Tekst Besluit bouwwerken leefomgeving
Bij inwerkingtreding is het Besluit bouwwerken leefomgeving beschikbaar op wetten.nl. Tot die tijd kunt u gebruikmaken van de geconsolideerde tekst. Het Informatiepunt Leefomgeving houdt de tekst actueel met in het Staatsblad gepubliceerde wijzigingen.
Download geconsolideerde tekst Besluit bouwwerken leefomgeving (pdf, 2.4 MB)
Bevoegd gezag voor algemene rijksregels in het Bbl
Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan waaraan een initiatiefnemer een melding moet doen voor de activiteiten. Dit bestuursorgaan is ook bevoegd gezag voor het stellen van maatwerkvoorschriften. En voor het beslissen op een aanvraag om een gelijkwaardige maatregel. Het Bbl wijst per activiteit het bevoegd gezag aan.
Algemene regels en mogelijkheden voor lokaal maatwerk
In het Bbl staan algemene regels over activiteiten die gevolgen hebben voor de fysieke leefomgeving. Deze regels bestaan uit doelvoorschriften en middelvoorschriften.
Het Bbl regelt activiteiten bijna volledig. Het Bbl geeft beperkte mogelijkheden voor maatwerkregels of maatwerkvoorschriften.
Het Bbl biedt mogelijkheden voor het toepassen van een gelijkwaardige maatregel. Hierdoor kan een bedrijf een andere techniek of maatregel gebruiken dan in het middelvoorschrift staat.
Maatwerkregels
De gemeente kan in het omgevingsplan maatwerkregels opnemen over:
- het aanscherpen van de eisen voor de energieprestatie voor gebouwen, Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), in bepaalde gebieden of voor categorieën gebruiksfuncties (artikel 4.150, Bbl)
- het aanscherpen van de milieuprestatie voor een woonfunctie of kantoorgebouw (artikel 4.160, Bbl) in bepaalde gebieden (hierbij kan de gemeente gebruikmaken van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken)
- het versoepelen van de regels voor bruikbaarheid in bepaalde gebieden of voor categorieën woonfuncties (afdeling 4.5, Bbl)
- het aanpassen van het aantal personen voor de celfunctie, de gezondheidszorgfunctie en de logiesfunctie gelegen in een logiesgebouw, wanneer een gebruiksmelding verplicht is (artikel 6.10, Bbl)
De maatwerkregel kan niet gaan over meet- of rekenmethoden.
Maatwerkvoorschriften
Met een maatwerkvoorschrift kan het bevoegd gezag:
- voor een bepaalde activiteit in individuele gevallen afwijken van de algemene regels
- een onderwerp verder invullen of aanvullen
- strengere of minder strenge eisen opleggen dan in de algemene regels staan, bijvoorbeeld voor onverwachte situaties of lokale omstandigheden
Het bevoegd gezag kan in individuele gevallen maatwerkvoorschriften opstellen over de regels in het Bbl voor:
- bestaande bouw (artikel 3.7)
- nieuwbouw (artikel 4.5)
- gebruiken van een bouwwerk (artikel 6.5)
- bouw- en sloopwerkzaamheden (artikel 7.5)
- mobiel breken bouw- en sloopafval (artikel 7.32)
In de artikelen staat binnen welke grenzen het bevoegd gezag maatwerkvoorschriften mag stellen. Zo kan een maatwerkvoorschrift voor bestaande bouw alleen de kwaliteit van de staat van een bouwwerk verhogen tot maximaal het niveau van nieuwbouw.
Een maatwerkvoorschrift voor nieuwbouw is een uitzondering en mag alleen soepeler zijn. Het uitgangspunt bij nieuwbouwregels is landelijke uniformiteit. Daarom is in een individueel geval zelfs instemming van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nodig (artikel 4.27, Omgevingsbesluit). Het bevoegd gezag vraagt dit aan.
Bij de beoordeling van het verzoek voor een maatwerkvoorschrift gelden de regels van het moment dat het verzoek wordt ingediend (artikel 8.3, Bbl).
Gelijkwaardige maatregel
Met een gelijkwaardige maatregel kan een bedrijf een andere techniek of maatregel gebruiken dan in het middelvoorschrift staat. De gelijkwaardige maatregel moet ten minste hetzelfde resultaat bereiken als de voorgeschreven maatregel in het middelvoorschrift. De bewijslast voor het aantonen van de gelijkwaardigheid ligt bij degene die de activiteit verricht.
Een gelijkwaardige maatregel is niet mogelijk voor de regels over (artikel 7.6, Bbl):
- asbestinventarisatie
- het verwijderen van asbest risicoklasse 2 en 2A
- de eindbeoordeling van de asbestverwijdering
Voor het toepassen van een gelijkwaardige maatregel moet degene die de activiteit verricht, toestemming vragen bij het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag neemt daarop een besluit waartegen bezwaar en beroep openstaan.
De toestemming is niet nodig als (artikel 2.4, Bbl):
- voor de activiteit geen vergunning en geen melding nodig is
- voor de activiteit een melding nodig is
In die gevallen moet de initiatiefnemer een melding doen van de gelijkwaardige maatregel. De activiteit mag niet starten zonder de melding.
Gerelateerde pagina's