Bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
De regels van de bruidsschat staan op verschillende manieren in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO): als juridische regels én als toepasbare regels. Als gemeente of waterschap hebt u vanaf 1 juli 2022 de definitieve versie van de bruidsschat op de oefenomgeving van het DSO. De definitieve versie van de bruidsschat staat vanaf juli 2023 op de productieomgeving van het DSO.
Inhoudsopgave
- Regels bruidsschat digitaal beschikbaar
- Definitieve versie bruidsschat
- Veranderingen voorbereiden en testen
Regels bruidsschat digitaal beschikbaar
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet verhuist een aantal regels van het Rijk naar het omgevingsplan van gemeenten en naar de waterschapsverordening van waterschappen. Dit heet ook wel de bruidsschat. De regels van de bruidsschat zijn op 3 verschillende manieren digitaal beschikbaar in het DSO.
1. Juridische regels bruidsschat in het Omgevingsloket
De juridische regels van de bruidsschat vindt u in het Omgevingsloket via het onderdeel Regels op de kaart. Hier ziet u de juridische regels van overheden met hun werkingsgebied.
Als gemeente ziet u de juridische regels van de bruidsschat in het omgevingsplan voor uw gemeente. Als waterschap kunt u ervoor kiezen of u de regels van de bruidsschat gebruikt in uw waterschapsverordening.
2. Toepasbare regels bruidsschat in het Omgevingsloket
Het Rijk heeft de juridische regels van de bruidsschat ook vertaald naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. U heeft de volgende toepasbare regels bij de bruidsschat:
- Toepasbare regels voor alle vergunningaanvragen en informatieplichten. Hiermee kan een initiatiefnemer digitaal een vergunning aanvragen of informatie aanleveren voor een informatieplicht. Er staan in de bruidsschat geen regels over de meldingsplicht. Er zijn daarom geen toepasbare regels voor meldingen. Lees meer vergunning een aanvraag of melding indienen in het Omgevingsloket.
- Toepasbare regels voor de meest gebruikte vergunningchecks. Hiermee kan een initiatiefnemer controleren wat er in zijn situatie van toepassing is. Het Rijk maakt dus niet voor alle activiteiten in de bruidsschat een vergunningcheck, maar alleen voor de meest gebruikte. Het Rijk maakt ook geen checks voor activiteiten waarvoor de juridische regels zijn opgenomen in lokale verordeningen. Lees meer over de Vergunningcheck in het Omgevingsloket.
- Toepasbare regels voor Maatregelen op maat. Hiermee kan een initiatiefnemer controleren welke maatregelen hij moet nemen als hij een activiteit gaat uitvoeren. Het gaat om maatregelen voor milieubelastende activiteiten en lozingsactiviteiten waarvoor nu het Activiteitenbesluit geldt. Lees meer over het onderdeel Maatregelen op maat in het Omgevingsloket.
Overzicht beschikbare toepasbare regels
In het overzicht Beschikbare toepasbare en juridische regels oefenomgeving kunt u zien welke toepasbare regels u precies heeft bij de bruidsschat.
3. Activiteiten bruidsschat in de Registratie toepasbare regels
Alle activiteiten in de bruidsschat zijn voor gemeenten en waterschappen ook beschikbaar in de Registratie toepasbare regels (RTR). Dit is de centrale voorziening voor toepasbare regels. Hier slaan alle overheden hun toepasbare regels op. Lees meer over de Registratie toepasbare regels.
Definitieve versie bruidsschat
Vanaf 1 juli 2022 op oefenomgeving
Vanaf 1 juli 2022 staat de definitieve versie van de bruidsschat op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) van het DSO. Het gaat om de definitieve versie van de juridische en toepasbare regels. Deze versie heeft een ingangsdatum van 14 mei 2022.
Alle gemeenten hebben deze definitieve versie op de oefenomgeving gekregen. Waterschappen konden kiezen of ze dit wilden. Dit kan ook na 1 juli 2022 nog. Dit kunnen ze aanvragen via het Informatiepunt Leefomgeving.
Definitieve versie op productieomgeving
De definitieve versie van de bruidsschat is in juli 2023 opgeleverd voor de productieomgeving. Voor gemeenten zijn de juridische en toepasbare regels geladen op de productieomgeving van het DSO. Waterschappen hebben tot 15 november de tijd om zelf een waterschapsverordening te publiceren. Zij kunnen de juridische en toepasbare regels van de bruidsschat wel downloaden als ze deze willen gebruiken in hun eigen verordening.
De tekst van de juridische regels is gelijk aan die op de oefenomgeving. Een deel van de toepasbare regels is veranderd. De afbeeldingen in deze versie staan op een ander platform en er zijn aanpassingen gedaan voor digitale toegankelijkheid. Een overzicht van alle veranderingen vindt u op de pagina Overzicht veranderingen in definitieve versie toepasbare regels (juli 2023).
Alle gemeenten krijgen de definitieve versie op de productieomgeving. Waterschappen kunnen kiezen of ze dit willen. Deze versie heeft de ingangsdatum van 1 januari 2024. De Eerste Kamer is op 14 maart 2023 akkoord gegaan met deze datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Als de definitieve versie in de productieomgeving staat, is de overdracht van de digitale bruidsschat naar de gemeenten en waterschappen gerealiseerd.
Aandachtspunten bij definitieve versie
Met de definitieve versie op de oefenomgeving kunt u uw veranderingen op de juridische en toepasbare regels voorbereiden en testen. Hierbij moet u rekening houden met een aantal aandachtspunten.
Meer over de definitieve versie en de aandachtspunten leest u op de pagina Aandachtspunten bij definitieve versie bruidsschat.
Veranderingen voorbereiden en testen
Voorbereiden en testen op de oefenomgeving
U kunt de juridische en toepasbare regels van de bruidsschat vergelijken met uw eigen beleid en eigen regelgeving. En u kunt nagaan of u deze regels wilt veranderen of aanvullen. U kunt dit voorbereiden en testen met de definitieve versie op de oefenomgeving.
Juridische regels bruidsschat publiceren productieomgeving
Publiceren als gemeente
Als gemeente heeft u de definitieve juridische regels van de bruidsschat op de productieomgeving. U kunt daarmee de veranderingen in de juridische regels in procedure brengen. Dit doet u via het ontwerp-omgevingsplan.
Definitieve veranderingen kunt u pas laten ingaan na de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dit staat in het overgangsrecht voor het omgevingsplan. Meer hierover leest u op de pagina's Productieomgeving DSO vullen door gemeenten en Procedure voor het wijzigen van een omgevingsplan. Deze veranderingen moet u publiceren als mutatie op het omgevingsplan met de regels van de bruidsschat.
Publiceren als waterschap
Als waterschap kunt u kiezen of u de definitieve juridische regels van de bruidsschat op de productieomgeving wilt. U kunt uw ontwerpveranderingen en definitieve veranderingen meteen in laten gaan vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dat betekent dat u ook zelf direct een eigen waterschapsverordening kunt publiceren. U hoeft deze veranderingen niet te publiceren als mutatie op de waterschapsverordening met de regels van de bruidsschat.
Met de Unie van Waterschappen is afgesproken dat u tot 15november 2023 de tijd heeft om zelf een waterschapsverordening te publiceren, waarin u de regels van de bruidsschat verwerkt. Waterschappen die zelf een verordening publiceren, krijgen geen bruidsschat op de productieomgeving. Heeft u in december nog geen eigen waterschapsverordening gepubliceerd? Dan krijgt u alsnog de bruidsschat. U kunt dan gebruik maken van het overgangsrecht en na inwerkingtreding de bruidsschat alsnog vervangen door eigen regelgeving.
Meer hierover leest u op de pagina Productieomgeving DSO vullen door waterschappen.
Toepasbare regels bruidsschat aanleveren bij productieomgeving
U kunt ook de toepasbare regels bij de bruidsschat veranderen of aanvullen op de productieomgeving. Dit kan nadat u de bruidsschat heeft gekregen op de productieomgeving.
Wilt u toepasbare regels veranderen of aanvullen voor activiteiten uit uw lokale verordeningen? En staan deze activiteiten ook in de bruidsschat? Dan kunt u de toepasbare regels meteen aanleveren of veranderen. U hoeft de lokale regels daarvoor nog niet op te nemen in het omgevingsplan of de waterschapsverordening.
Verandert u de juridische regels van de bruidsschat? Dan moet u die veranderingen eerst publiceren voor u de veranderingen in uw toepasbare regels kunt publiceren. Meer hierover leest u op de pagina Minimale eisen toepasbare regels: bruidsschat en dienstverlening.
Downloaden bruidsschat voor eigen systemen
U kunt als overheid of leverancier de juridische en toepasbare regels voor de bruidsschat downloaden. Zo kunt u de bruidsschat opnemen in uw eigen plansoftware en/of regelbeheersysteem. U kunt deze bestanden downloaden op GitLab. Deze bestanden noemen we terugleverpakketten.
Stem met uw leveranciers af hoe de definitieve versie van de bruidsschat in uw plan- en regelbeheersoftware komt. Houd er rekening mee dat er voor de productieomgeving een nieuwe versie is, waarbij de datum van inwerkingtreding is aangepast.
Meer informatie
- Bekijk het overzicht met de beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op de oefenomgeving DSO (kruismatrix).
- Bekijk de webinars en spreekuren Omgevingswet over de bruidsschat:
- Webinar 'Toepasbare regels van de bruidsschat aanpassen: waarom, wanneer en hoe?' (8 maart 2022)
- Webinar 'Het aanpassen van de bruidsschat: hoe werkt de keten in de praktijk?' (21 februari 2022)
- Webinars 'Tweedelige netwerkbijeenkomst bruidsschat' (januari en februari 2022)
- Spreekuur 'Hoe vindt u de bruidsschat?' (9 maart 2021)
- Spreekuur 'Bruidsschat omgevingsplan in het DSO' (9 november 2021)
- Bekijk de oefencasus Raadplegen gehele bruidsschat.
- Lees meer over het vullen van de productieomgeving van het DSO.
- Lees meer over de gegevens in het Omgevingsloket en het DSO.
Begrip: Bruidsschat
De term ‘bruidsschat’ wordt gebruikt voor de regels die het Rijk als onderdeel van het Invoeringsbesluit Omgevingswet automatisch toevoegt aan elk omgevingsplan en aan elke waterschapsverordening.
In de bruidsschat staan onderwerpen waarvoor het Rijk geen direct werkende regels heeft gemaakt. Het is een bijzondere vorm van overgangsrecht. De bruidsschat is onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.
- Meer lezen over de bruidsschat.
Begrip: Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het bestaat uit lokale systemen van overheden en de onderdelen van de landelijke voorziening (DSO-LV), zoals het Omgevingsloket.
Meer informatie leest u op de pagina Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op hoofdlijnen.
Begrip: Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.