Op deze pagina
Publicatiestandaarden
U gebruikt nieuwe standaarden als u omgevingsdocumenten opstelt in uw plansoftware. Dit zijn de Standaard voor officiële publicaties (STOP) en de bijbehorende toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD).
Omgevingsdocument uploaden
U uploadt een bestand van het omgevingsdocument via lokale plansoftware naar de LVBB. Hiervoor moet u met uw plansoftware aansluiten op de LVBB.
Uitwisselen omgevingsdocument tussen stedenbouwkundig bureau en overheid
Als overheid heeft u misschien het maken van een omgevingsdocument uitbesteed aan een stedenbouwkundig bureau. Dit bureau moet het omgevingsdocument met u kunnen uitwisselen. Dit gebeurt tussen de plansoftware in een uitwisselpakket. Om dit mogelijk te maken is een werkwijze uitgewerkt, de zogenoemde plan-plan koppeling. Bekijk voor meer informatie over dit onderwerp de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: Beoogde werkwijze 'plan-plan koppeling'.
Plan-plan validatieportaal voor een stedenbouwkundig bureau
Als onderdeel van de plan-plan koppeling, kan het stedenbouwkundig bureau het plan-plan validatieportaal gebruiken. Deze service valideert het opgestelde initiële omgevingsdocument tegen de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van het DSO. En valideert ook het uitwisselingspakket. Het bureau kan u dan vervolgens een juist gevalideerd omgevingsdocument aanbieden. Het valideren van mutaties wordt niet ondersteund.
Vraag toegang aan voor het validatieportaal via het contactformulier. Vermeld hierbij dat het gaat om een 'aanvraag account DSO plan-planvalidatie'.
Planning doorgeven bij publiceren (ontwerp-) omgevingsdocumenten in productieomgeving
Gaat u als gemeente uw (ontwerp-)omgevingsdocumenten publiceren op de productieomgeving? Dan ondersteunt KOOP (Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties) u hierbij.
Eerst moet KOOP uw organisatie eenmalig machtigen zodat u de publicaties en validaties op productieomgeving kunt doen. Omdat het publiceren relatief nieuw is, controleert KOOP of alles technisch in orde is. We noemen deze begeleiding attended aansluiten. U hoeft alleen de eerste keer attended aan te sluiten, daarna kunt u zelf omgevingsdocumenten publiceren.
Het aanmelden van publicaties doet u via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) met het volgende formulier: Aanmelden publiceren omgevingsdocumenten op productieomgeving Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hierin vult u uw gegevens, uw leverancier en planning in. Doe dit minimaal 1 week van tevoren. U krijgt daarna vanuit KOOP/LVBB een bericht terug met een bevestiging van uw verzoek.
Waterschap en provincies hoeven hun publicaties niet aan te melden. De waterschapsverordeningen en omgevingsverordeningen zijn al gepubliceerd op de productieomgeving.
Ondersteuning voor gemeenten op juridisch-technische aspecten
Naast de ondersteuning van KOOP kunnen gemeenten gebruikmaken van een juridisch-technisch advies of 'consultatie' vóór de publicatie. Dit is een service van de VNG en het programma Aan de slag met de Omgevingswet. In een online sessie van 1 à 1,5 uur worden de belangrijkste juridisch-technische aspecten uit uw concept-publicatie doorlopen. Een consultatie is mogelijk voor het omgevingsplan, het voorbereidingsbesluit, de omgevingsvisie, het programma en de kennisgeving omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
Meer informatie en het aanmeldformulier vindt u op de pagina Consultatie bij publiceren eerste omgevingsdocumenten van de website van de VNG.
Omgevingsdocument publiceren
Als het besluit gevalideerd is, kunt u het publiceren. U stuurt het besluit dan met een validatie of publicatieopdracht naar de LVBB. Bij de validatie is er alleen een controle op punten die belangrijk zijn voor de publicatie, zoals bijvoorbeeld de publicatiedatum. De LVBB stuurt vervolgens een statusbericht en verslag terug met de resultaten van de validatie. Bij de publicatie van een omgevingsdocument wordt de publicatie aangeboden aan de LVBB en uiteindelijk gepubliceerd in het DSO.
Bij het publiceren van omgevingsdocumenten moet u met de volgende punten rekening houden:
- Wij raden u aan de datum van bekendmaking 2 werkdagen in de toekomst zetten, zodat de LVBB eventuele fouten in het aanleveren van de omgevingsdocumenten op tijd kan zien en kan aanpassen.
- De datum van bekendmaking kan niet op een feestdag of in het weekend plaatsvinden omdat de bekendmaking van het besluit bij de notaris moet worden vastgelegd in een akte.
Mocht het niet lukken om het omgevingsdocument 2 werkdagen van tevoren aan te bieden, dan kunt u in overleg met KOOP het omgevingsdocument 1 werkdag van tevoren in de ochtend aanleveren. U kunt hiervoor contact opnemen met KOOP. Op deze manier kunnen zij uw aanlevering beter monitoren.
- Publiceren op officielebekendmakingen.nl
- Omgevingsdocument aanbieden aan DSO/Regels op de kaart
- Geannoteerde activiteiten te vinden in de Registratie toepasbare regels (RTR)
1. Publiceren op officielebekendmakingen.nl
Na een succesvolle publicatieopdracht publiceert de LVBB het besluit tussen 09.00 en 12.00 uur op de dag van de bekendmaking op Officielebekendmakingen.nl.
Dit proces is in twee fases verdeeld. Eerst wordt het besluit gepubliceerd in het bekendmakingensysteem, daarna in het raadpleegsysteem. Zodra de publicatie in het raadpleegsysteem staat, is deze ook vindbaar op zoek.officielebekendmakingen.nl. Dit is meestal tussen 11.00 en 16.00 uur op de datum van de bekendmaking. Hoe laat dit precies is, is afhankelijk van het aantal publicaties dat de LVBB die dag moet verwerken. Woensdag kan bijvoorbeeld een drukke dag zijn, waardoor het langer duurt voordat uw besluit is gepubliceerd.
2. Omgevingsdocument aanbieden aan DSO/Regels op de kaart
Als de eerste stap is doorlopen op de dag van bekendmaking biedt de LVBB het omgevingsdocument aan bij Ozon Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De levering en verwerking door Ozon wordt meestal aan het einde van de dag afgerond. De snelheid hangt af van het aantal omgevingsdocumenten dat Ozon moet verwerken. Nadat Ozon het omgevingsdocument heeft verwerkt, is het ook te vinden op Regels op de kaart. Dit is meestal de dag na de bekendmaking van de publicatie.
3. Geannoteerde activiteiten te vinden in de Registratie toepasbare regels (RTR)
Daarna worden de geannoteerde juridische activiteiten automatisch verwerkt in de Registratie toepasbare regels (RTR). Als de datum van inwerkingtreding van het omgevingsdocument in de toekomst ligt, kunt u in de RTR via de filteroptie 'Datum Actief' zelf de datum kiezen.
Wilt u meer weten over het publicatieproces van omgevingsdocumenten? Dan kunt u contact opnemen met KOOP via het e-mailadres lvbb.dso@koop.overheid.nl.
Ter inzage leggen omgevingsdocumenten
De LVBB heeft op dit moment geen functionaliteit voor het ter inzage leggen van stukken bij het (ontwerp)besluit. U kunt dit het beste aanbieden via uw eigen website. Of u voegt dit als bijlage toe aan de motivering van uw (ontwerp)besluit. Het komt dan beschikbaar via Officielebekendmakingen.nl. Houd er rekening mee dat na afloop van de terinzagetermijn, deze bijlagen beschikbaar blijven via Officielebekendmakingen.nl.
Relatie omgevingsdocumenten en toepasbare regels
U vertaalt uw juridische regels uit omgevingsdocumenten ook naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. De juridische activiteiten die u heeft geannoteerd in het gepubliceerde omgevingsdocument, komen beschikbaar in de RTR. De toepasbare regels koppelt u aan de juridische activiteit in de RTR.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Kunt u als gemeente uw omgevingsplan nog niet via de LVBB wijzigen? Er is een tijdelijk alternatieve maatregel beschikbaar: de TAM-IMRO. Daarmee kunt u via de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) het omgevingsplan wijzigen voor urgente gebiedsontwikkelingen.
Veelgestelde vragen en een bijsluiter over TAM-IMRO vindt u op de pagina TAM-IMRO voor gemeenten op de website van de VNG.
Meer informatie
Bekijk de website van de VNG voor meer informatie over het publiceren bij een wijziging omgevingsplan.