Begrijpelijkheid van het Omgevingsloket
Het Omgevingsloket moet begrijpelijk zijn voor iedereen. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Volgens cijfers van de rijksoverheid zijn in Nederland ongeveer 2,5 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Vaak vinden zij het ook lastig om met een computer om te gaan.
Een begrijpelijk Omgevingsloket is belangrijk
- Iedereen heeft toegang tot het Omgevingsloket. Ook mensen die minder goed zijn in lezen en schrijven. Niemand wordt buitengesloten.
- Een begrijpelijk Omgevingsloket levert een betere digitale dienstverlening op. Mensen hebben daardoor minder vragen. Ze hoeven minder vaak contact op te nemen met de gemeente, het waterschap, het Rijk of de provincie voor aanvullende informatie.
- Iedereen heeft voordeel van begrijpelijke taal. Ook theoretisch opgeleide mensen lezen liever eenvoudige teksten. Een begrijpelijke tekst leest gemakkelijker en sneller. Begrijpelijke taal maakt het Omgevingsloket beter bruikbaar en beter toegankelijk voor iedereen.
De ontwikkeling van een begrijpelijk Omgevingsloket
De ontwikkelteams doen het volgende voor een begrijpelijk Omgevingsloket:
- Teksten in het Omgevingsloket zijn zoveel mogelijk geschreven in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1).
- Ervaringsdeskundigen op het gebied van laaggeletterdheid testen regelmatig of de teksten in het Omgevingsloket begrijpelijk zijn.
Samen naar een begrijpelijk Omgevingsloket
Als overheid kunt u zelf het volgende doen voor een begrijpelijk Omgevingsloket:
- Als gemeente, waterschap, provincie en het Rijk maakt u zelf vragen voor het Omgevingsloket. Hiervoor vertaalt u uw juridische regels naar toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Bezoekers van het Omgevingsloket kunnen met deze vragen checken of ze een vergunning nodig hebben voor hun plan of niet. Gebruik hiervoor eenvoudig Nederlands (taalniveau B1).
- Vraag laaggeletterden om te helpen bij het maken van vragen. En laat hen de vragen testen op begrijpelijkheid.
- Laat een redacteur of tekstschrijver uw vragen controleren op het juiste taalniveau.
- Houd ook bij het gebruik van afbeeldingen, geluidsopnames of video’s rekening met de begrijpelijkheid.
- Gebruik de schrijfwijzer voor toepasbare regels als u toepasbare regels maakt.
Zie ook
- Website Stichting ABC
- Website Stichting Lezen en Schrijven
- Checklist Toegankelijke informatie
- Het Omgevingsloket moet gebruikersvriendelijk, toegankelijk en begrijpelijk zijn. Lees meer over gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid.
Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.