Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
  • Stel uw vraag
Informatiepunt Leefomgeving (naar homepage)
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Digitaal stelsel ›
  3. Ontwikkeling, planning en beheer ›
  4. Plannen voor ontwikkeling DSO ›
  5. Plannen ontwikkeling PI27
  • Home
  • Actueel
  • Regelgeving
  • Thema's
  • Digitaal stelsel
  • Contact
  • Contact
  • Stel uw vraag

Plannen voor ontwikkeling DSO: 3e kwartaal 2023

De landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) blijft in ontwikkeling. Werkzaamheden worden per kwartaal gepland. Dit heet een program increment (PI). Elk kwartaal bepalen de opdrachtgever, de koepels en de ontwikkelorganisaties samen de inhoud en de prioritering van de functionaliteiten die gebouwd worden. Op deze pagina kunt u zien waar de ontwikkelteams van het DSO in het 3e kwartaal van 2023 aan werken (PI-27).

Wat vindt u op deze pagina?

  • Prioriteiten in PI-27
  • Plannen voor ontwikkeling
    • Omgevingsloket
    • Omgevingsdocumenten opstellen, wijzigen en publiceren
    • Toepasbare regels maken en aanleveren

Prioriteiten in PI-27

Bij de prioritering staat de livegang per 1 januari 2024 centraal. Voor het overige blijven de kaders voor de ontwikkeling gelijk aan die van de afgelopen tijd.

  1. Oplossen van bevindingen
  2. Ondersteunen van het oefenen en testen, analyseren van problemen en deze oplossen, leveranciers helpen, enzovoorts
  3. Stabiliteit en robuustheid, performance, productierijpheid
  4. Ontwikkelen van functionaliteit

Net als in het afgelopen kwartaal wordt op de tweewekelijkse sprintdemodagen gezamenlijk de resultaten bekeken. Hierbij wordt ook besproken of het nodig is de planning aan te passen.

Plannen voor ontwikkeling

Dit kwartaal werken de ontwikkelteams aan het verbeteren van de toegankelijkheid en de beveiliging van het DSO. Daarnaast vindt u hier een aantal functionele veranderingen, waar de ontwikkelteams aan werken.

Omgevingsloket

In het Omgevingsloket kunnen initiatiefnemers en betrokkenen snel zien wat er mag in de fysieke leefomgeving. U vindt hieronder per onderdeel de plannen die te maken hebben met de onderdelen Vergunningcheck, Aanvragen en Regels op de kaart.

Vergunningcheck en Aanvragen

Initiatiefnemers kunnen via de Vergunningcheck controleren of ze een idee mogen uitvoeren op een bepaalde locatie onder de Omgevingswet. Via Aanvragen kunnen initiatiefnemers een vergunningaanvraag of melding indienen.

Tekst loopt door onder de tabel

Plannen voor Vergunningcheck en Aanvragen
Ontwikkeling Doelgroep Omschrijving Wat betekent dit?
Omgevingsoverleg wordt conceptverzoek Initiatiefnemers en overheden

Uit gebruikersonderzoek is gebleken dat de term Omgevingsoverleg in het Omgevingsloket niet duidelijk is voor initiatiefnemers. Daarom verandert de term in conceptverzoek. Initiatiefnemers gebruiken voortaan deze optie alleen om een conceptverzoek in te dienen. Voor initiatiefnemers die hun ideeën willen verkennen of hun plannen willen bespreken met de overheid, wordt onderzocht of hier een nieuwe functionaliteit voor ontwikkeld kan worden. Deze functionaliteit komt niet voor inwerkingtreding beschikbaar.

Als overheid controleert u met een conceptverzoek of de aanvraag compleet is en of initiatiefnemers de juiste informatie hebben ingevuld. Initiatiefnemers voorkomen hiermee onnodige vertraging van hun vergunning.
Bouw: conclusiepagina van de Vergunningcheck Initiatiefnemers

Het ontwikkelteam heeft vorig kwartaal gewerkt aan een ontwerp voor het verbeteren van de conclusiepagina voor een aantal conclusies. De verbeterde conclusiepagina wordt dit kwartaal gebouwd.

Een aantal conclusies zorgt nu voor onduidelijkheid bij de initiatiefnemer.

Bijvoorbeeld:
- Als een conclusie in de Vergunningcheck 'Niet van toepassing' is, dan staat op dit moment in de conclusie: 'Het systeem heeft geen regels kunnen vinden voor uw situatie. Kijk of u de juiste werkzaamheid heeft ingevuld en of u de vragen correct heeft beantwoord. Zo ja, neem dan contact op met uw gemeente.'
- In de conclusie bij het resultaat van de Vergunningcheck staat als die toestemmingsvrij is op dit moment: 'U heeft waarschijnlijk geen vergunning of melding nodig voor 1 activiteit.'

Er wordt gewerkt een duidelijkere uitkomst van de Vergunningcheck voor de initiatiefnemer.
Zoekfunctie verbeteren: restpunten

Initiatiefnemers

Het zoeken naar werkzaamheden en activiteiten is belangrijk om initiatiefnemers op een eenvoudige manier naar de juiste samenstelling van hun project te leiden. In de voorgaande kwartalen is het zoeken verbeterd. Dit kwartaal wordt nog gewerkt aan een logische volgorde in het zoekresultaat.

Het is voor een initiatiefnemer makkelijker om een activiteit of werkzaamheid te vinden.
Verbeteren digitale toegankelijkheid

Initiatiefnemers

De ontwikkelteams werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid van het Omgevingsloket.

Het Omgevingsloket is toegankelijker voor alle gebruikers.
Onderzoek/ontwerp: Vergunningcheck: opslaan

Initiatiefnemers

Naast het downloaden van het resultaat kan hiermee de voortgang van een Vergunningcheck worden opgeslagen in Mijn Omgevingsloket. Alle deelnemers in het project hebben toegang tot opgeslagen checks. Vanuit een opgeslagen Vergunningcheck kan een aanvraag worden gestart of een nieuw verzoek worden samengesteld.

De initiatiefnemer hoeft eerder ingevoerde gegevens niet opnieuw in te voeren.
Onderzoek/ontwerp: antwoorden op vragen meenemen uit de Vergunningcheck naar indienen van een aanvraag

Initiatiefnemers

Wanneer een initiatiefnemer vragen beantwoordt in de Vergunningcheck en dezelfde vragen komen terug bij het indienen van een aanvraag, moet de indiener deze vragen opnieuw beantwoorden. Activiteiten en locatie worden wel al vanuit de Vergunningcheck meegenomen naar de aanvraag. Antwoorden op vragen (nog) niet. Dit is niet gebruikersvriendelijk. Het ontwikkelteam werkt hier dit kwartaal verder aan.

Een initiatiefnemer hoeft vragen niet 2 keer in te vullen. Deze worden vanuit de Vergunningcheck meegenomen naar de aanvraag. Dit is gebruikersvriendelijker voor de initiatiefnemer.
Mijn Omgevingsloket: gebruikersprofiel aanpassen

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers die inloggen met eHerkenning of Omgevingsloket-ID, kunnen de gegevens in 'Mijn profiel' aanpassen. Dit kan door rechtsboven in het scherm op de naam van de eigen organisatie te klikken.
Velden die gewijzigd kunnen worden zijn naam en telefoonnummer. E-mail kan nog niet worden gewijzigd. Dat wordt dit kwartaal aangepast.

Initiatiefnemers kunnen hun gebruikersprofiel aanpassen. Deze gegevens worden overgenomen in de aanvraag.
Ontwerp: Aanvragen, vragen over participatie in meervoudige vergunningaanvraag Initiatiefnemers en overheden Bij een meervoudige vergunningaanvraag kunnen er zowel vergunningplichtige activiteiten naar de gemeente als naar het waterschap gaan. De aanvraag wordt dan gesplitst. Er worden 2 verzoeken ingediend: 1 bij de gemeente en 1 bij het waterschap. Per verzoek worden vragen over participatie uitgevraagd. Het ontwikkelteam onderzoekt of de participatievragen in 1 keer voor alle vergunningplichtige verzoeken kunnen worden uitgevraagd. Als een meervoudige aanvraag naar meerdere bevoegd gezagen wordt gezonden, worden nu de vragen over participatie 2 keer gevraagd. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om dat nog maar 1 keer te doen.
Onderzoek: mogelijkheid om te kunnen monitoren en rapporteren Overheden Er is behoefte aan monitoring en rapportage van gegevens. Er wordt onderzocht hoe informatievoorziening duurzaam belegd kan worden binnen de dienstverlening. Bijvoorbeeld als het gaat om de aansluitinformatie. Of de informatie in de kruismatrix. Overheden hebben via monitoring en rapportages toegang tot relevante informatie.

Regels op de kaart

Via het onderdeel Regels op de kaart kan iedereen regels en informatie uit omgevingsdocumenten bekijken in het Omgevingsloket.

Plannen voor Regels op de kaart
Ontwikkeling Doelgroep Omschrijving Wat betekent dit?
Uitbreiden helpfunctie Documenten op de kaart Initiatiefnemers

In het Omgevingsloket is een functionaliteit ontwikkeld voor het bieden van hulp bij het gebruik van de diverse toepassingen in het loket. Dit wordt het Helpcentrum genoemd. Voor het onderdeel Omgevingsdocumenten met regels op Regels op de kaart is de helpfunctie nog niet gevuld. Dit kwartaal werkt het team aan het vullen van de inhoud van de helpfunctie, door het vullen en uitbreiden met tekst, filmpjes et cetera.

De helpfunctie geeft antwoord op de vragen van de initiatiefnemer over de werking van Regels op de kaart.
Verbeteren: "zoeken op adres" Initiatiefnemers Het Omgevingsloket gebruikt een koppeltabel bij locatie bij het 'zoeken op adres'. De tabel kan fouten bevatten waardoor het zoeken op adres in het Omgevingsloket soms leidt tot géén resultaat of een fout resultaat. Het ontwikkelteam onderzoekt de mogelijkheid voor verbetering. De initiatiefnemer krijgt geen foutmelding meer bij het 'zoeken op adres'.
Richtlijnen voor het annoteren Overheden Vanuit de standaarden zijn meerdere mogelijkheden om te annoteren. Soms is onduidelijk wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes. Geonovum werkt aan 'richtlijnen voor het annoteren'. Het is voor overheden duidelijk wat de annotaties betekenen voor Regels op de kaart.
Mogelijkheid om DSO-LV (geo)data te leveren aan INSPIRE Geoportaal Leveranciers en overheden INSPIRE Geoportaal (verwijst naar een andere website) is een soort Europese Regels op de kaart. Ook hier moet geodata voor aan worden geleverd. De richtlijnen voor INSPIRE wijken wat af van de richtlijnen voor het DSO-LV. Ook de manier waarop data en geodata wordt opgeslagen is anders. Er is dus een vertaling nodig om de data in het DSO-LV over te kunnen zetten naar INSPIRE. Dat is nu mogelijk gemaakt. (Geo)data kan ook aan INSPIRE Geoportaal worden geleverd.

Omgevingsdocumenten opstellen, wijzigen en publiceren

Als overheid oefent u met het publiceren van uw omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). In dit kwartaal wordt voor dit onderdeel gewerkt aan een aantal functionaliteiten en verbeteringen.

Tekst loopt door onder de tabel

Plannen voor omgevingsdocumenten opstellen
Ontwikkeling Doelgroep Omschrijving Wat betekent dit?
Ontwikkelen preview service Leveranciers en overheden Dit is een service waarmee bevoegd gezag, voorafgaande aan het daadwerkelijk indienen, kan bepalen hoe het besluit eruit komt te zien. Overheden krijgen een pdf met een preview van het besluit, inclusief eventuele renvooi en plaatjes.

Overheden kunnen voor het publiceren zien hoe het besluit eruitziet.

Citeertitel Leveranciers en overheden Bij het tonen van ontwerpregelingen in het DSO (eigenlijk proefversies of proefconsolidaties van de regeling) krijgen alle ontwerpregelingen bij een plan nu exact dezelfde titel. Door de citeertitel te gebruiken worden ze wél onderscheidend.

Gebruikers kunnen kiezen welk ontwerp zij willen zien, zonder ze 1 voor 1 te moeten openklappen.

Correct tonen van onderdelen Omgevingswet op wetten.nl. Initiatiefnemers, leveranciers en overheden

Vaststellen of de specifieke onderdelen van de Omgevingswet correct worden getoond op wetten.nl. Bijvoorbeeld met links naar de GIO's.

De initiatiefnemer heeft werkende links.
Analyse: ontwerpregelingversie markeren als die is toegevoegd via 'VervangRegeling' Leveranciers en overheden Vorig kwartaal is gewerkt aan de renvooiweergave (verschilmarkering) in een ontwerpregeling. Alle regels die (tekstueel) zijn gewijzigd krijgen daarbij een 'ontwerplabel'.
Als een maker van een plan in de plansoftware een wijziging doet met 'Integrale Tekstvervanging' is er geen renvooi. Het wordt dan niet getoond in Regels op de kaart. Er komt dan een tekst boven het document met een waarschuwing dat dit een ontwerpregeling is waarvoor geen renvooi kan worden getoond.
Overheden en leveranciers krijgen een waarschuwing als er geen renvooi kan worden getoond.
Analyse: Kunnen beëindigen zichtbaarheid Kennisgeving Afwijkvergunning Initiatiefnemers, leveranciers en overheden

De bekendmaking van een kennisgeving omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) gaat via DROP (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties). DROP is gekoppeld aan de LVBB. Daardoor is de kennisgeving met de geometrie ook te zien in het onderdeel Regels op de kaart.

Als een BOPA is verwerkt in het omgevingsplan, wilt u de zichtbaarheid van de kennisgeving beëindigen, zodat de gebruiker van Regels op de kaart niet overladen wordt met informatie die niet relevant is.

Er wordt gewerkt aan een oplossing om de zichtbaarheid te beëindigen.

Bevoegd gezag kan na inpassen afwijkvergunning in het omgevingsplan zorgen dat de contour die bij de vergunning hoort niet langer zichtbaar is.
Initiatiefnemers krijgen geen contouren te zien die achterhaald zijn en juridisch al niet meer geldig zijn.

Toepasbare regels maken en aanleveren

Als overheid oefent u met toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar zijn deze toepasbare regels te zien als vragen bij de onderdelen Vergunningcheck, Aanvragen en Maatregelen op maat.

Plannen voor toepasbare regels aanleveren
Onderdeel Doelgroep Omschrijving Wat betekent dit?
Dynamische vragen

Overheden, leveranciers, initiatiefnemers

In bepaalde situaties kan het bij een meervoudige aanvraag voorkomen dat er vragen wegvallen die toch van belang zijn voor de logica van andere vragen. Om dit te verhelpen is er een nieuw element ('dynamischeVragen') gemaakt, die aan een vraag gehangen kan worden om dit te voorkomen. Een initiatiefnemer krijgt bij het doen van een aanvraag alle relevante vragen
Analyse: herbruikbare vragen. De initiatiefnemer weet niet, of ziet niet, dat 2 keer dezelfde vraag beantwoord moet worden omdat de regels vanuit meerdere bestuurslagen relevant zijn

Overheden, leveranciers, initiatiefnemers

Wanneer bestuursorganen voor de regels van eenzelfde activiteit dezelfde feiten nodig hebben, dan zullen ook dezelfde vragen in toepasbare regels opgesteld worden en zal de initiatiefnemer dus ook dezelfde vragen (kunnen) krijgen. Bijvoorbeeld voor het bouwen van een dakkapel kan zowel het Rijk als de gemeente willen weten aan welke kant van de woning gebouwd gaat worden. Deze vraag wordt nu dan dus 2 keer gesteld: 1 keer bij de vragen vanuit het Rijk en 1 keer bij de vragen vanuit de Gemeente. Wanneer gebruik gemaakt kan worden van een herbruikbare vraag over bestuursorganen heen, dan hoeft een dergelijke vraag maar 1 keer gesteld te worden. Het ontwikkelteam werkt aan een aanpassing. De initiatiefnemer krijgt minder vaak dezelfde vragen getoond.

Meer informatie

  • Wensen voor ontwikkeling van het DSO
  • Een overzicht van gepland onderhoud vindt u in de Onderhoudskalender van het DSO.
  • Een overzicht van de veranderingen in het DSO vindt u op de pagina Release-informatie Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).


delen

  • Delen op LinkedIn (verwijst naar een andere website)

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Heeft u beroepsmatig te maken met regelgeving over de leefomgeving, de Omgevingswet of het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Hierover kunt u vragen stellen aan onze helpdesk. Wilt u als inwoner meer weten over deze onderwerpen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Stel uw vraag

IPLO geeft informatie en beantwoordt vragen

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving. Onze experts geven via de IPLO-website en de helpdesk antwoord op vragen. IPLO maakt deel uit van het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet. Meer informatie vindt u op onze pagina Over IPLO.

Service

  • Over IPLO
  • Abonneren
  • Contact
  • Archief
  • IPLO op LinkedIn (verwijst naar een andere website)

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Kwetsbaarheid melden
Rijksoverheid (verwijst naar een andere website)
UvW - Unie van Waterschappen (verwijst naar een andere website)
VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten (verwijst naar een andere website)
Interprovinciaal overleg - IPO (verwijst naar een andere website)