Antwoorden op vragen van landbouwbedrijven over de Omgevingswet
Hier vindt u een overzicht van antwoorden op vragen die bij landbouwbedrijven kunnen leven over de Omgevingswet. Ook vindt u hier links naar websites en organisaties waar meer informatie over de Omgevingswet verkrijgbaar is.
Moet ik een nieuwe vergunning aanvragen of een melding doen nu de Omgevingswet in werking is getreden?
Nee, er geldt overgangsrecht voor instrumenten die activiteiten regelen, zoals de vergunning, ontheffing en melding. Daarnaast geldt overgangsrecht voor lopende handhavingsprocedures.
Lees meer op Overgangsrecht bij activiteiten.
Hoe doe ik een aanvraag of een melding onder de Omgevingswet?
U kunt dit doen via het Omgevingsloket.
Het Omgevingsloket bestaat uit 5 onderdelen:
- Vergunningcheck: deze vertelt u of er een omgevingsvergunning of melding nodig is voor een bepaalde activiteit.
- Aanvragen: hier kunt u een vergunning of melding aanvragen. U leest daar welke gegevens u moet aanleveren bij een aanvraag of melding.
- Regels op de kaart: hier ziet u op de kaart welke regels voor u gelden.
- Maatregelen op maat: hier leest u welke milieumaatregelen u moet treffen.
- Mijn Omgevingsloket: in het onderdeel Aanvragen kunt u uw aanvragen en meldingen bekijken.
Het Omgevingsloket verving bij de inwerkingtreding van de wet 3 bestaande toepassingen:
Het Omgevingsloket verving daarnaast ook het Meldpunt bodemkwaliteit.
Zijn de regels voor mijn bedrijf veranderd door de Omgevingswet?
Meestal niet. In veel gevallen is de inhoud van de regels gelijk gebleven. Ze staan alleen op een andere plaats. In het Omgevingsloket kunt u checken welke regels voor uw bedrijf gelden. Daarnaast leggen we bij Regels voor activiteiten per activiteit uit de Omgevingswet de regels uit.
Milieubelastende activiteit: dit is veranderd
Het begrip 'inrichting' uit de Wet milieubeheer is losgelaten onder de Omgevingswet en vervangen door een regulering per activiteit. Maar er zijn ook andere veranderingen door de Omgevingswet.
Regels in het omgevingsplan
Nieuw is dat onder de Omgevingswet elke gemeente een omgevingsplan heeft. Hierin staan de gemeenteregels op het gebied van onder andere milieu, ruimtelijke ordening en bouwen. In dat omgevingsplan staan ook zaken die het Rijk onder het oude recht regelde. Voor landbouwbedrijven zijn daarin de regels voor geur en geluid van belang.
Onder de Omgevingswet zijn regels van het Rijk verhuisd naar gemeenten en waterschappen, de bruidsschat omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en de bruidsschat waterschapsverordening Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Gemeenten en waterschappen krijgen zo de tijd om zelf een afweging te maken hoe ze deze onderwerpen willen regelen.
Voor bestaande vergunningplichtige bedrijven geldt een deel van de milieuregels van de bruidsschat nog niet. Dat is het geval als het bedrijf vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet een milieuvergunning heeft gekregen of aangevraagd en de vergunningvoorschriften een bepaald onderwerp al regelen. Dit staat in artikel 22.1, lid 2, van de bruidsschat bij het omgevingsplan.
Specifieke zorgplicht
Nieuw in de Omgevingswet is ook dat naast de gewone regels vaak een specifieke zorgplicht geldt. Die verbiedt handelingen waarvan iedereen zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen. In het algemeen overtreedt iemand een specifieke zorgplicht niet als hij een activiteit op de gebruikelijke manier uitvoert. De specifieke zorgplicht geldt naast geldende algemene regels of vergunningvoorschriften.
Informatie bij brancheorganisaties over de Omgevingswet
Om te beginnen bevat deze website van het Informatiepunt Leefomgeving veel informatie over de Omgevingswet. We hebben een speciale pagina met milieuregels voor de agrarische sector. Daarnaast hebben we een speciale ingang op de site voor veehouderijen.
Verder hebben we ook een helpdesk. Deze beantwoordt met name vragen van ambtenaren. We helpen ook professionele vragenstellers van bedrijven. Denk aan een jurist bij een groot bedrijf, een chemisch specialist of een medewerker van een adviesbureau.
Voor bedrijven zijn er ook andere plekken om informatie te halen. Bijvoorbeeld:
- De gemeente waar uw bedrijf is gevestigd, kan u alles vertellen over lokale regels. Bovendien kan ze u helpen bij het starten of veranderen van een bedrijf.
- De omgevingsdienst die de milieutaken uitvoert voor de gemeente waar uw bedrijf is gevestigd, kan u informeren over de milieuregels die gelden voor uw bedrijf.
- Er is de website Milieuregels in boerentaal, die agrariërs helpt op de hoogte te blijven van wet- en regelgeving.
- Bekijk informatie bij de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), de grootste ondernemers- en werkgeversorganisatie voor de land- en tuinbouw.
- RVO voor al uw vragen over regels rondom mest.
Let op: deze pagina wordt regelmatig aangevuld. Hebt u daar suggesties voor, mist u bijvoorbeeld informatie? Vragen over de Omgevingswet, de leefomgeving of het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) kunt u stellen via een van onze contactmogelijkheden. Onze inhoudelijk specialisten helpen u dan verder.
Bruidsschat omgevingsplan
De 'bruidsschat omgevingsplan' bestaat uit regels die door het Rijk als onderdeel van het Invoeringsbesluit Omgevingswet automatisch zijn toegevoegd aan het tijdelijk deel van het omgevingsplan van alle gemeenten.
Gedurende de overgangsfase (tot eind 2031) gelden de regels van de bruidsschat, zolang de gemeente nog geen eigen regels heeft gesteld.
Bruidsschat waterschapsverordening
De 'bruidsschat waterschapsverordening' bestaat uit regels die door het Rijk als onderdeel van het Invoeringsbesluit Omgevingswet automatisch zijn toegevoegd aan de waterschapsverordening van alle waterschappen.
Het waterschap kan deze regels naar eigen inzicht aanpassen.