Nieuws Water
Om voorbereid te zijn op een mogelijk watertekort in de zomer van 2023 heeft Rijkswaterstaat besloten om een verhoogd waterpeil aan te houden in het IJsselmeer en Markermeer.
Steeds vaker zwemmen mensen buiten. Zowel op aangewezen zwemlocaties als daarbuiten. Om dat in goede banen te leiden, is de 'Wegwijzer wildzwemmen' ontwikkeld.
Waterschap Limburg werkt in het programma Schone MaasWaterKeten (SMWK) al langere tijd samen met andere waterschappen, Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijven voor een betere waterkwaliteit van de Maas.
1.500 dijken, 400 sluizen en gemalen, 90 projecten: in Nederland werken 8.000 dijkwerkers aan onze waterveiligheid.
De eerste resultaten van het pilot-onderzoek, om betaalbaar en duurzaam medicijnresten en fosfaat uit gezuiverd afvalwater te halen zijn veelbelovend.
Begin 2023 is het i-report Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie van Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) gelanceerd. Dit is een interactieve handleiding van het achtergrondrapport van december 2022.
De komende jaren werken Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden opnieuw samen om sluizen en gemalen passeerbaar te maken voor vissen. Beide partijen hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Op 24 maart werd in New York de VN-waterconferentie afgesloten, die Nederland en Tadzjikistan hebben gefaciliteerd. De aanwezige partijen hebben ten minste 669 toezeggingen gedaan om water-gerelateerde problemen aan te pakken. Al die toezeggingen samen vormen de Water Actie Agenda.
Het juridische deel van de Kennisbank stedelijk water is compleet herzien. Het helpt u om uw gemeente klaar te maken voor de Omgevingswet. Of om te controleren of u alles geregeld heeft.
Rijkswaterstaat is gestart met het inzaaien en inplanten van zeegrasvelden in de Waddenzee bij Griend in het midden van de Waddenzee, en op 4 nieuwe locaties.
Van 22 t/m 24 maart is de grote VN 2023 Water Conferentie op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Vanaf 18 maart wordt de New York Water Week georganiseerd.
De waterschappen, gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat zijn na het hoogwater van juli 2021 samen aan de slag om ’s-Hertogenbosch en omgeving te beschermen.
In de Nieuwe Waterweg zijn 17 rifblokken geplaatst. Deze blokken vormen een rif dat helpt om biodiversiteit te stimuleren en beschermt tegen grote scheepsgolven.
Tussen 2014 en 2021 hebben agrariërs rondom de stad Utrecht de biodiversiteit in het landelijk gebied fors verbeterd.
Vanuit de bestuurlijke afspraken Delta-aanpak waterkwaliteit zijn afspraken gemaakt om de lozingen van koelwateradditieven uit koeltorens aan te pakken.
In het gezuiverde water van rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) zijn veel chemische stoffen aangetroffen.
Defensie heeft een zogenoemde demolitieproef gehouden met het gecontroleerd doorbreken van een dijk. Dat gebeurde op het oefenterrein in de Groningse Marnewaard.
Tijdens het commissiedebat op 8 maart komt onder meer de Richtlijn Prioritaire Stoffen aan de orde. De waterschappen geven de Kamerleden aandachtspunten mee.
Waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord-Brabant hebben op de oever van de beek Aa of Weerijs het startsein gegeven voor het programma Water in balans. De komende vijf jaar wordt nauw samengewerkt aan het herstel van de waterbalans in het gebied.
Maandag 6 maart 2023 start de bouw van de tijdelijke dam bij stuw Roermond. De bouw zal naar verwachting in totaal ongeveer 3,5 week duren.