Gebruikersvriendelijkheid van het Omgevingsloket
Het Omgevingsloket moet gebruikersvriendelijk zijn. De gebruiker moet in het Omgevingsloket effectief en efficiënt een aanvraag voor bijvoorbeeld een vergunning kunnen doen. Als een gebruiker die manier van aanvragen als prettig ervaart, is er sprake van een gebruikersvriendelijke website.
Gebruikersvriendelijk is voor iedereen anders
Gebruikersvriendelijkheid is niet voor iedereen hetzelfde. Een gebruiker die 1 keer het Omgevingsloket bezoekt voor een vergunningaanvraag, is tevreden over het gebruik als dat snel en gemakkelijk gaat. Iemand die in zijn werk elke dag met het Omgevingsloket te maken heeft, vindt het Omgevingsloket gebruikersvriendelijk als het zijn werk makkelijker maakt.
De ontwikkeling van een gebruikersvriendelijk Omgevingsloket
De ontwikkelteams van het Omgevingsloket doen het volgende voor een gebruikersvriendelijk Omgevingsloket:
- Ze testen het Omgevingsloket elk kwartaal op gebruikersvriendelijkheid met behulp van gebruikersonderzoek (usability-onderzoek).
- Ze onderzoeken de verschillende manieren waarop mensen het Omgevingsloket gebruiken. Dat helpt om betere ontwerpkeuzes te maken.
- In de ontwikkelteams van het Omgevingsloket zitten user experience (UX)-ontwerpers. Zij zijn opgeleid in het gebruikersvriendelijk ontwerpen van digitale toepassingen, zoals websites en apps voor mobiele telefoons.
- De ontwikkelteams gebruiken een ontwerpsysteem, de DSO-Toolkit.nl. Dit systeem zorgt ervoor dat de gebruiker in alle onderdelen van het Omgevingsloket dezelfde gebruikersvriendelijkheid ervaart.
Samen naar een gebruikersvriendelijk Omgevingsloket
Ook als overheid kunt u ook bijdragen aan een gebruikersvriendelijk Omgevingsloket:
- Als gemeente, waterschap, provincie en het Rijk maakt u zelf vragen voor de Vergunningcheck, het onderdeel Aanvragen en Maatregelen op maat. Via deze vragen kunnen initiatiefnemers controleren of ze een vergunning nodig hebben en deze direct aanvragen. Hiervoor vertaalt u uw juridische regels naar toepasbare regels. Betrek daarom bezoekers van het Omgevingsloket al vroeg bij het maken van vragen en de bijbehorende toelichtingen.
- Vraag ook groepen die niet direct voor de hand liggen, om mee te helpen. Bijvoorbeeld mensen met een beperking (blind, motorisch, cognitief), laaggeletterden en ouderen.
- Houd rekening met de verschillende manieren waarop mensen het Omgevingsloket gebruiken. Is dat 1 keer of werkt iemand dagelijks in het Omgevingsloket?
-
Test de vragenbomen en de toelichtingen met inwoners en bedrijven. Vraag wat ze ervan vinden, maar let vooral op wat ze doen. Bijvoorbeeld: slagen ze erin om alle vragen te beantwoorden? Of laat een onderzoeksbureau de vragen en toelichtingen testen met inwoners en bedrijven. Meer over testen leest u op de pagina Toepasbare regels testen in het Omgevingsloket.
Meer informatie
- Bekijk het webinar Zelf scripts maken voor gebruikersvriendelijkheidstesten.
- Bekijk de video’s en het interview over gebruikerservaringen verbeteren:
- Het Omgevingsloket moet gebruikersvriendelijk, toegankelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen. Lees meer over begrijpelijkheid en toegankelijkheid.