Milieuregels voor ingeperkt gebruik genetisch gemodificeerde organismen in het Bal
Voor ingeperkt gebruik van genetisch gemodificeerde organismen gelden algemene rijksregels. De milieuregels staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het Bal maakt deel uit van de Omgevingswet. Voor deze activiteit geldt soms een vergunningplicht.
Dit valt eronder
De milieubelastende activiteit ingeperkt gebruik van genetisch gemodificeerde organismen wordt in paragraaf 3.7.6 van het Bal aangewezen. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu. De nadelige gevolgen zijn vooral de verspreiding van genetisch gemodificeerde organismen.
De milieubelastende activiteit bestaat uit de kernactiviteit en eventuele functioneel ondersteunende activiteiten.
Kernactiviteit
De kernactiviteit is het 'ingeperkt gebruik' van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's). Het gaat daarbij om elke activiteit waarbij een gebruiker genetisch gemodificeerde organismen
- vervaardigt
- in Nederland invoert
- toepast
- vervoert
- vernietigt
- vermeerdert
- voorhanden heeft
- aan een ander ter beschikking stelt
- of zich ervan ontdoet
Dit staat in artikel 1.2 van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen.
Het gaat hier om het verrichten van activiteiten met ggo's met specifieke inperkingsmaatregelen ter bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu. De inperkingsmaatregelen zijn uitgewerkt in bijlage 9 van Regeling genetische gemodificeerde organismen milieubeheer 2013.
Het ingeperkt gebruik van ggo's vindt bijvoorbeeld plaats binnen laboratoria, procesinstallaties, bepaalde kassen of dierverblijven.
Een genetisch gemodificeerd organisme is een organisme waarvan het genetisch materiaal is veranderd op een wijze die van nature niet mogelijk is door voortplanting of natuurlijke recombinatie. Zie voor meer informatie over het ingeperkt gebruik en de regels rond genetisch gemodificeerde organismen de website van het Bureau GGO.
Dit valt niet onder de kernactiviteit
Activiteiten met ggo’s die geen gevaar opleveren voor mens of milieu (zeer veilige organismen), vallen niet onder de aangewezen milieubelastende activiteit. Dit zijn ggo’s die in de categorie fysische inperking zijn ingeschaald in S-I. In bijlage 11 van de Regeling genetisch gemodificeerde organismen zijn ggo’s opgenomen die voldoen aan inschaling in categorie S-I.
Ook het gebruik van bepaalde technieken is uitgesloten. Deze zijn genoemd in bijlage 3 van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013.
Functioneel ondersteunende activiteiten
De milieubelastende activiteit ingeperkt gebruik van genetisch gemodificeerde organismen vindt meestal niet zelfstandig plaats. Deze activiteit vindt plaats bij onder andere de voedingsmiddelenindustrie, glastuinbouwbedrijven en laboratoria. De functioneel ondersteunende activiteiten van deze activiteiten zullen dan ook functioneel ondersteunend zijn aan het ingeperkt gebruik van genetisch gemodificeerde organismen.
Deze milieuregels uit het Bal gelden
Bij de milieubelastende activiteit staat welke regels uit hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van toepassing zijn. Deze regels gelden voor de gehele milieubelastende activiteit inclusief de functioneel ondersteunende activiteiten. Voor deze activiteit geldt alleen paragraaf 4.53 Ingeperkt gebruik van genetisch gemodificeerde organismen.
Daarnaast kunnen voor de functioneel ondersteunende activiteiten nog eigen regels en vergunningen gelden. Kijk hiervoor in de betreffende paragraaf van het Bal of in regels van gemeente, provincie of waterschap.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist
Voor de kernactiviteit is alleen een omgevingsvergunning nodig als inperkingsniveau IV van toepassing is. In dat geval is voor al het ingeperkt gebruik met genetisch gemodificeerde organismen een vergunning nodig.
De reden van de vergunningplicht is het risico op verspreiding van genetisch gemodificeerde organismen.
Informeren van het bevoegd gezag
Het bedrijf moet uiterlijk 4 weken van tevoren algemene gegevens aanleveren bij het bevoegd gezag. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om naam, adres, begrenzing van de locatie en begindatum van de activiteit.
In hoofdstuk 2, 4 en 5 van het Bal staat per activiteit aangegeven of het bedrijf nog andere informatie moet aanleveren.
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden
Niet alle regels voor genetisch gemodificeerde organismen staan in het Bal. Er staan ook regels in:
- het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 en de Regeling genetische gemodificeerde organismen milieubeheer 2013.
- het omgevingsplan van de gemeente; zo staat er in de bruidsschat, in artikel 22.266, voor bepaalde genetisch gemodificeerde organismen ook nog een vergunningplicht
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer over het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Begrip: Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.