Dit valt onder opslaan van grond of baggerspecie
De activiteit 'opslaan van grond of baggerspecie' is in paragraaf 3.2.24 van het Bal aangewezen. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu. De nadelige gevolgen van opslaan van grond of baggerspecie zijn vooral verontreiniging van de bodem, lozingen van afvalwater en het ondoelmatig beheer van afvalstoffen.
Bij de activiteit gaat het om het op de bodem opslaan van grond of baggerspecie. Het gaat om grond Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en om baggerspecie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), als bedoeld in artikel 1 van het Besluit bodemkwaliteit.
De opslag kan plaatsvinden op de landbodem, maar ook in oppervlaktewater (op de waterbodem). Artikel 3.48j gaat over de aanwijzing van de activiteit en maakt daarbij onderscheid tussen milieubelastende activiteit en een lozingsactiviteit:
Onder 'opslaan' valt het in voorraad hebben van grond of baggerspecie om later te vervoeren, te gebruiken of te behandelen.
Onder de activiteit valt ook:
- het zeven of samenvoegen van grond bij het opslaan
- het zeven, mechanisch ontwateren en samenvoegen van baggerspecie bij het opslaan
Let op: als sprake is van het opslaan van meer dan 1 partij ingezamelde of afgegeven grond of baggerspecie, dan gelden eveneens de regels voor de milieubelastende activiteit grondbank of grondreinigingsbedrijf (paragraaf 3.5.8). Die gelden bovenop de regels voor de milieubelastende activiteit 'opslaan van grond of baggerspecie' (paragraaf 3.2.24).
De milieubelastende activiteit 'grondbank of grondreinigingsbedrijf' is breder en is van toepassing als het opslaan aan 2 extra voorwaarden voldoet:
- De grond of baggerspecie is ingezameld of afgegeven – het materiaal is dus niet afkomstig van eigen werkzaamheden.
- Het gaat om meerdere partijen.
Paragraaf 3.5.8 is een aanvulling op de regels voor het opslaan die al volgen uit paragraaf 3.2.24. Als een grondbank op een locatie maar 1 partij opslaat, gelden alleen de regels van opslaan van grond of baggerspecie. Degenen die grond opslaan van eigen werkzaamheden, zijn geen grondbank of grondreinigingsbedrijf en vallen niet onder paragraaf 3.5.8. Voorbeelden zijn agrarische loonwerkbedrijven (paragraaf 3.6.5) en bouwbedrijven (paragraaf 3.7.1), waarvan de grondopslag alleen onder paragraaf 3.2.24 valt. Grondopslag bij de milieubelastende activiteiten 'graven in de bodem' valt onder deze activiteiten (paragraaf 3.2.20 of 3.2.21).
Dit valt niet onder de activiteit
Voor een aantal gevallen gelden de regels uit paragraaf 3.2.24 niet. Dat is het geval bij:
Deze milieuregels uit het Bal gelden voor opslaan van grond of baggerspecie
Bij de milieubelastende activiteit staat welke inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 en 5 van toepassing zijn.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist
Een omgevingsvergunning is nodig voor het opslaan van grond of baggerspecie op zowel de landbodem als in oppervlaktewater bij:
- grond die de kwaliteitsklasse 'matig verontreinigd' of 'sterk verontreinigd' heeft
- baggerspecie die de kwaliteitsklasse ‘sterk verontreinigd’ heeft
- grond of baggerspecie van onbekende kwaliteit. 'Onbekende kwaliteit' wil zeggen dat de kwaliteit niet is vastgesteld in een milieuverklaring bodemkwaliteit én ook niet af te leiden is uit de herkomst. Het gaat bijvoorbeeld om gedumpte partijen of partijen die zijn vrijgekomen zonder dat enig onderzoek is gedaan naar de kwaliteit van de partij.
De vergunningplicht geldt dus niet als de grond of baggerspecie nog in afwachting is van een milieuverklaring bodemkwaliteit (het afgeven ervan kost namelijk tijd), maar de kwaliteit wel af te leiden is uit de locatie van herkomst. Het moet dan gaan om een bekende en niet-verdachte locatie waarvan de kwaliteit niet slechter is dan de kwaliteitsklasse 'industrie' (voor landbodem) of 'matig verontreinigd' (voor waterbodem). Het gaat om de kwaliteitsklassen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) als bedoeld in artikel 25d van het Besluit bodemkwaliteit.
Ook voor het lozen van afvalwater afkomstig van de activiteit opslaan van grond of baggerspecie op een oppervlaktewater geldt een vergunningplicht.
U kunt de vergunningaanvraag via het Omgevingsloket doen door in stap 3 de volgende activiteiten te selecteren:
- Opslaan, zeven, mechanisch ontwateren of samenvoegen van grond of baggerspecie die pas na bewerking herbruikbaar is - Aanvraag vergunning (Rijk)
- Afvalwater, afkomstig van het opslaan, zeven, mechanisch ontwateren of samenvoegen van grond of baggerspecie, lozen op een oppervlaktewaterlichaam - Aanvraag vergunning (Rijk)
Milieueffectrapportage
Het kan zijn dat voor deze milieubelastende activiteit een mer-beoordelingsplicht of een mer-plicht geldt. Dit kunt u afleiden uit bijlage V van het Omgevingsbesluit. Wilt u weten of mer verplichtingen geeft? Vul de mer-scan in of lees verder over milieueffectrapportage.
Informeren van het bevoegd gezag
In hoofdstuk 2, 4 en 5 van het Bal staat per activiteit aangegeven of het bedrijf informatie moet aanleveren bij het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden voor opslaan grond of baggerspecie
Niet alle regels voor het opslaan, zeven, ontwateren en samenvoegen van grond of baggerspecie staan in het Bal. Er kunnen ook regels staan in:
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen
- een eventuele omgevingsvergunning
- lokale regelgeving. Met lokale regelgeving bedoelen we bijvoorbeeld het omgevingsplan van de gemeente, de omgevingsverordening van de provincie en de waterschapsverordening van het waterschap. Welke lokale regels gelden voor een bepaalde locatie kunt u het beste checken met het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Meer informatie