Overgangsrecht vergunning
Voor vergunningen die onder het oude recht zijn verleend, geldt overgangsrecht. Er is ook overgangsrecht voor een vergunningprocedure die is gestart vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Overgangsrecht bestaande vergunning voor een activiteit
Een onherroepelijke vergunning die:
- is verleend vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet, en
- geldt voor een activiteit die ook onder de Omgevingswet vergunningplichtig is
wordt van rechtswege een vergunning onder de Omgevingswet. Dit staat in artikel 4.13, lid 1, Invoeringswet Omgevingswet.
Als de activiteit onder de Omgevingswet niet vergunningplichtig is, dan worden de vergunningvoorschriften maatwerkvoorschriften bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dit gebeurt niet als het bevoegd gezag onder de Omgevingswet geen maatwerkvoorschriften mag stellen. Dit staat in artikel 4.13, lid 3 en 4, Invoeringswet Omgevingswet.
Lopende procedure omgevingsvergunning
Er geldt overgangsrecht voor de gevallen waarin de procedure voor het verlenen of wijzigen van een omgevingsvergunning gestart is vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet. Er geldt verschillend overgangsrecht voor een aanvraag voor een omgevingsvergunning en ambtshalve besluiten.
Afhandelen procedure aanvraag omgevingsvergunning
Er is overgangsrecht voor de gevallen waarin een aanvraag om een omgevingsvergunning is ingediend vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet. Als de vergunningprocedure op de datum van inwerkingtreding nog niet is afgerond, dan blijft het oude recht van toepassing tot:
- het besluit onherroepelijk is, als tegen het besluit beroep openstaat
- het besluit van kracht is, als tegen het besluit geen beroep openstaat
Dit staat in artikel 4.3 van de Invoeringswet Omgevingswet.
Het oude recht blijft van toepassing, dus het oude bevoegd gezag neemt een besluit op basis van de oude regels. 1 onderdeel van het oude recht geldt echter niet. De lex silencio positivo (inwerkingtreding besluit van rechtswege op grond van paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht) is niet van toepassing.
Afhandelen procedure ambtshalve wijziging omgevingsvergunning
Ambtshalve besluiten neemt het bevoegd gezag op eigen initiatief. Er is dus geen aanvraag die als ijkpunt kan dienen. Het overgangsrecht sluit aan bij het eerste moment dat de buitenwereld van het besluit op de hoogte is. Dit staat in artikelen 4.4 en 4.5 van de Invoeringswet.
Bij besluiten die het bevoegd gezag met de korte procedure voorbereidt, geldt het volgende:
Als het bevoegd gezag:
- het besluit vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft bekendgemaakt of
- belanghebbenden in de gelegenheid heeft gesteld een zienswijze te geven (artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht)
dan is het oude recht van toepassing tot het besluit onherroepelijk is.
Bij besluiten die het bevoegd gezag met de uitgebreide procedure voorbereidt, geldt: als het bevoegd gezag het ontwerpbesluit vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet ter inzage heeft gelegd, is het oude recht van toepassing tot het besluit onherroepelijk is.
Overgangsrecht voor vergunningen die opgaan in de Omgevingswet
Meer informatie over overgangsrecht voor vergunningen op grond van specifieke wetten staat op de overgangsrechtpagina van:
- Jachtwet
- Mijnbouwwet
- Natuurbeschermingswet 1998
- Ontgrondingenwet
- Spoorwegwet
- Vogelwet
- Waterwet
onder meer: lozing, wateronttrekking en activiteiten in een beperkingengebied - Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
onder meer: bouwen, ruimtelijke ordening, milieu, monumenten, en verschillende vergunningen uit gemeentelijke en provinciale verordeningen - Wet bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten
- Wet beheer rijkswaterstaatswerken
- Wet lokaal spoor
- Wet natuurbescherming