Gegevens van vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg
Voor de monitoring van het Basisnet verzamelt Rijkswaterstaat gegevens over het vervoer van gevaarlijke stoffen over de wegen die horen tot het Basisnet. Met de cijfers rekent Rijkswaterstaat risico's uit.
Wegen die horen tot het Basisnet
Een overzicht van de wegen die horen bij het Basisnet staat in de Regeling basisnet (Rbn), Bijlage I Tabel Basisnet weg.
Vervoercijfers
Rijkswaterstaat telt elk jaar op 1/5e deel van het wegennetwerk het vervoer van gevaarlijke stoffen. Per wegvak telt Rijkswaterstaat de gevaarlijke stoffen die in bulk, met vrachtwagens, worden vervoerd. Dit gebeurt met een tijdelijke opstelling van camera’s langs de weg. Het gaat dan over de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen per stofcategorie (art.10 lid 1 RBn). Hiervoor geldt een telmethodiek. Tellingen vinden plaats in het voorjaar en het najaar.
Risicoanalyse en rekenmethodiek
De telcijfers (of realisatiecijfers) leiden tot een jaarintensiteit. De resultaten van de tellingen per wegvak staan op de website van Rijkswaterstaat. Met de realisatiecijfers rekent Rijkswaterstaat de risico's uit. Voor de uitvoering van een risicoanalyse is de rekenmethodiek HART van toepassing, met RBMII als rekenpakket. Is de hoogte van het berekende risico groter dan het risicoplafond voor dat wegvak? Dan is sprake van een overschrijding.
Monitoringrapportage
Rijkswaterstaat stelt elk jaar een monitoringrapportage op in opdracht van de minister. Voluit: Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over de weg aan de risicoplafonds Basisnet. De monitoringrapportage is een bijlage bij het jaarlijks verslag aan de Tweede Kamer over de werking van het Basisnet.
- Monitoringrapportage Weg 2021 (pdf, 5.5 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2020 (pdf, 5.1 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2019 (pdf, 5.3 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2018 (pdf, 1.2 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2017 (pdf, 4.6 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2016 (pdf, 4.2 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2015 (pdf, 5.2 MB)
Resultaten wegvervoer over 2021
Uit de monitoringsrapportage 2021 blijkt een overschrijding op een traject de PR10-6. Dit is op de A4/A58 ter hoogte van Hoogerheide. Binnen de contour zijn geen (beperkt) kwetsbare objecten aanwezig. Het aantal GF3 is hoger dan de referentiehoeveelheid. Een oorzaak van de overschrijding is de toename van LNG als gevolg van de energietransitie.
Daarnaast zijn er negen PR10-7 overschrijdingen. De meeste gelegen op de N59, A1 en A65. De oorzaak van de overschrijdingen is een toename van LNG als gevolg van de energietransitie of door de LNG-stroom tussen Rotterdam en Antwerpen.
Voorjaarstellingen
Los van de monitoringsrapportage bij het verslag van de minister over de werking van het Basisnet, publiceert Rijkswaterstaat ook een afzonderlijke monitoringrapportage over de voorjaarstellingen.
- Monitoringrapportage Weg 2021 voorjaar (pdf, 4.2 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2020 voorjaar (pdf, 4.2 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2019 voorjaar (pdf, 948 kB)
- Monitoringrapportage Weg 2018 voorjaar (pdf, 1.2 MB)
- Monitoringrapportage Weg 2017 voorjaar (pdf, 3.5 MB)
Prognoserapport voor de weg
Volgens de Basisnetregelgeving moeten elke 5 jaar nieuwe prognoses (voor 10 jaar later) voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg worden gemaakt.
Prognose 2020 wordt verschoven naar 2023
In 2020 moesten er eigenlijk weer nieuwe prognose voor 2030 voor het wegvervoer komen. In de aanbiedingsbrief van het jaarverslag Basisnet over 2019 informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer dat het maken van nieuwe prognoses wordt uitgesteld. De staatssecretaris vindt de meerwaarde gering nu het verandertraject programma Robuust Basisnet loopt.
Het is gewenst dat voor alle modaliteiten op hetzelfde moment een nieuwe prognose wordt gemaakt. Die zal in 2023 plaatsvinden, met als horizon 2033. Door wettelijke bepalingen betekent dit dat de prognose vervoer gevaarlijke stoffen over de weg enkele jaren naar achteren wordt geschoven.
Bij het Basisnet weg zijn de afgelopen jaren amper overschrijdingen van de risicoplafonds geweest, dus verwacht men weinig effect van deze verschuiving. 'Door in 2023 voor alle modaliteiten nieuwe vervoersprognoses te maken tot aan 2033 zullen we beter in staat zijn om maatregelen vooraf te treffen', zegt de staatssecretaris in de aanbiedingsbrief bij het verslag Basisnet.