanleveren.
DSO: een samenhangend stelsel
Initiatiefnemers en betrokkenen zien de landelijke voorziening van het DSO als 1 digitaal loket. Maar aan de achterkant is het DSO een samenhangend stelsel van digitale voorzieningen, standaarden, gegevens, bronnen en onderlinge afspraken. Het digitaal stelsel is dus niet 1 groot systeem.
Ontwikkeling in stappen
De ontwikkeling van het DSO is een groot project. Om het project goed te beheersen, zijn er verschillende uitgangspunten in de ontwikkeling.
- Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet is de dienstverlening vergelijkbaar met de dienstverlening die er op dat moment was.
- Na de inwerkingtreding wordt het DSO in stappen verder ontwikkeld. Mogelijke nieuwe onderdelen worden onderzocht op haalbaarheid, kosten en mogelijke opbrengst. De Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen beslissen samen welke vervolgstappen ze gaan zetten.