Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
In de wetgeving voorafgaand aan de Omgevingswet golden veel Omgevingsvergunningen Beperkte Milieutoets (OBM's) uitsluitend voor de oprichting of verandering van een activiteit. Dus niet voor het in werking zijn. Onder de Omgevingswet is dat veranderd. Wat betekent dat voor de oude OBM's?
Het overzicht van rijksactiviteiten in het Omgevingsloket met bron in regelgeving is beschikbaar.
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is een 'gesloten ruimte' de hoofdlijn voor op- en overslag van stuifgevoelige stoffen en activiteiten en het bewerken van metaal, steen, hout, rubber en kunststof. Voor vervallen uitzonderingen en voorwaarden geldt een overgangsrecht van 2 jaar. Dit geeft het bevoegd gezag de tijd om voor lokale situaties te beoordelen of maatwerk nodig is.
De keuringsplicht van kleine en middelgrote stookinstallatie is in het nieuwe stelsel anders geregeld. Lees hier hoe dat precies zit.
Zodra bekend werd dat er dit jaar weer een Schakeldag zou komen, begonnen de voorbereidingen. Bij het Informatiepunt Leefomgeving werden de koppen bij elkaar gestoken en gekeken: waar is behoefte aan, waar moeten we het op de Schakeldag over hebben? Zo ook bij de mensen die zich bezig houden met het Omgevingsloket en het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
De inschrijving voor de Schakeldag 2024, op 27 juni in 's-Hertogenbosch, is geopend. Bij de inschrijving kunt u meteen kiezen welke sessies u op deze dag wilt volgen.
Het Europees Parlement en vertegenwoordigers van lidstaten in de Raad zijn akkoord met de herziening van de Richtlijn industriële emissies (Rie). De nieuwe richtlijn is op 15 juli 2024 gepubliceerd in het Europese publicatieblad en is 20 dagen later inwerking getreden. Lidstaten krijgen tot 1 juli 2026 de tijd om de Rie 2024/1785 in nationale wetgeving te implementeren.
De nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stelt andere eisen aan nieuwe (ver)bouwprojecten. Waar moet u als opdrachtgever rekening mee houden? Een nieuwe, korte animatiefilm legt het uit.
De Omgevingswet is nu ruim 100 dagen in werking. Wat zijn de eerste ervaringen met de regels voor bodem onder de nieuwe wet? Over welke onderwerpen zijn de meeste vragen gesteld en wat valt op?
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de Tweede Kamer op 9 april 2024 het definitief ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
De regels rondom de overgang van fossiele naar duurzame energie hebben alles te maken met de Omgevingswet. Logisch dus dat de Schakeldag op 27 juni 2024 ruim baan biedt aan het 'spoor Energietransitie'.
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? In de serie 'IPLO in de praktijk' belichten we enkele inspirerende praktijkvoorbeelden, die we verder hebben uitgewerkt op iplo.nl. Deze keer: evenementen.
Het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden houdt op dinsdag 14 mei de eerste kennisnetwerkbijeenkomst in de Jaarbeurs Meetup in Utrecht.
Het netwerk Ruimte, met experts van Rijkswaterstaat en IPLO, houdt op dinsdag 9 april in Utrecht een bijeenkomst over de Omgevingswet. Er staan diverse onderwerpen op het programma die spelen nu de Omgevingswet 100 dagen in werking is.
Op 1 januari 2027 moeten gemeenten beschikken over een omgevingsvisie die voldoet aan de eisen van de Omgevingswet. De visie moet worden opgesteld en gepubliceerd met de technische standaard STOP/TPOD. Als het nodig is, kunnen gemeenten tot 1 januari 2025 gebruikmaken van de oude RO standaarden (IMRO).
Ook na inwerkingtreding van de Omgevingswet krijgen gemeenten, waterschappen, provincies en omgevingsdiensten vragen van inwoners en bedrijven. Om deze vragen te beantwoorden, kunnen zij gebruikmaken van een handige wegwijzer.
De Europese Commissie publiceerde op 20 februari 2 verordeningen die de uitstoot van F-gassen en ozonlaag afbrekende stoffen verder moeten beperken.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ondersteunt gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en vele andere partijen. Hoe ervaren medewerkers van deze organisaties het werken met IPLO? Welke tips geven ze mee? In een serie interviews deze keer een gesprek met René Bitter van DCMR Milieudienst Rijnmond.
Er komen bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) regelmatig vragen binnen over het omgevingsplan voor gemeenten. Daarom is op de omgevingsplan-pagina een nieuw onderdeel toegevoegd: de meestgestelde vragen.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) houdt in 2024 opnieuw een Schakeldag, op donderdag 27 juni in 's-Hertogenbosch. Werk je met de nieuwe Omgevingswet? Dan mag je de Schakeldag niet missen, hét kennisevenement over de Omgevingswet. Reserveer de datum alvast in je agenda en meld je aan voor een uitnodiging.