Nieuws Water
Op 26 juli 2021 is onverwacht een dijk afgeschoven in de Middelburg en Tempelpolder bij Reeuwijk. Door de dijkafschuiving is het water uit de sloot de polder ingestroomd. Onderzoek, uitgevoerd door Deltares, geeft aan dat er niet één aanwijsbare oorzaak is, maar dat het om een combinatie van factoren gaat.
Om beter te kunnen voorspellen hoe delta’s zich ontwikkelen is grondige kennis nodig van biogeomorfologie – hoe organismen, stromingen, golven en water- en zandafvoer samen het deltalandschap vormen.
Elke winter strijken veel trekvogels neer in het Natura 2000-gebied Haringvliet. Welke vogels zijn dit? En hoe blijft het gebied aantrekkelijk voor vogels?
De coöperatieve vereniging De Waterbank U.A. is officieel opgericht. De doelstelling om restwater te hergebruiken krijgt daarmee steeds verder vorm.
Door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling neemt de verzilting van de binnendijkse gronden langs de Nederlandse kust geleidelijk toe. Verzilting maakt het grond- en oppervlaktewater minder geschikt voor veel gebruikers.
De regering heeft aangegeven bij de ruimtelijke planvorming meer rekening te willen houden met water- en bodemeigenschappen: water en bodem sturend.
Provincie Zeeland en GGD Zeeland verwachten geen gezondheidsrisico’s vanwege PFAS bij zwemmen in de Westerschelde.
IBM en Deltares werken samen aan een update van de Nitraat App. De focus ligt op het optimaliseren van de gebruikerservaring.
Nederlanders onderschatten de gebieden voor overstromingsgevaar. Zonder dijken, dammen, duinen en keringen zou 60% van ons land regelmatig onder water lopen.
In vergelijking met 2020 zijn Nederlanders nu banger om door rampen – zoals dijkdoorbraken, overstromingen vanuit zee en droogte – getroffen te worden.
De werkzaamheden in het Pannerdensch Kanaal vorderen gestaag. Van de 35 kribben, die vanuit hoogwaterveiligheid worden verlaagd, zijn nu bij 16 kribben werkzaamheden uitgevoerd.
Deltares heeft op 26 januari 2023 tijdens een webinar de resultaten gepresenteerd van de watersysteemanalyse in Limburg.
Op 1 februari is in de Tweede Kamer een commissiedebat over het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De waterschappen hebben hun visie op het NPLG naar de Kamer gestuurd.
Er komen 7 soorten beek- en poldervissen voor in de bijlagen van de Habitatrichtlijn. Op 1 soort na hebben ze allemaal een ongunstige staat van instandhouding.
Rijkswaterstaat start vanaf maandag 23 januari met het kustonderhoud bij Petten-Zuid. Gedurende 3 weken wordt 500.000 m3 zand aangebracht om de kustlijn op zijn plaats te houden.
De meerjarige proef met het wegvangen van uitheemse rivierkreeften in de Krimpenerwaard heeft resultaat, onderwaterplanten groeien weer in het pilotgebied.
Waterschappen herkennen zich in het advies van de Studiegroep Grondwater. Het sluit aan bij de ambities voor de aanpak van grondwaterproblematiek.
Vanaf 2017 worden primaire waterkeringen volgens de nieuwste veiligheidsnormen beoordeeld. Bijna de helft van alle trajecten voldoet al aan de strengere eisen voor de verwachte situatie in 2050.
De provincies Noord-Brabant en Limburg, waterschap Aa en Maas en Waterschap Limburg hebben een intentieovereenkomst gesloten over de onttrekking van grondwater in de bufferzones rondom het Natura 2000-gebied Groote Peel, Deurnsche Peel en Mariapeel (Peelvenen).
Herdenkingsjaar Watersnoodramp in 2023. In 2023 is het zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond.