Nieuws Bodem
Vanaf 1 januari 2024 meldt u bodemactiviteiten via het Omgevingsloket en niet meer via het Meldpunt Bodemkwaliteit. Er zijn instructievideo’s voor.
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Ook een deel van de bodemregelgeving valt onder de Omgevingswet. In dit bericht zijn enkele belangrijke veranderingen voor de bodemsector op een rij gezet.
SIKB heeft de Handhavings UitvoeringsMethode Bodembeheer (HUM Bodembeheer) uitgebracht. Het is een handreiking voor toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten voor bodem onder de Omgevingswet.
Op 14 december 2023 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een webinar gegeven over het overgangsrecht voor bodemsaneringen. Dit webinar is nu terug te kijken op IPLO.
In opdracht van Rijkswaterstaat gaat aannemer Martens en van Oord baggeren in het Lateraalkanaal bij Linne-Buggenum. Dit werk zal tot eind juni 2024 duren en levert geen hinder op voor scheepvaart.
De Omgevingswet is in werking getreden. Voor alle actuele informatie over de Omgevingswet en de leefomgeving kunt u terecht bij het Informatiepunt Leefomgeving.
De afvalstoffenbelasting gaat per 1 januari 2024 omhoog naar € 39,23 per ton. De heffing geldt voor het storten én verbranden van afval, dus ook voor het storten van verontreinigde grond.
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 29 december 2023 met een verzamelbrief de Tweede Kamer geïnformeerd.
De redeneerlijn overgangsrecht met veelgestelde vragen over de uitleg en reikwijdte van het overgangsrecht uit de Aanvullingswet bodem is in december 2023 geactualiseerd.
Het Informatiepunt Leefomgeving hield op 1 december 2023 een webinar over alle vragen rondom de milieuverklaring bodemkwaliteit. Dit webinar is terug te kijken via de website van IPLO.
De wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022 bestaat uit een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlagen C en D van de regeling.
Om voorbereid te zijn op de toekomst van de platen, schorren en slikken in intergetijdengebieden is er onlangs een ‘kenniscommunity suppleties voor natuur’ opgericht. Deze groep gaat een kennisagenda opstellen voor 2024-2033.
Minister Harbers (IenW) stuurt de Tweede Kamer de rapportage 'PFAS in zeeschuim in Nederland' van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) treedt op 1 januari 2024 in werking. Er hebben 3 organisaties zorgen geuit over de uitvoerbaarheid van een aantal voorschriften in de Rbk 2022. Een notitie geeft nadere uitleg.
Vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet past het RIVM de RisicotoolboxBodem aan. En komen er 3 nieuwe modules beschikbaar.
Het College van Rijksadviseurs heeft een praktijkgids uitgebracht met 6 stappen om in projecten, programma's en bij beleidsontwikkeling te werken vanuit het principe 'water en bodem sturend'.
Op 14 december 2023 van 9.30 tot 11.00 uur organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een webinar voor overheden over het overgangsrecht van lopende bodemsaneringen.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) houdt op vrijdag 1 december een webinar over de milieuverklaring bodemkwaliteit onder de Omgevingswet. Daarin worden ook de verschillen met de huidige praktijk toegelicht.
De werkzaamheden voor het domein milieukwaliteit verlopen voorspoedig en volgens planning met veel inbreng van de stakeholders. Belangrijke mijlpaal is dat de catalogus Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD IMBRO/A) begin januari 2024 definitief wordt vastgesteld.
Vanaf 1 november 2023 kan iedereen uit de bodemuitvoeringspraktijk bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) terecht voor interpretatievragen over normdocumenten die vanuit Kwalibo (kwaliteitsborging in het bodembeheer) zijn aangewezen in de regelgeving.