Aandachtspunten bij definitieve versie bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Als gemeente en waterschap heeft u vanaf 1 juli 2022 de definitieve versie van de bruidsschat op de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). In juli 2023 is de definitieve versie opgeleverd voor de productieomgeving van het DSO. Hiermee kunt u uw veranderingen op de bruidsschat voorbereiden. U moet daarbij rekening houden met een aantal aandachtspunten. Deze zijn eerder gepubliceerd als releasenotes.
Inhoud deze pagina
- Definitieve versie bruidsschat
- Veranderingen voorbereiden en bruidsschat downloaden
- Aandachtspunten bij bruidsschat
Definitieve versie bruidsschat
Het Rijk heeft de definitieve versie van de bruidsschat opgeleverd. Dit zijn rijksregels die bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet verhuizen naar het omgevingsplan van gemeenten en naar de waterschapsverordening van waterschappen. Deze versie is opgeleverd op de pre-productieomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Lees meer over bruidsschat in het DSO op de pagina Bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Nevele-uitspraak en andere bevindingen verwerkt
In deze definitieve versie staan de veranderingen door de Nevele-uitspraak van de Raad van State over windmolenparken. Door deze uitspraak is er een nieuwe definitieve versie van de juridische regels. Ook zijn bevindingen van gemeenten, waterschappen en softwareleveranciers verwerkt in de juridische en toepasbare regels.
Vanaf 1 juli 2022 op pre-productieomgeving
U hebt de definitieve versie vanaf 1 juli 2022 op de pre-productieomgeving van het DSO. Deze versie heeft een ingangsdatum van 14 mei 2022. Dit is niet de datum van inwerkingtreding, maar zo kunt u op de pre-productieomgeving veranderingen voor de juridische en toepasbare regels voorbereiden en testen.
Alle gemeenten hebben deze versie op de pre-productieomgeving gekregen. Als waterschap kon u kiezen of u de bruidsschat wilde ontvangen.
Aanvullingen januari 2023: check kleinschalig graven en verbeterde maatregelen
In januari 2023 hebben gemeenten op de pre-productieomgeving nog een extra Vergunningcheck gekregen bij de bruidsschat. Het gaat om een check voor de activiteit 'Kleinschalig graven (25 m3 of minder) in bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit'. Ook heeft het Rijk in januari nieuwe versies geladen van toepasbare regels voor Maatregelen op maat. Hier is voor een aantal activiteiten het toepassingsbereik toegevoegd aan de toepasbare regels. Zo kan het Omgevingsloket de maatregelen meer op maat aanbieden aan initiatiefnemers.
Meer over deze aanvullingen bij de definitieve versie van de bruidsschat leest u op de volgende pagina: Update bruidsschat: achtergrond bij nieuwe check graven en overzicht verbeterde maatregelen.
Vanaf juli 2023 definitieve versie op productieomgeving
De definitieve versie van de bruidsschat is in juli 2023 opgeleverd voor de productieomgeving. Voor gemeenten zijn de juridische en toepasbare regels geladen op de productieomgeving van het DSO. Waterschappen hebben de bruidsschat overgenomen in de eigen waterschapsverordening en gepubliceerd op de productieomgeving.
De tekst van de juridische regels is gelijk aan die op de pre-productieomgeving. Een deel van de toepasbare regels is veranderd. De afbeeldingen in deze versie staan bijvoorbeeld op een ander platform en er zijn aanpassingen gedaan voor digitale toegankelijkheid. Een overzicht van alle veranderingen vindt u op de pagina Overzicht veranderingen in definitieve versie toepasbare regels (juli 2023).
Productieversie ook op pre-productieomgeving
De toepasbare regels van de bruidsschat op de productieomgeving verschillen op een aantal punten van de versie op de pre-productieomgeving. Gemeenten konden in oktober 2023 daarom de toepasbare regels van de productieversie ook op de pre-productieomgeving krijgen.
Meer hierover leest u in het nieuwsbericht Productieversie toepasbare regels bruidsschat ook op de pre-productieomgeving?.
Veranderingen voorbereiden en bruidsschat downloaden
Met de definitieve versie van de bruidsschat kunt u uw veranderingen voor de juridische en toepasbare regels voorbereiden en testen. U kunt daarvoor de bruidsschat downloaden voor uw eigen plansoftware en/of regelbeheersysteem. U kunt de bestanden downloaden op GitLab.
Stem met uw leveranciers af hoe de definitieve versie van de bruidsschat in uw plan- en regelbeheersoftware komt. Houd er rekening mee dat er voor de productieomgeving een nieuwe versie is, waarbij de datum van inwerkingtreding is aangepast.
Meer over het publiceren van uw juridische en toepasbare regels op de productieomgeving leest u op de pagina Bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) bij het onderdeel Veranderingen voorbereiden en testen.
Aandachtspunten bij bruidsschat
Als u de bruidsschat aanpast, moet u rekening houden met een aantal aandachtspunten bij juridische en toepasbare regels.
Op deze pagina vindt u de volgende aandachtspunten:
- Verbeterpunten voor juridische en toepasbare regels bruidsschat
- Aandachtspunten bij juridische regels
- Aandachtspunten bij toepasbare regels
- Aandachtspunten taalgebruik
- Aandachtspunten bij toepasbare regels Vergunningcheck
- Aandachtspunten bij invoervelden en bijlagen
- Aandachtspunten bij ruimtelijke bouwactiviteit
- Aandachtspunten bij buitenplanse omgevingsplanactiviteit
- Aandachtspunten bij indieningsformulieren tijdelijk deel omgevingsplan
- Aandachtspunten bij instellen parameters toonbaar en verfijnbaar
- Aandachtspunten bij toepasbare regels Maatregelen op maat
Verbeterpunten voor juridische en toepasbare regels bruidsschat
Tijdens het oefenen met de bruidsschat komen gemeenten en waterschappen soms verbeterpunten tegen in de juridische en toepasbare regels. Omdat het Rijk de definitieve versie van de bruidsschat heeft opgeleverd, verwerkt u als gemeente en waterschap deze verbeterpunten zelf in uw juridische en toepasbare regels.
Alle verbeterpunten vindt u op de pagina Verbeterpunten voor juridische en toepasbare regels bruidsschat
Aandachtspunten annotaties
Bruidsschat bevat alle verplichte annotaties
De juridische regels van de bruidsschat zijn geannoteerd. Annoteren Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) betekent het toevoegen van gegevens aan de juridische regels. Dit gebeurt volgens de Standaard officiële publicaties (STOP) en de bijbehorende Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD).
De bruidsschat bevat alle verplichte annotaties. Dat zijn de volgende annotaties:
- werkingsgebieden, waaronder aangewezen oppervlaktewaterlichamen
- activiteiten en bovenliggende activiteiten
- activiteitregelkwalificaties, altijd met de waarde 'anders geduid'
Thema-annotaties zelf toevoegen en interne verwijzingen aanwezig
De bruidsschat bevat geen thema-annotaties. Deze kunt u als gemeente en waterschap zelf toevoegen. De bruidsschat bevat wel interne verwijzingen naar hoofdstukken, paragrafen, artikelen en leden.
Aandachtspunten werkingsgebieden
De juridische regels uit de bruidsschat zijn gekoppeld aan de locatie waar de regels gelden. Dit gebeurt via annotaties. Deze locaties worden ook wel werkingsgebieden of geometrische begrenzingen genoemd. Hierdoor zijn juridische regels zichtbaar in het Omgevingsloket bij het onderdeel op Regels op de kaart.
Volgens de standaarden voor omgevingsdocumenten (STOP/TPOD) zijn er 2 soorten werkingsgebieden:
- het ambtsgebied van een overheidsorganisatie
- een ander werkingsgebied dan het ambtsgebied
Er zijn enkele aandachtspunten bij de werkingsgebieden bij de bruidsschat.
Werkingsgebied ambtsgebieden niet vastgesteld in omgevingsdocumenten
Het ambtsgebied van een overheidsorganisatie hoeft niet vastgesteld te worden in een omgevingsdocument. Het Omgevingsloket vraagt dit werkingsgebied bij een omgevingsdocument op bij het Kadaster.
De ambtsgebieden van gemeenten en waterschappen zijn daarom niet vastgelegd in de bruidsschat.
Werkingsgebieden anders dan ambtsgebied hebben geen officieel vastgesteld geografische informatieobject (GIO)
De bruidsschat bevat geen werkingsgebied voor het ambtsgebied, maar wel voor een aantal andere werkingsgebieden. Het gaat om de aangewezen wateren voor waterschappen. Volgens de STOP/TPOD moet elke geometrie juridisch worden vastgelegd met een geografisch informatieobject (GIO.) Maar de werkingsgebieden bij de bruidsschat voldoen niet aan deze technische eis van de standaard.
Dat komt door de manier waarop de bruidsschat bekend is gemaakt. De bruidsschat is onderdeel van een Algemene maatregel van bestuur (AMvB) en is daarom bekendgemaakt in het Staatsblad. Voor het Rijk is in de Bekendmakingswet geregeld dat werkingsgebieden als geografisch informatieobject alleen bekend kunnen worden gemaakt in de Staatscourant.
Deze werkingsgebieden zijn bekend gemaakt als kaartafbeeldingen en niet als GIO's. In het Staatsblad ziet u daarom de werkingsgebieden als een afbeelding (png-bestand) en niet als een geografisch informatieobject.
GIO nu wel beschikbaar bij werkingsgebieden
Met de levering van de bruidsschat op de pre-productieomgeving is in eerste instantie voor gekozen om deze werkingsgebieden wel in het systeem te zetten alsof deze met een GIO zijn vastgesteld. Hierdoor zijn de werkingsgebieden nu zichtbaar in het onderdeel Regels op de kaart en kunt u ook toepasbare regels koppelen aan deze werkingsgebieden.
Op productieomgeving en op pre-productieomgeving voor zinkassengebied De Kempen een ander werkingsgebied
Op de productieomgeving hebben 7 gemeenten een ander werkingsgebied voor het zinkassengebied De Kempen dan ze eerder hadden op de pre-productieomgeving. Het gaat om de gemeenten Boxtel, Horst aan de Maas, Maasgouw, Oisterwijk, Roermond, Tilburg en Vught.
Dit zijn gemeenten die bij de bruidsschat extra bodemregels hebben voor het saneren voor de bodem in het zinkassengebied De Kempen én die deels in dit gebied liggen. Op de pre-productieomgeving was eerder het specifieke werkingsgebied geleverd waar deze regels gelden. In de definitieve versie van de bruidsschat voor de productieomgeving is dit werkingsgebied vervangen door het ambtsgebied van de gemeente. Ook op de demo- en pre-productieomgeving is dit werkingsgebied inmiddels aangepast voor deze 7 gemeenten.
Leveranciers hadden problemen bij het downloaden van de bruidsschatregels voor deze gemeenten in hun plansoftware, omdat de GIO voor dit werkingsgebied niet officieel is vastgesteld. Daarom is er na overleg met leveranciers besloten dat om het specifieke werkingsgebied bij deze regels te vervangen door het ambtsgebied van deze gemeenten voor de productieomgeving.
Stel werkingsgebieden officieel vast bij hergebruik
Wilt u als gemeente of waterschap deze werkingsgebieden anders dan de ambtsgebieden overnemen of hergebruiken in een nieuwe versie van het omgevingsplan of de waterschapsverordening? Dan moet u deze werkingsgebieden wel officieel vaststellen en aanleveren als GIO.
De Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) controleert dit als u uw omgevingsplan of waterschapsverordening aanlevert. Omgevingsdocumenten zonder vastgestelde werkingsgebieden worden niet geaccepteerd.
Aandachtspunten taalgebruik bij maken toepasbare regels
Gebruik begrijpelijke taal waar dat kan
De toepasbare regels bij de bruidsschat zijn zoveel mogelijk geschreven in begrijpelijke taal. Waar dat kon, zijn begrijpelijke synoniemen gebruikt voor moeilijke termen uit juridische regels. Gebruik ook begrijpelijke taal als u de toepasbare regels bij de bruidsschat aanpast of aanvult. Tips hiervoor vindt u in de Schrijfwijzer voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Toepasbare regels bruidsschat bevatten soms wel moeilijke, juridische termen
Het was niet altijd mogelijk of wenselijk om begrijpelijke taal te gebruiken in de toepasbare regels.
Het vertalen van gangbare termen voor professionals werkt vaak juist verwarrend, zeker in het milieudomein.
In die gevallen is er daarom voor gekozen om de juridische begrippen in de vragen te gebruiken. En om de begrippen zoveel mogelijk uit te leggen met toelichtingen met afbeeldingen en video's. Dit gebeurt vooral bij toepasbare regels voor activiteiten die alleen professionals uitvoeren.
Aandachtspunten invoervelden en bijlagen bij aanpassen toepasbare regels
Gebruik geen verplichte velden en geen verplichte bijlagen
Gebruik geen verplichte velden en verplichte bijlagen als u de toepasbare regels van de bruidsschat aanpast of aanvult.
Een van de uitgangspunten van het Omgevingsloket is dat er voor een initiatiefnemer geen verplichte velden en verplichte bijlagen zijn. Er is alleen een uitzondering gemaakt voor de algemene set indieningsvereisten die nodig zijn bij het indienen van een melding, vergunningaanvraag of informatie.
Dit is besloten na gebruikerstesten met het huidige Omgevingsloket online (OLO). Het blijkt dat het verplichten van velden of bijlagen niet leidt tot beter ingevulde aanvraagformulieren. Initiatiefnemers vullen dan bijvoorbeeld een kruisje in of voegen een lege bijlage toe.
Meer informatie over de algemene set indieningsvereisten leest u op de pagina Algemene set indieningsvereisten in het Omgevingsloket.
Aantal datumvelden zijn aangeleverd als vrij tekstveld
In de meeste gevallen hebben datumvelden in aanvraagformulieren een vast datumveld met de datumnotatie dd-mm-jjjj. Maar soms zijn er meer gegevens nodig, zoals een startdatum en informatie over de duur van de activiteit. In deze gevallen is gekozen voor een vrij tekstveld. Zo kan een initiatiefnemer direct meer informatie geven.
Coördinaten worden uitgevraagd als getallen of via een bijlage
Het DSO weet niet in welke vorm de initiatiefnemer coördinaten beschikbaar heeft. Daarom zijn er in de toepasbare regels van de bruidsschat 2 manieren om coördinaten aan te leveren. Het interactief uitvragen van coördinaten is niet mogelijk.
- Coördinaten doorgeven voor 1 punt
Moeten initiatiefnemers coördinaten doorgeven voor 1 punt? Dan kunnen ze kiezen uit 2 opties:- Coördinaten invoeren als getallen
- Coördinaten toevoegen als bijlage
- Coördinaten doorgeven voor meerdere punten
Moeten initiatiefnemers coördinaten doorgeven voor meerdere punten? Bijvoorbeeld bij een propaantank waar van 6 punten coördinaten worden gevraagd, zoals bijvoorbeeld van het vulpunt en de opslagtank? Dan moeten ze de coördinaten op de volgende manier aanleveren:- Coördinaten toevoegen als bijlage
Er zijn 3 verschillende formats om coördinaten uit te vragen. Dit zijn de volgende formats: RD, ETRS89 en GD.
Aandachtspunten bij toepasbare regels Vergunningcheck
Ontwerpdocumenten voor complexe toepasbare regels uit de bruidsschat
Het Rijk heeft ontwerpdocumenten gemaakt bij complexe toepasbare regels uit de bruidsschat. Dit zijn de toepasbare regels voor alle Vergunningchecks en het aanvraagformulier voor de 'bouwactiviteit (omgevingsplan) – aanvraag vergunning'.
In deze documenten leest u meer over het ontwerp van deze toepasbare regels. U vindt hierin informatie over:
- de artikelen uit de bruidsschat waarop deze toepasbare regels zijn gebaseerd
- de vragen
- de antwoordopties
- de toelichtingen bij de vragen (inclusief de bijbehorende afbeeldingen)
- de opbouw van de toepasbare regels
U kunt deze ontwerpdocumenten downloaden op GitLab.
Voor aantal activiteiten Vergunningcheck zonder vragen
De bruidsschat heeft voor een aantal activiteiten een Vergunningcheck zonder vragen. In de regelgeving staat voor deze activiteiten geen vergunning-, meldings- of informatieplicht. Deze Vergunningchecks hebben daarom altijd de uitkomst dat er geen verplichtingen zijn. Initiatiefnemers hoeven in dit geval geen aanvraag, melding of informatie in te dienen. U hoeft deze toepasbare regels voor de Vergunningcheck niet aan te passen.
Dit was nodig omdat initiatiefnemers deze activiteiten wel kunnen vinden bij de Vergunningcheck via werkzaamheden. Als er geen Vergunningcheck gekoppeld is, dan krijgen initiatiefnemers de melding dat ze contact op moeten nemen met de gemeente of het waterschap. Deze melding krijgen initiatiefnemers nu niet, omdat deze Vergunningchecks zonder vragen zijn toegevoegd.
De werkzaamheden voor deze activiteiten waren nodig, omdat er voor deze activiteiten ook maatregelen zijn gemaakt voor het onderdeel Maatregelen op maat. Hier zien initiatiefnemers wat ze moeten doen om zich aan regels te houden die horen bij hun werkzaamheden.
Het gaat om de volgende activiteiten:
- Acculader in werking hebben
- Afvalwater, afkomstig van een gemeentelijke voorziening voor inzameling en transport van afvalwater, lozen in het riool of op of in de bodem
- Afvalwater, afkomstig van het schoonmaken van drinkwaterleidingen, lozen in het riool of op of in de bodem
- Afvalwater, afkomstig van onderhoudswerkzaamheden aan bouwwerken, lozen in het riool of op of in de bodem
- Elektriciteit opwekken met een windturbine die slagschaduw of lichtschittering veroorzaakt
- Energiebesparing bij milieubelastende activiteiten die niet zijn aangewezen in het Besluit activiteiten leefomgeving
- Geur veroorzaakt door het exploiteren van zuiveringtechnische werken
- Geur veroorzaakt door andere agrarische activiteiten
- Geur veroorzaakt door houden van landbouwhuisdieren of paarden en pony's voor het berijden, in een dierenverblijf
- Milieubelastende activiteit bij de voedingsmiddelenindustrie
- Motorvoertuigen wassen
- Trillingen door een activiteit
- Zwerfafval
- Afvalwater, afkomstig van het maken van betonmortel of het uitwassen van beton, lozen op een oppervlaktewaterlichaam
In het overzicht Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op pre-productieomgeving en productieomgeving DSO (kruismatrix) ziet u in welke bruidsschatartikel de activiteit staat.
Bestanden met toepasbare regels (STTR-bestanden) zijn eenvoudiger gemaakt
Na overleg met softwareleveranciers heeft het Rijk onderzocht of het mogelijk is om de STTR-bestanden van de bruidsschat eenvoudiger te maken. Door de manier waarop de rijksregels zijn gemaakt, zitten er in de bestanden beslissingen die niet altijd nodig zijn. Dit heeft 2 redenen:
- Bij het opstellen van de toepasbare regels wil het Rijk deze regels kunnen herleiden naar de wet- en regelgeving.
- De manier waarop het herleiden van regels naar wet- en regelgeving is ontworpen in de toolstraat die het Rijk gebruikt.
De uitkomst van dit onderzoek is dat het mogelijk is om 'een laag' uit de beslisstructuur weg te halen in deze STTR-bestanden. U kunt deze vereenvoudigde bestanden downloaden op GitLab.
Beslissingen Grondslag bij boolean vragen verwijderd
Bij het maken van toepasbare regels scheidt het Rijk de Bedrijfsregellaag van de Uitvoeringsregellaag. In de Bedrijfsregellaag zijn ook de Grondslagen opgenomen. Die Grondslagen vormen een beslissing in die Bedrijfsregellaag. Die beslissingen zijn niet nodig om de juiste conclusie af te leiden in een STTR-bestand. Daarom zijn die beslissingen in de vereenvoudigde set verwijderd. De Uitvoeringsregels en Conversieregels die daar onder hingen zijn nu direct gekoppeld aan de laag Bedrijfsregels.
Let op! Deze laag is uit de beslisboom gehaald met een script. Dit is bij alle STTR-bestanden uit de bruidsschat gebeurd. Daarna heeft het Rijk met een steekproef getest of deze toepasbare regels zich hetzelfde gedragen als de originele toepasbare regels. Deze resultaten waren goed. Maar de vereenvoudigde set met STTR-bestanden is dus niet helemaal uitvoerig getest.
Aandachtspunten bij toepasbare regels ruimtelijke bouwactiviteit
Bouwactiviteiten bruidsschat en Bbl in 1 aanvraagformulier
Onder de Omgevingswet zitten in zowel het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) als de bruidsschat regels voor de ruimtelijke bouwactiviteit. Voor deze activiteit is in het Digitaal Stelsel Omgevingswet 1 aanvraagformulier beschikbaar. Dit formulier is onderdeel van de bruidsschat en is te vinden onder de naam 'Bouwactiviteit (omgevingsplan) – Aanvraag vergunning'. Een initiatiefnemer kan met dit formulier een vergunning aanvragen voor meerdere bouwwerken tegelijkertijd.
- Zelf melding toevoegen
In de bruidsschat staat geen meldingsplicht voor de ruimtelijke bouwactiviteit. Geldt er in uw gemeente wel een meldingsplicht? Dan moet u voor deze plicht zelf toepasbare regels aanleveren. Houd er ook rekening mee dat u ook de toepasbare regels voor de Vergunningcheck moet aanpassen.
- Meer informatie
Meer informatie over de opbouw en het aanpassen van de toepasbare regels voor de ruimtelijke bouwactiviteit in het DSO leest u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.
Vergunningchecks voor ruimtelijke bouwactiviteiten Bbl in bruidsschat: beheer door gemeente
In de bruidsschat zitten ook de Vergunningchecks voor de ruimtelijke bouwactiviteit in het Bbl. Omdat er een sterke samenhang is tussen de juridische regels voor deze bouwactiviteit in het Bbl en het omgevingsplan. Dat betekent dat u bij het aanpassen van de Vergunningchecks steeds rekening moet houden met de vereisten uit het Bbl. Deze blijven juridisch van kracht. Past u de Vergunningchecks aan? Dan moet u er voor zorgen dat deze voldoen aan de eisen uit het Bbl. Anders is de uitkomst van een Vergunningcheck voor deze activiteiten inhoudelijk niet juist.
Meer informatie over de opbouw van deze Vergunningchecks leest u in de ontwerpdocumenten bij de Vergunningchecks van de bruidsschat. Het Rijk geeft in deze documenten uitleg over het ontwerp van complexe toepasbare regels. U kunt deze ontwerpdocumenten downloaden op GitLab.
Aandachtspunten bij buitenplanse omgevingsplanactiviteit
Activiteit voor buitenplanse omgevingsplanactiviteit niet meer aanwezig
Na beoordeling van een vergunningaanvraag kan er sprake zijn van een buitenplanse afwijking. Het gaat dan om een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Eerder was hiervoor een aparte activiteit beschikbaar. Vanaf 1 juli 2022 is deze activiteit niet meer beschikbaar. In plaats van een aparte activiteit met een vergunningaanvraagformulier is bij alle vergunningaanvraagformulieren voor bruidsschatactiviteiten een extra bijlage-optie toegevoegd.
Meer in formatie kunt u vinden op de overzichtspagina Buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
Initiatiefnemers voegen aanvulling als bijlage toe bij een activiteit die in strijd is met het omgevingsplan
Als de gemeente constateert dat er sprake is van een activiteit die in strijd is met het omgevingsplan, is er mogelijk aanvullende informatie nodig. De initiatiefnemer kan deze aanvulling via het Omgevingsloket indienen binnen de huidige vergunningaanvraag. In de vergunningsaanvraagformulieren van de bruidsschat kan de initiatiefnemer nu in stap 5 'Documenten' hier een bijlage toevoegen: 'Overige gegevens noodzakelijk voor toetsing aan omgevingsplan'.
De bijlage heeft als toelichting: 'Heeft de gemeente aangegeven dat u ook nog andere, dan hiervoor al gevraagde, gegevens moet aanleveren? Of wilt u zelf nog andere gegevens toevoegen? Voeg die dan hier toe als bijlage.'
Initiatiefnemers gebruiken activiteit 'Afwijken van regels in het omgevingsplan'
Het kan ook voorkomen dat een specifieke vergunningplicht niet omschreven is in het omgevingsplan. Dan is de activiteit niet beschikbaar in het onderdeel Aanvragen van het Omgevingsloket. Dit geldt bijvoorbeeld voor de verordeningen die nu nog onderdeel zijn van het tijdelijk deel omgevingsplan. Om toch een vergunning aan te kunnen vragen, gebruikt de initiatiefnemer dan de activiteit 'Afwijken van regels in het omgevingsplan'.
Meer over het tijdelijk deel omgevingsplan leest u op de pagina Omgevingsplan van rechtswege: tijdelijk en nieuw deel.
Initiatiefnemers kunnen deze activiteiten ook gebruiken als ze een vergunning willen aanvragen voor de activiteit die in strijd is met het omgevingsplan. Bijvoorbeeld bij een vergunningaanvraag voor een functieverandering. Net zoals voor de andere bruidsschatactiviteiten kan de initiatiefnemer in stap 5 'Documenten' hiervoor meer informatie toevoegen via de bijlage 'Overige gegevens noodzakelijk voor toetsing aan omgevingsplan'.
Aandachtspunten bij indieningsformulieren activiteiten omgevingsplan
Er zijn toepasbare regels voor alle indieningsformulieren in omgevingsplan
Het tijdelijke deel van het Omgevingsplan bestaat uit meer dan alleen de bruidsschat. Ook de regels uit bijvoorbeeld bestemmingsplannen en een aantal verordeningen zijn hier onderdeel van. Het Rijk heeft indieningsformulieren gemaakt voor alle verplichtingen die in het tijdelijke deel van het omgevingsplan staan. Zo voldoet het Omgevingsloket bij de inwerkingtreding van de wet aan de eisen voor indieningsformulieren. Initiatiefnemers kunnen dan het volgende indienen:
- een aanvraag voor een omgevingsvergunning
- een aanvraag om een maatwerkvoorschrift
- een verzoek om toestemming voor het treffen van een gelijkwaardige maatregel
- een melding als bedoeld in artikel 4.4, eerste lid, van de wet
- een informatieverplichting anders dan een melding
Op de pagina Indieningsformulieren voor activiteiten omgevingsplan, anders dan bruidsschat ziet u in tabellen om welke indieningsformulieren het gaat.
Aandachtspunten bij instellen parameters toonbaar en verfijnbaar
Als u toepasbare regels aanlevert voor een activiteit, moet u extra informatie toevoegen aan de activiteit. Dit heet activiteiten toepasbaar maken. U kunt dan onder andere de parameters toonbaar en verfijnbaar instellen. Interbestuurlijk is afgesproken om deze instellingen niet te gebruiken voor de bruidsschatactiviteiten die hieronder worden genoemd. Gemeentes en waterschappen kunnen deze instelling zelf wel wijzigen.
Meer over activiteiten toepasbaar maken leest u op de pagina Activiteiten toepasbaar maken voor toepasbare regels.
Gemeente
Voor de activiteit 'Milieubelastende activiteit gereguleerd in het omgevingsplan' die gemeentes krijgen in de bruidsschat zijn de parameters toonbaar en verfijnbaar niet ingesteld.
Waterschap
Voor waterschappen zijn de parameters toonbaar en verfijnbaar ook niet ingesteld. Dit geldt bij de volgende activiteiten:
- beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een waterstaatswerk in beheer bij het waterschap.
- lozingsactiviteit gereguleerde in de waterschapsverordening
- wateronttrekkingsactiviteit gereguleerd in de waterschapsverordening
Aandachtspunten voor toepasbare regels Maatregelen op maat
De bruidsschat bevat toepasbare regels voor het onderdeel Maatregelen op maat. Initiatiefnemers zien hier wat ze moeten doen om zich aan de regels te houden die horen bij hun werkzaamheden. In Maatregelen op maat staan bijvoorbeeld alle milieumaatregelen die bedrijven moeten nemen.
Meer informatie over het onderdeel Maatregelen op maar leest u op de pagina Maatregelen op maat in het Omgevingsloket.
Verwijzing naar wetsartikel werkt nog niet
Initiatiefnemers kunnen het overzicht met maatregelen downloaden als pdf-bestand. Alle maatregelen hebben een toelichting. In deze toelichting is ook ruimte voor een verwijzing naar het wetsartikel met de regels die de basis vormen voor de maatregel. Voor de bruidsschat is het niet mogelijk om deze link te laten verwijzen naar de juiste tekst uit de bruidsschat van de betreffende gemeente of waterschap. De plaats waar deze tekst komt te staan en daarmee de specifieke inhoud van de link is niet bekend.
In overleg met de koepels is besloten om in plaats van een link een vaste tekst op te nemen in het pdf-bestand. In de vaste tekst staat het nummer van het wetsartikel uit de bruidsschat. Voor het nummer staat bij gemeenten de tekst 'Bruidsschat omgevingsplan' en bij waterschappen de tekst 'Bruidsschat waterschapsverordening'.
N.B. Het DSO maakt bij het genereren van het pdf-bestand ook van deze vaste tekst een link. Deze link verwijst naar een niet-bestaande pagina en geeft daarom een foutmelding. Dit wordt nog aangepast zodat in de pdf alleen een vaste tekst komt te staan.
Een initiatiefnemer kan het overzicht met maatregelen ook als Excel-bestand downloaden. Daarin staat bij elke maatregel ook een link naar het wetsartikel. Hiervoor geldt hetzelfde als bij het pdf-bestand. Deze link verwijst naar een niet-bestaande pagina en geeft daarom een foutmelding.
Niet altijd extra vragen voor toepassingsbereik
Bij Maatregelen op maat worden niet bij alle activiteiten van de bruidsschat vragen gesteld over het toepassingsbereik van een activiteit. Initiatiefnemers kunnen in het overzicht met maatregelen zelf bekijken welke maatregelen precies gelden voor hun situatie. Daarom staat in het pdf-bestand bij elke eerste maatregel voor een activiteit het volgende: 'Ga na of deze maatregelen voor u gelden'. Hieronder ziet u een voorbeeld daarvan.
Bij een aantal activiteiten zijn er wel extra vragen voor het toepassingsbereik. Hiervoor heeft het Rijk in januari 2023 nieuwe versies geladen, waar het toepassingsbereik is toegevoegd. Zo kan het Omgevingsloket de maatregelen meer op maat aanbieden aan initiatiefnemers.
Op de pagina Update bruidsschat: achtergrond bij nieuwe check graven en overzicht verbeterde maatregelen ziet u om welke activiteiten het gaat. Voor de andere activiteiten in de bruidsschat kunt u als gemeente of waterschap zelf het toepassingsbereik toevoegen.
In de toelichting van vragen in Maatregelen op maat staat verkeerde datum inwerkingtreding
In de toelichting van een aantal vragen in Maatregelen op maat staat 1 januari 2023 als datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dit is onjuist. Ook de datum van 31 december 2022 komt voor in de toelichtingen, bijvoorbeeld als wordt verwezen naar omgevingsvergunningen die initiatiefnemers hadden voor inwerkingtreding.
Dit juiste datum is 1 januari 2024. De Eerste Kamer is op 14 maart 2023 akkoord gegaan met deze datum van inwerkingtreding.
Gaat u als gemeente of waterschap toepasbare regels voor Maatregelen op maat gebruiken? Dan moet u deze 2 data zelf aanpassen in de toelichtingen.
Meer informatie
- Bekijk het overzicht met de Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op pre-productieomgeving en productieomgeving DSO (kruismatrix).
- Lees meer over het vullen van de productieomgeving van het DSO.
Annoteren
Annoteren betekent het toevoegen of markeren van gegevens aan juridische regels in omgevingsdocumenten. Door juridische regels te annoteren maken overheden hun regels digitaal leesbaar. Hiermee zorgen ze ervoor initiatiefnemers makkelijker kunnen zoeken naar de informatie in een omgevingsdocument. Ook zijn werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart te zien door annoteren. Verder is annoteren ook belangrijk bij de verbinding tussen juridische en toepasbare regels.
Meer over annoteren leest u op de pagina Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en andere digitale eisen