Nieuws Bodem
Op 29 februari 2024 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet samen met de VNG een webinar voor bodem- en ondergrondprofessionals bij gemeenten. Dit webinar kunt u nu terugkijken.
Rijkswaterstaat werkt van maart tot en met mei 2024 aan het onderhoud van het strand van Texel Zuidwest. Hiermee blijft de kust op zijn plaats en het eiland goed beschermd tegen de zee.
De aanpak van funderingsproblematiek is een urgent vraagstuk dat vanuit het Rijk inzet vraagt van meerdere departementen. De ministeries van BZK, IenW, LNV, EZK, OCW en Financiën zullen de komende tijd een nationale aanpak uitwerken.
Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op 13 Kamervragen naar aanleiding van het artikel 'Het 'giftigste' terrein van Nederland wordt eindelijk aangepakt, maar zorgen bij omgeving blijven'.
Op woensdag 21 februari start de publieke consultatie voor de twee volledige catalogi voor het domein Milieukwaliteit: Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) en Overheidsbesluit Bodemverontreiniging (SLD). De consultatie loopt tot en met 3 april.
Op maandag 29 januari 2024 starten we met de eerste werkzaamheden buiten de proefvakken. Rijkswaterstaat begint dan met het aanbrengen van de eerste zandlaag langs de Westkade en Zuidkade.
Er is een nieuwe pagina ontwikkeld over de regels omtrent het bouwen van een bodemgevoelig gebouw op een bodemgevoelige locatie.
Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van de Verzamelbrief bodem en ondergrond.
Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond presenteert het Jaarwerkplan RWS Bodem en Ondergrond 2024 in de vorm van een online magazine. Dit jaarwerkplan geeft de toekomstplannen van Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond weer en geeft aan wat onze prioriteiten zijn voor dit jaar.
De wegwijzer veelgestelde vragen Omgevingswet, Wkb en Omgevingsloket is aangevuld met vragen over bodem. Deze wegwijzer is een hulpmiddel voor medewerkers van gemeente, waterschap, provincie of omgevingsdienst bij het beantwoorden van vragen van initiatiefnemers.
Van 13 t/m 24 mei is het weer tijd voor de jaarlijkse GeoWeek. Nieuw dit jaar is dat de GeoWeek niet 1 maar 2 weken duurt. In die 2 weken krijgen leerlingen van 10 tot 15 jaar weer de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. Dit zullen zij doen aan de hand van expedities die gegeven zullen worden door bedrijven uit de geosector.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet bodem en water 2025 is op 17 januari 2024 in consultatie gegaan. Reacties kunnen tot en met 13 februari ingediend worden.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur & Waterstaat stuurde op 9 januari een brief aan de Eerste Kamer over de voortgang van de bestuurlijke afspraken bodem en ondergrond.
Vanaf 1 januari 2024 meldt u bodemactiviteiten via het Omgevingsloket en niet meer via het Meldpunt Bodemkwaliteit. Er zijn instructievideo’s voor.
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Ook een deel van de bodemregelgeving valt onder de Omgevingswet. In dit bericht zijn enkele belangrijke veranderingen voor de bodemsector op een rij gezet.
SIKB heeft de Handhavings UitvoeringsMethode Bodembeheer (HUM Bodembeheer) uitgebracht. Het is een handreiking voor toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten voor bodem onder de Omgevingswet.
Op 14 december 2023 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een webinar gegeven over het overgangsrecht voor bodemsaneringen. Dit webinar is nu terug te kijken op IPLO.
In opdracht van Rijkswaterstaat gaat aannemer Martens en van Oord baggeren in het Lateraalkanaal bij Linne-Buggenum. Dit werk zal tot eind juni 2024 duren en levert geen hinder op voor scheepvaart.
De Omgevingswet is in werking getreden. Voor alle actuele informatie over de Omgevingswet en de leefomgeving kunt u terecht bij het Informatiepunt Leefomgeving.
De afvalstoffenbelasting gaat per 1 januari 2024 omhoog naar € 39,23 per ton. De heffing geldt voor het storten én verbranden van afval, dus ook voor het storten van verontreinigde grond.