Nieuws Water
Onderzoeksgegevens over de relatie tussen natuur en mosselkweek in Nederland gepubliceerd in een toegankelijk interactief digitaal rapport voor de schelpdiersector en andere belanghebbenden.
Het gaat nog steeds niet goed met de kwaliteit van kleine oppervlaktewateren in Nederland. Minder dan 1 op de 5 (17%) van de onderzochte wateren is van goede kwaliteit. Meer dan 80% heeft een matige tot slechte kwaliteit. Dat blijkt uit het landelijk burgeronderzoek ‘Vang de Watermonsters’.
Onlangs verscheen een nieuwe brochure over de Nederlandse aanpak van medicijnresten en andere microverontreinigingen in het afvalwater, oppervlaktewater en drinkwater. Meer in het bijzonder over de stand van zaken rond het ‘Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit rwzi-afvalwater’ (IPMV).
Meer natuurvriendelijke oevers, extra baggeren, waterplanten in fases maaien en gemalen optimaliseren, zodat vuil water sneller wordt weggepompt en schoon water langer wordt vastgehouden. Het is een greep uit de maatregelen die waterschap Hollandse Delta de komende zes jaar neemt om de waterkwaliteit te verbeteren.
De elfde van de elfde: niet alleen de start van het carnaval, maar ook de dag van het Deltacongres in carnavalsprovincie Limburg. Een congres waarbij deelnemers in congrescentrum MECC in Maastricht aanwezig waren, maar ook 1.500 mensen vanuit huis online meededen.
In de Nederlandse Waddenzee worden jaarlijks gegevens verzameld over het broedsucces van tien soorten kustbroedvogels. Een analyse van langetermijntrends in broedsucces (2005-2019) laat voor veel soorten onzekere trends zien, maar duidt er tegelijkertijd op dat de meeste soorten te weinig jongen grootbrengen om de populatie op termijn op peil te houden.
Het project Marker Wadden is onderscheiden met de prestigieuze prof. dr. ir. J.F. Agemaprijs als beste en meest innovatieve waterbouwkundig werk. Vertegenwoordigers van Natuurmonumenten, Boskalis en Rijkswaterstaat namen de prijs in ontvangst tijdens de Waterbouwdag op 28 oktober 2021.
Ruimtelijke activiteiten kunnen schadelijke effecten hebben op beschermde diersoorten. Denk aan het rooien van bomen, baggeren, slopen of bouwen. Om deze activiteiten zo zorgvuldig mogelijk te laten plaatsvinden, zijn er voor beschermde diersoorten kennisdocumenten ontwikkeld.
Langs en in water is veel plastic te vinden. Zwerfvuil waait van de ene plek naar de andere en in het water stroomt het van de ene rivier de andere in.
Vissen zwemmen voortaan makkelijker van de Waddenzee naar de binnenwateren op Ameland. Wetterskip Fryslân legde hiervoor een nieuwe persleiding aan naar de vispasseerbare duiker in de Waddenzeedijk. Dit zorgt voor een vrijwel continue lokstroom van zoet water.
De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben onderzoek laten doen naar de concentraties PFAS in het afvalwater van acht rioolwaterzuiveringen.
Langs de Limburgse Maas komen 10 nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer.
Deltares onderzoekt samen met de European Space Agency (ESA) en gastonderzoekers uit heel Europa (Spanje, Portugal, Schotland, Duitsland en Nederland) of het mogelijk is om plastics op de oceaan te volgen met satellieten.
Nederland wordt warmer en hevige buien komen steeds vaker voor, maar met gerichte maatregelen kunnen de risico’s op wateroverlast worden beperkt.
Magazine Het Waterschap is op 14 oktober weer verschenen. Het thema van dit nummer is ‘Water en Ruimte’. Het blad is ook online te lezen.
Van 16 tot en met 31 oktober 2021 organiseren de waterbeheerders van Nederland excursies en andere leerzame en leuke activiteiten tijdens de Week van Ons Water.
De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA bestond op 13 september 2021 op de kop af 50 jaar. Een geweldige mijlpaal, waar we trots op mogen zijn.
Alle informatie over het Noordzeeoverleg (NZO) en de uitvoering van het Noordzeeakkoord is te vinden op www.noordzeeoverleg.nl. Om relevante NZO-informatie herkenbaar, transparant en vindbaar te maken is deze onafhankelijke en gezamenlijke website ontwikkeld.
De gemeente Harlingen gaat de stroom plastic afval die vanuit de stad in de Waddenzee terechtkomt aanpakken. Daarvoor wordt in het Van Harinxmakanaal een Bubble Barrier geïnstalleerd. Met dit zogenaamde bellengordijn moet circa 86% van het afval dat naar de Waddenzee drijft worden afgevangen.
Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Groningse Garmerwolde komt een testfabriek die medicijnresten uit afvalwater haalt. Nu komen die medicijnresten vanaf de zuiveringsinstallatie via het Eemskanaal in de Waddenzee terecht. Daar veroorzaken ze schade aan het ecologisch systeem.